KOŠARKA

Varčni Gašper Okorn ščiti Olimpijo

Objavljeno 22. junij 2017 10.20 | Posodobljeno 22. junij 2017 10.33 | Piše: Drago Perko

Košarkarski prvak ima za ekipo na voljo pol milijona evrov.

LJUBLJANA – Medtem ko se čaka (volilna) skupščina košarkarske Union Olimpije, proizvodnja na parketu ne počiva. Trener Gašper Okorn se je vrnil s kratkega dopusta. Telefon mu brni, brez zapiskov ne gre, v Stožicah sestavlja novo ekipo. Iz lanske sezone mu je od udarne zasedbe ostal le Gregor Hrovat, ki pa se spogleduje z odhodom v tujino. »Dobil sem zeleno luč za sestavo moštva,« poudari Okorn, ki ima do 15. julija čas in možnost, kakor tudi klub, da sporazumno prekine pogodbo. Bolj ali manj pa je vsem jasno, da ne klub niti trener nimata te namere. Zato se pospešeno sestavlja ekipa. »Zavedamo se, da bomo potrebovali vsaj osem slovenskih igralcev, zato smo se naprej lotili njih,« nadaljuje Okorn, ki o imenih ne želi govoriti. Vsaj ko beseda nanese na slovenske košarkarje. Kljub temu je v javnost pricurljalo prvo ime novinca – iz Laškega se v Ljubljano seli branilec in organizator Jan Špan, ki se vrača v Olimpijo.

Prvič v ligi prvakov

Olimpija je ostala brez povabila v evropski pokal. »Morda je tako celo prav. Če bi dobili to vabilo, bi se govorilo le o tem, kako se spet šlepamo. Če nismo prek lige ABA prišli v evropski pokal, potem igrajmo ligo prvakov,« se je Gašper Okorn sprijaznil s tekmovanjem, kjer bodo tekmece dobili 11. julija.

Izsiljevanje z zneski
Slovenskemu jedru bo Okorn dodal tujce. Ali bo imel tako srečno ali bolje rečeno spretno roko kot lani, se ne ve. Lani se je malodane na prvi pogled zaljubil v Nikolo Jankovića, Devina Oliverja in Brandona Jeffersona. Trojec je upravičil vsak vložen evro. Da bi vsi trije ostali v Ljubljani, je iluzorno pričakovati. »Zdi se, da nekateri ne želijo, nočejo razumeti položaja Union Olimpije. Zato poskušajo izsiljevati z zneski, ki pa jih nismo pripravljeni plačati. Čeprav je naša ponudba povsem korektna. Ne bomo potrošili niti evra več, kot jih premoremo,« se je ljubljanski strateg odzval na povečane apetite igralcev, predvsem pa zastopnikov košarkarjev, ki so zavonjali cekine. Teh pa v Olimpiji kljub temu ni na pretek. Okorn poudarja, da bo racionalen, predvidenega zneska za ekipo, neuradno pol milijona evrov, si ne upa preseči. Sicer jih bo od sponzorjev dobil po prstih. »Naj se po Evropi razširi glas, da smo reden in resen plačnik,« upa Okorn. V prihodnjih tednih bodo stekli pogovori, da se obnovijo pogodbe ali sestavi nov trenerski štab, saj je staremu potekla pogodba. Priprave se bodo začele 1. avgusta. 

Deli s prijatelji