ŠPORT

Da Slovenija 
ne izgubi stika 
z evropsko košarko

Objavljeno 13. marec 2016 10.00 | Posodobljeno 13. marec 2016 10.00 | Piše: Drago Perko

Pred dnevi se je končala srednjeevropska liga, namenjena stabilnim klubom, ki pa zaradi svoje tradicije in potenciala ne spadajo v prvo ligo.

Domžalčani in Laščani so obračunali med seboj za prvi naslov. Foto: Drago Perko

Medtem ko se glavni košarkarski organizaciji v Evropi – Fiba in evroliga – borita za prevlado, prostor pod evropskim košarkarskim soncem iščejo tudi slovenski klubi. Minili so časi, ko je imela Slovenija v evroligi dve ekipi, mimo so tudi leta, ko je imela predstavnika v evropskem pokalu. Union Olimpija je porabila ves kredit, ki ga je imela zaradi starih zaslug, ko je ob prelomu stoletja pomagala ustanavljati evroligo. Časi so drugi, Slovencev ni pri vrhu niti v regionalni ligi. Aktualni državni prvak Tajfun je že izpadel, jutri bosta za obstanek v ligi ABA trepetala Krka in Union Olimpija.

Kar 16 klubov

»Kljub temu potrebujemo primerjavo z Evropo, ne smemo se zapirati v svoje dvorane, v svoje loge,« pravi predsednik združenja prvoligašev Aleš Antauer, čigar klub Zlatorog je v tej sezoni (tako kot še preostalih sedem klubov) igral v srednjeevropski ligi Sixt Alpe Adria Cup, kjer so bili Slovaki (Levice, Prievidza), Slovenci (Helios Suns in Zlatorog), Hrvati (Kvarner 2010 in Zagreb) ter Avstrijci (Traiskirchen in Dukes).

»Ne, to ni liga, ki smo jo ustanovili iz kljubovanja. To je tekmovanje, ki je namenjeno klubom, ki ne morejo igrati v ligi ABA, a bi radi v Evropo,« pravi Aleš Klavžar, predsednik Košarkarskega kluba Helios, ki je bil pobudnik tekmovanja lani poleti. »Mislim, da je tekmovanje doseglo namen. Videli smo precej dobre košarke, klubi so dobili tekme, ki so jih potrebovali,« nadaljuje Klavžar, ki je optimističen, ko beseda nanese na prihodnost tekmovanja. »Pred finalnim turnirjem smo imeli tudi skupščino lige, kjer so vsi sodelujoči klubi izrazili željo, da bi igrali tudi v novi sezoni. Želimo si, da bi tekmovanje razširili. Zdaj je bilo osem ekip, v novi sezoni ciljamo na 16,« razlaga Klavžar, ki verjame, da ima liga še nekaj rezerve – predvsem pri zanimanju za tekmovanje ter pri pridobivanju sredstev.

Letošnja liga je bila za klube dejansko brezplačna, saj je generalni pokrovitelj pokril stroške sojenja. Edina skrb, ki so jo imele ekipe, je bila, da so točno prispele na tekmo. »Ker razdalje med mesti niso velike, je gostovanje mogoče opraviti v enem dnevu,« še poudari Klavžar, ki ima z ligo precej načrtov. Še naprej ji bo predsedoval Avstrijec Gerald Martens, finalni turnir pa naj bi prihodnje leto gostili Slovaki.

Večja vloga 
košarkarskih zvez

»Za prvič je bilo dobro. Prepričan sem, da ima tekmovanje svetlo prihodnost, ki se lahko s pridobitvijo klubov iz Češke in Madžarske razvije v resen projekt, ki se mora igrati na ligaški sistem. Menim, da bo to precej bolj regularna liga, kot je ABA,« jo pohvali Dušan Debenak, podpredsednik Tajfuna, ki v novi sezoni ne bo smel v ligo ABA, zato rešitev za zadovoljitev ambicij in razvoj igralcev išče tudi v novem tekmovanju. Debenak pa opozori, da bi morale to ligo ustanoviti košarkarske zveze držav, od koder so klubi, da tekmovanje ne bi smelo biti zasebno. »Če dobimo klube iz Češke, bomo imeli tudi podporo Fibe,« spomni, da je prav Čeh Kamil Novak generalni sekretar krovne evropske košarkarske organizacije Fiba Europe. 

Naslov v Domžale

Prvak uvodne sezone je postala ekipa Helios Suns, ki je v finalu s 66:63 premagala Laščane. Najkoristnejši košarkar finalnega turnirja je bil Domžalčan Đorđe Lelić.

 

Deli s prijatelji