ŠTAJERSKI DERBI

Celjani pokvarili Tavaresov praznik

Objavljeno 27. november 2017 14.54 | Posodobljeno 27. november 2017 14.54 | Piše: Drago Perko

Štajerski derbi Celjanom, ki so prekinili zmagoviti niz Maribora.

Veselje Celjanov. Foto: NK Celje

LJUBLJANA – Če ga ne daš, ga dobiš. To je nepisano pravilo, ki so ga v 17. krogu PLTS na svoji koži izkusili tudi mariborski nogometaši, ki so sklonjenih glav zapuščali Celje. V 89. medsebojni tekmi so gostitelji zmagali z 2:1. Lahko bi bilo tudi drugače. Vijoličasti so začeli gospodarno, saj so že v 5. minuti po strelu Jasmina Mešanovića stresli okvir vrat, v 18. minuti je domači vratar Metod Jurhar s skrajnimi napori odbil strel Dareta Vršiča. V 33. minuti je bil Jurhar spet boljši od mariborskega napada – žoga se je po Mešanovićem strelu odbila v kot. Domačini so bili pragmatični in predvsem učinkoviti – gola so dosegli v 47. in 90. minuti. Častni zadetek za goste je debelo v sodnikovem podaljšku zabil Marcos Tavares, ki pa ni imel razlogov, da bi se veselil. Četudi je na večni lestvici strelcev v Prvi ligi Telekom Slovenije ujel dotlej vodilnega Štefana Škaperja.

Rep in glava

»Neverjetno. To je ena od tekem, ko fantom nimam očitati česa drugega kot to, da niso zadeli večkrat od tekmecev. Z našimi zamislimi smo jih onemogočili, a je nogomet, žal, nepredvidljiv in nismo bili nagrajeni za trud. Manjkal je naš gol, da bi se vse obrnilo v pravo smer. Odigrali smo dobro in bili od prve minute osredotočeni. Nismo imeli le nadzora nad igro, ampak smo odigrali res dobro tekmo. Ob polčasu smo se dogovorili, da bomo poskušali čim prej zabiti. Zgodilo pa se je, žal, obratno in potem so se zadeve glede poteka tekme spremenile. Nasprotnik je bil pred svojimi vrati, mi smo jurišali, si ustvarjali priložnosti. A se je nasprotnik še vedno reševal in se na koncu tudi rešil. Pri tem je imel nekaj sreče,« je ocenil trener Mariborčanov Darko Milanič. »Podoba na igrišču je imela rep in glavo, dovolj bo moči za uspešen finiš. Naredili bomo vse, da bomo v pokalnem derbiju nadomestili zaostanek. In nato zmagali v preostalih dveh prvenstvenih tekmah,« je sklenil Milanič.

Prišli tudi gledalci

»Tekma je bila dobra, za kar sta zaslužni obe ekipi. Z zmago smo bili nagrajeni za odnos na igrišču. Nimam pripomb, a bo treba delati dalje,« je bil jasen trener Celjanov Dušan Kosič (delo na klopi Celjanov je začel v 8. krogu PLTS, ko je remiziral z Mariborčani v Ljudskem vrtu), ki je z ekipo prišel do 4. zaporedne zmage v prvenstvu. Če dodamo še dve pokalni tekmi, smo že pri pol ducata zmag. »Mene zanimajo principi, pri tem delamo na treningu. To je treba prenesti na tekmo. Pri kakovosti igre imamo še precej rezerv, ki jih moramo natrenirati in aktivirati. Vesel sem, ker se je zbralo toliko gledalcev (več kot 2000 – op. a). Ko bodo začutili, da se na tekmah nekaj dogaja, bodo prišli v še večjem številu,« je dodal Kosič, ki je imel tokrat tudi posebno podporo s tribun – iz Gorenjske je prišlo njegovih 10 prijateljev, eden od njih pa je še pozno v noč pred stadionom Z'Dežele raztegoval meh. »Premagali smo ekipo, ki igra v ligi prvakov, tam pa niza dobre igre. Tale uspeh je lepa popotnica za naprej. Niza štirih zaporednih zmag pa ne mislimo končati,« je dejal vratar Jurhar.

