ZELENICE

Knapi kopljejo jamo za vijolične prvake

Objavljeno 12. marec 2016 08.45 | Posodobljeno 12. marec 2016 12.30 | Piše: Rok Tamše

V 25. krogu nogometne Prve lige Telekom Slovenije Maribor gostuje pri Rudarju.

Trener Maribora Darko Milanič gre s svojimi varovanci v lov za Olimpijo. Foto: Marko Pigac

V Šaleški dolini, kjer se je v zadnjih letih nakopičilo finančnih in socialnih težav zaradi ugašanja premogovnika in politikantsko zavoženega projekta TEŠ6, ne gre nič bolje niti sicer trdoživi nogometni družini Rudar Velenje. Včeraj je vodstvo kluba s predsednikom Mitjo Kamenikom na čelu sestankovalo z mestnimi oblastmi, med seboj in morda še s kakšnim potencialnim partnerjem ali pokroviteljem, a vse skupaj bolj kot ne ostaja zavito v tančico skrivnosti. Če knapi ne bodo dobili tekmovalne licence za prihodnjo sezono, bo to pomenilo skorajšnjo ugasnitev kluba. To bi bila velika športna sramota za okolje, kjer je zraslo na stotine odličnih nogometašev. Ne glede na to pa bodo fantje trenerja Jerneja Javornika danes pripravljeni gristi travo za še eno super presenečenje. V prejšnjem krogu so z igralcem manj (izključen je bil štoper David Kašnik, ki ga danes ne bo v moštvu) v Kopru premagali jezikave kozličke. Tokrat bodo visoko motivirani igrali proti prvaku Mariboru, ki v prvih dveh krogih spomladanskega dela DP še ni dosegel zadetka. »Maribor prihaja v Velenje po tri točke, vendar mi bomo storili vse, da se to ne bo zgodilo. Vsako tekmo igramo na zmago, tudi tokrat ne bo drugače. Verjamemo, da se bomo skupaj z navijači veselili pozitivnega rezultata,« sporoča vezist Rudarja Leon Črnčič, ob vratarju Mateju Radanu, Mateju Eteroviću in Elvedinu Džiniću še en bivši vijolični.

»Res je, da je Rudar vedno neugoden nasprotnik, še posebno doma so zelo dobri. Temu primerno se tudi pripravljamo na tekmo. Imamo nekaj težav s poškodbami, a to ne spreminja našega načrta, da odigramo zelo dobro tekmo. Hočemo igrati z močno napadalno mentaliteto in zmagati. Verjamem, da bodo podobno poskušali igrati tudi Velenjčani, saj imajo tako sestavljeno moštvo. Toda mi hočemo od prve minute vzeti stvari v svoje roke, narekovati ritem, moramo biti zelo dinamični,« napoveduje trener vijoličnih Darko Milanič, ki tokrat nima na voljo kaznovanega Mitje Vilerja, se pa vračajo Gregor Bajde (po odsluženi kazni) ter zdravi Jean-Philippe Mendy, Amar Rahmanović in Valon Ahmedi, medtem ko ima Marwan Kabha težave s stegensko mišico.

Danes se bosta na severnem Primorskem udarila še Gorica in Krško. Goričani si po dveh remijih želijo zmagati, trener Miran Srebrnič bo po odsluženi kazni spet na klopi, v ekipo se vračajo tudi pomembni igralci, Miran Burgič, Uroš Celcer in kapetan Alen Jogan. Krško leti na krilih dveh zmag iz Velenja in nazadnje iz domačega derbija s Krko, tokrat pa trener Tomaž Petrovič ne more računati na kaznovana Davida Poljanca in Luko Štefanca. Vseeno ne gre dvomiti, da bodo nuklearci najmanj drago prodali svojo kožo na Goriškem. »Proti Krškemu moramo nadgraditi gostujočo točko. Krško igra zelo dobro, so razpoloženi. Čaka nas težka tekma. Zaradi bolezni Tine Kavčič, Matija Škarabot in Grega Sorčan niso veliko trenirali. Postave še ne vem. Tudi Osuji še ni stoodstoten zaradi udarca v gleženj,« opozarja Srebrnič in morda vzbuja apetite gostom.

Vodilna Olimpija bo jutri gostila neugodno Celje. »Po derbiju z Mariborom bo to morda še pomembnejša tekma za nas. Celjani imajo kakovostno consko obrambo in vselej tri hitre igralce, ki dobro stečejo v napad po odvzeti žogi. Lani niso bili po naključju tako visoko uvrščeni. Spoštujemo jih, igralci so dobili vse informacije, morajo najti še večji motiv kot za derbi. To ni lahko, ampak tako mora biti,« niti trenutka sproščenosti v zmajevem gnezdu ne dopušča strateg Marko Nikolić. Pri zeleno-belih bo manjkal kaznovani Matic Fink, do včeraj še niso prejeli certifikata s Kitajske za registracijo Danka Lazovića.

Vsi pari 25. kroga: Zavrč – Domžale (sinoči), Gorica – Krško (danes ob 15. uri), Rudar – Maribor (danes ob 16.55), Krka – Luka Koper (jutri ob 15. uri) in Olimpija – Celje (jutri ob 16.55).

Goričani ob tisočaka zaradi navijačev

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Roman Rogelj je po 24. krogu PLTS kaznoval Gorico s 1050 evri zaradi pirotehnike, ki so jo uporabili navijači na tekmi v Domžalah. Igralec velenjskega Rudarja David Kašnik je prejel prepoved igranja na dveh tekmah, ker si je na tekmi v Kopru prislužil rdeči karton zaradi nasilnega starta. Ljubljanska Olimpija bo zaradi petih rumenih kartonov na tekmi v Mariboru plačala 300 evrov.

Borusssia povozila Tottenham

Nogometaši v evropski ligi so odigrali prve tekme osmine finala. Največjo prednost pred povratnim obračunom si je zagotovila Borussia Dortmund, ki je doma s 3:0 ugnala Tottenham. Preostali izidi – Basel : Sevilla 0:0, Šahtar Donjeck : Anderlecht 3:1, Fenerbahče : Braga 1:0, Villarreal : Bayer Leverkusen 2:0, Athletic Bilbao : Valencia 1:0, Sparta Praga : Lazio 1:1, Liverpool : Manchester United 2:0. Kevin Kampl (Bayer L.) in Andraž Šporar (Basel) zaradi poškodb nista igrala za svoja kluba. Povratne tekme bodo v četrtek, 17. marca.

Deli s prijatelji