NOGOMET

Dolgčas Bayerna in PSG

Objavljeno 24. december 2015 09.23 | Posodobljeno 24. december 2015 09.24 | Piše: D. P.

V Angliji se najbolje piše Leicestru, v Španiji za Barcelonin ovratnik diha Atletico Jana Oblaka.

Josip Iličić.

Več kot 10 dni so slovenski nogometni prvoligaši že na zasluženem oddihu. Novo leto bo na prvem mestu pričakala ljubljanska Olimpija, ki je jeseni šokirala. Najprej z dobrimi rezultati in dopadljivo igro, potem pa še z nogo, ki jo je dobil za nagrado trener Marjan Pušnik. Ker je zmaje pripeljal na vrh Prve lige Telekom Slovenije. V teh dneh Ljubljančani pospešeno iščejo trenerja, da jih bo popeljal v leto 2016, ki bo pestro in zanimivo tudi v najboljših petih državnih prvenstvih v Evropi.

Lisice
 šokirale Otok

V Angliji bo na prvem mestu praznične dni pričakal Leicester. Lisice s trenerjem Claudiem Ranierjem imajo na prvem mestu dve točki prednosti pred Arsenalom, še štiri več zaostanka ima Manchester City. Največje razočaranje je londonski Chelsea, ki se je poleti spogledoval z vrhom, zdaj tiči pri dnu na nič kaj uglednem 15. mestu z 18 točkami – le tri več nad cono izpada. Ceno za porazno sezono Chelsea je že plačal kontroverzni Portugalec Jose Mourinho. V tolažbo mu bo ček za 55 milijonov evrov, kolikor je dobil za lajšanje duševnih bolečin. Namesto Portugalca je prišel Nizozemec Guus Hiddink. Trenerja je menjal tudi Liverpool, ki ga od 8. oktobra vodi Nemec Jürgen Klopp. Napadalec Leicestra Jamie Richard Vardy je s 15 goli vodilni strelec lige. V Nemčiji Bayern nima milosti za konkurenco, po 17. krogu ima že osem točk prednosti pred dortmundsko Borussio. Slovenski reprezentant Kevin Kampl je v 12 nastopih v dresu Bayer Leverkusna dosegel gol in prispeval podajo. Kamplovi zasedajo peto mesto, Augsburg Tima Matavža (10 nastopov, gol še čaka) pa je na 12. Gabonec Pierre-Emerick Emiliano François Aubameyang je z 18 goli prvi strelec lige. Vse skupaj pa je v senci trenerske menjave na klopi bavarskega giganta. Katalonec Josep Guardiola po sezoni zapušča mesto trenerja, nasledil ga bo Italijan Carlo Ancelotti, ki bo sklenil dogovor do 2019. Guardiola naj bi se selil na Otok, največ zanimanja zanj so pokazali pri Manchester Cityju. Milanski Inter je prvi na lestvici serie A. Kar 36 točk so zbrali Samir Handanović in soigralci. Le točko manj imata Fiorentina Josipa Iličića in Napoli. Nekaj mest nižje so ekipe naših preostalih legionarjev: Atalanta Jasmina Kurtića je deveta, Chievo Boštjana Cesarja in Valterja Birse 12., Palermo Siniše Andjelkovića in Aljaža Strune pa zaseda 16. mesto. Med golgeterji je s 16 zadetki prvi v Franciji rojeni Argentinec Gonzalo Higuain.

Zlatana vabijo v ZDA

Čeprav ima Barcelona, tudi aktualni klubski svetovni prvak, tekmo manj, ji pripada vrh v Španiji. Z identičnim točkovnim izkupičkom (35) ji sledi Atletico Madrid našega vratarja Jana Oblaka. Dve točki manj premore Real Madrid, ki mu nihanje forme preprečuje skok na sam vrh. Dobro se piše tudi Villarrealu Igorja Jokiča, ki zaseda peto mesto, Granada Reneja Krhina pa je na 17. Brazilec Neymar je s 14 goli na vrhu lestvice strelcev. Še dominantnejši kot Bayern pa so igralci pariškega PSG: ekipa trenerja Laurenta Blanca ima 51 točk po 19 krogih. Če smo dlakocepski, lahko rečemo, da Zlatan Ibrahimovič in soigralci v vsakem krogu pobegnejo konkurenci za eno točko. Prav švedski reprezentant Ibrahimovič je vodilni strelec lige, petnajstkrat je že matiral tekmečeve vratarje. Navijači uživajo v vsaki njegovi potezi, vedoč, da lahko kaj kmalu odide v Združene države Amerike. Ni skrivnost, da bi ga rad v svoji ekipi Miamija videl tudi David Beckham.

Deli s prijatelji