PRED LIGO PRVAKOV

In kaj zdaj? Samo ne Kekova Rijeka!

Objavljeno 04. avgust 2017 12.44 | Posodobljeno 04. avgust 2017 12.45 | Piše: Rok Tamše

Po zmagi na Islandiji bodo nogometaši Maribora opoldne dobili tekmeca v play-offu za ligo prvakov.

Trener Maribora Darko Milanič in kapetan Marcos Tavares že imata vozovnici za evropsko jesen. Foto: pigac.si

LJUBLJANA – Mariborčanom je uspelo! Tudi v povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov so vijolični premagali islandskega prvaka Hafnarfjördur. In tudi v Reykjaviku je bil, tako kot pred tednom v Ljudskem vrtu, strelec edinega zadetka kapetan Marcos Tavares. Z napredovanjem v play-off so si vijolični že zagotovili evropsko jesen, saj bodo ob morebitnem spodrsljaju v naslednji skupini zagotovo igrali v skupinskem delu lige Evropa. Toda želja je jasna: hočejo v ligo prvakov, še tretjič v zgodovini kluba izpod Kalvarije. »Uspel nam je velik korak, a se ne nameravamo ustaviti. Fantje so odigrali taktično zelo dobro. Ne glede na posebne okoliščine tega gostovanja. Tekma je imela pričakovan potek, gostitelji so poskušali z dolgimi žogami. Tega drugače ne gre odpraviti, kot da imaš red in disciplino. Žogo smo imeli dovolj v posesti, tekmeci so postajali nervozni, in dosegli smo namen. Lahko bi zadeli že prej, a je skupna ocena odlična. V nobenem trenutku nismo bili v pretiranih težavah. Tavares? Njegova naloga je specifična, da zabija gole na izjemno pomembnih tekmah. Takrat ima posebno energijo in tudi tokrat jo je pokazal,« je dejal trener Darko Milanič. Legendarni kapetan Tavares se je za pomoč zahvalil tudi Jezusu, ki da mu v težkih trenutkih vselej stoji ob strani, in jasno izrazil močno željo, da moštvo napreduje tudi v skupinski del lige prvakov.

15 milijonov evrov bi zaslužil Maribor z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov.

Morda Qarabag, Hapoel ali Slavija?

Že danes opoldne bodo na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu dobili tekmeca, s katerim se bodo pomerili najprej 15. ali 16. avgusta, povratna tekma pa bo 22. ali 23 avgusta. Maribor se je znašel med nosilci v delu žreba, kjer bodo kroglice preostalih državnih prvakov, saj so v 3. krogu izpadli kar štirje klubi z višjim količnikom od slovenskega šampiona (Salzburg, Ludogorec, Bate Borisov in Legia Varšava). Vijolični so tako v družbi Olympiacosa, Celtica, Københavna (Benjamin Verbič je odigral vso tekmo proti Vardarju, ki je padel s skupnim izidom 4:2) in Apoela, ples kroglic pa jim lahko nameni enega izmed naslednjih tekmecev: Qarabag, Astano, Rijeko, Hapoel Be'er Shevo ali Slavijo iz Prage. Vsaj navidezno dobrodošel nasprotnik čete trenerja Milaniča Qarabag je izločil moldavski Šerif iz Tiraspola z zmago v gosteh (0:0, 2:1). Za azerbajdžanskega prvaka v mednarodno pisani udarni postavi igrajo tudi vratar iz BiH Ibrahim Šehić, Španec Michel, naturalizirani Brazilec Richard Almeida, Južnoafričan Dino Ndlovu, Albanec Ansi Agolli in Wilde-Donald Guerrier iz Haitija. Trener je nekdanji azerbajdžanski reprezentant, 45-letni Gurban Gurbanov. S kazahstansko Astano so se vijolični že pomerili predlani in izpadli, torej naj ta klub z vzhoda ne bi prišel v poštev. Hrvaškega prvaka Rijeko, ki je izločila Salzburg, vodi nekdanji strateg Maribora in slovenske izbrane vrste Matjaž Kek, pod svojo komando pa ima tudi Matica Črnica. Ker obema kluboma privoščimo napredovanje, ta dvoboj podčrtano ni zaželen. Izraelski prvak Hapoel Be'er Sheva je bil boljši od bolgarskega Ludogorca zaradi zadetka v gosteh (2:0, 1:3). Rdeče-beli iz Beershebe imajo v svojih vrstah tudi Nigerijca Anthonyja Nwakaemeja in Johna Oguja, Španca Isaaca Cuenco, Portugalca Miguela Vitorja in Čeha Tomaša Pekharta. Trener je komaj 37-letni Barak Bakhar. Praška Slavija je s težavo odpravila beloruski Bate Borisov s pomočjo zadetka ob porazu v gosteh (1:0, 1:2), v 94. minuti je skoraj prejela usodni zadetek. Lastnik rdeče-belih iz češke prestolnice je zasebno kitajsko energetsko podjetje, trener moštva je 55-letni Jaroslav Šilhavy. Za Slavijo od zime igra tudi nekdanji vezist Domžal Marko Alvir, ki ga nazadnje ni bilo v moštvu. Sicer je v ekipi skupno kar 14 tujcev, tudi sloviti 34-letni turški as Halil Altintop


Tudi Sevilla, Napoli, Liverpool

Na tako imenovani ligaški poti (nižjeuvrščeni klubi iz najmočnejših lig) v kvalifikacijah za ligo prvakov bo v play-offu igralo še deset klubov. Pet parov bodo izžrebali med naslednjimi ekipami: nosilci Sevilla, Napoli, Liverpool, CSKA Moskva in Sporting Lizbona ter nenosilci FCSB, Young Boys, Hoffenheim, Nice in Istanbul Basaksehir.

 

Deli s prijatelji