Ankaran se je vrnil

Le en gol je odločil sosedski obračun Kranja in Domžal. V 73. minuti je zadel Marko Elvir, ki se je tretjič v tej sezoni vpisal med strelce. »Pred tekmo smo vedeli, kaj nas čaka. Žal smo izgubili. Glave gor, točke bomo iskali na prihodnjih srečanjih,« je bil odločen domači igralec Matej Podlogar. »Zelo sem zadovoljen z zmago in odnosom fantov. Bili so potrpežljivi, nasprotniku pa nismo dovolili, da bi si pripravil večje priložnosti,« je bil kratek in jedrnat trener Domžal Simon Rožman, ki z ekipo ostaja na 3. mestu. Tri mesta nižje je Gorica, ki je v soboto iztržila šele drugi remi v sezoni. Novogoričani so vodili 2:0, a se novinec v ligi Ankaran ni vdal. Tim Vodeb je izkoristil neodločnost v domači obrambi in znižal na 1:2. Vmes so gostje ostali z deseterico v polju. A to ni bila ovira, da ne bi v 82. minuti izenačili! Za osmo točko v sezoni, tri več premore Triglav. »To je nogomet. Vsi vemo, da je 2:0 najslabši izid. Bili smo boljši. Imeli smo več priložnosti. A jih nismo izkoristili, zato se je končalo, kot se je,« je obžaloval 22-letni Goričan Rifet Kapić. »Preobrat ni bil čudežen. Fantje so le verjeli vase, jaz sem verjel. Dosegel sem gol, ki nas je ponesel. Potem smo dosegli še drugega. To je bil povsem psihološki moment,« pa je uspešen lov Ankarana na Gorico opisal gostujoči nogometaš Vodeb.


Vodeb začel preobrat

Izidi nepopolnega 17. kroga: Celje – Maribor 2:1 (2220 gledalcev; Rudi Požeg Vancaš 47., Bian Paul Šauperl 90.; Marcos Tavares 90.), Gorica – Ankaran 2:2 (350 gledalcev; Kyrian Nwabueze 55., Rifet Kapić 61; Tim Vodeb 71., Bradley Meledje 82.; rdeči karton za Johana Chinwenduja Nkama v 79. minuti pri Ankaranu), Triglav – Domžale 0:1 (150 gledalcev; Marko Alvir 74.; rdeči karton za Alena Krcića v 33. minuti pri Triglavu), Olimpija – Krško in Aluminij – Rudar (obe sinoči). Lestvica strelcev: Miljan Škrbić (Krško) 10 golov, Matej Poplatnik (Triglav) 9, John Mary (Rudar), Rifet Kapić (Gorica), Marcos Tavares (Maribor) po 7. Pari 18. kroga: Ankaran – Aluminij (v soboto ob 13. uri), Rudar – Triglav (v soboto ob 15. uri), Maribor – Gorica (v soboto ob 20.20), Krško – Celje (v nedeljo ob 14. uri), Domžale – Olimpija (v nedeljo ob 16.50).




Odločil Nastja Čeh

Nogometaši v 2. slovenski ligi so odigrali večino tekem 17. kroga. Vodilna Mura (41 točk) bo zaradi bolezni v ekipi Radomelj svojo tekmo igrala šele 3. decembra, doslej drugouvrščena Drava (37) je bila včeraj z golom Nastje Čeha z 1:0 boljša od NK Brda. Tretja ostaja Nafta s 35 točkami, Lendavčani so z 2:1 odpravili Bravo. Petouvrščeni Jadran iz Dekanov je v Brežicah zmagal z 2:0, prav tako Roltek Dob v Veržeju. Na drugih tekmah je Fužinar doma izgubil proti Zarici z 1:2, Ilirija 1911 proti sežanskemu Taboru z 0:3, Rogaška pa je premagala Krko s 4:1.




 

Deli s prijatelji