ROKOMETAŠICE

Zdesetkane na rokometni dogodek sezone

Objavljeno 20. november 2017 10.38 | Posodobljeno 20. november 2017 10.39 | Piše: Marko Uršič

Slovenske rokometašice so začele priprave za svetovno prvenstvo. Selektorju Urošu Bregarju manjka kar devet igralk, ki so priigrale nastop na mundialu v Nemčiji.

Selektor Uroš Bregar se je z izbrankami prešerno veselil uvrstitve na SP. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – V rokometu ni počitka, po klubskih obveznostih sledijo reprezentančne. Slovenske rokometašice, vsaj tistih dvajset vpoklicanih s strani selektorja Uroša Bregarja, so danes namreč začele priprave za decembrsko svetovno prvenstvo v Nemčiji. Slovenke bodo na mundialu igrale petič, prvič po letu 2005, njihova baza v prvem, skupinskem delu (A) pa bo v živopisanem mestu Trier. Tekmice so naslednje: 2. decembra Francozinje, 3. Romunke, 5. izbrana vrsta Angole, Paragvajke 7. decembra in 8. še Španke. V osmino finala se uvrstijo po štiri najbolje uvrščene ekipe iz prav toliko skupin. Po oddelanem v Laškem bosta na vrsti edini pripravljalni tekmi pred SP, tja odpotuje šestnajst igralk, konec novembra v Parizu proti Angoli ter Franciji ali Tuniziji.

To SP bo tudi s psihološkega vidika za vse nas težko.

Bregar bo v Trier odpeljal močno pomlajeno reprezentanco; po številnih odpovedih, seveda tudi zaradi poškodb, na zadnji akciji, uvodu kvalifikacij za EP 2018, tokrat ne bo niti vratarke Miše Marinček, ki se je odločila, da je čas, da priložnost dobijo tudi mlajše čuvajke vrat. »Manjka devet igralk, ki so izbojevale to svetovno prvenstvo. Tolikšno število za tako majhno bazo, kot jo ima Slovenija, je zelo veliko, vse so bile tudi nosilke igre. Zagotovo bo težko, tudi za mlajše igralke, že za te klubsko pri meni v Krimu je ritem slovenska liga-turnirji regionalne lige-liga prvakinj, zdaj pa svetovno prvenstvo, čeprav so dobro pripravljene, zahteven. Me pa skrbi za druge. To SP bo tudi s psihološkega vidika za vse nas težko. Z bojem, voljo in željo pa se morajo igralke samo poskušati dokazovati,« ima selektor Uroš Bregar okoliščine ima v mislih, zato je nadaljeval: »Zavedam se, da bo naša reprezentanca brez Miše Marinček slabša, a spoštujem njeno odločitev.

V izbrani vrsti je bila že kot najstnica, njena pot je bila zelo dolga. Od drugih je imela Barbara Lazović že nekaj časa družinske težave, Tamara Mavsar je poškodovana, Maja Šon Užmah je odpovedala udeležbo, a še vedno igra rokomet, Nina Jeriček pa je končala kariero. Želim si, da bi bile vse te prisotne, a moja pot in njihove poti so se tukaj malce razšle, sem selektor, iz teh, ki jih imam, moram izvleči maksimum in delati naprej.« Očitno pa bo za preboj v osmino finala SP ključna tekma z Angolo. »To želim videti že na turnirju v Parizu. Morebiti je malce neznanka, imajo dva vojaška kluba, rokomet je zelo razvit, finančna sredstva so namreč skoraj neomejena, saj je to nacionalni šport. Moram reči, da je ta Angola zelo zelo dobra, zagotovo ni neki avtsajder,« je sklenil Bregar, ki je na priprave zaradi bodočih načrtov povabil tudi Elizabeth Omoregie, ki ima slovensko državljanstvo, a še ne more igrati za izbrano vrsto. »Odločitev, da končam reprezentančno kariero, ni prišla čez noč. Vložila sem dosti same sebe, nekaj časa, neko obdobje v reprezentanci, kar šestnajst let, poleg vseh mlajših selekcij, samo v člansko,« je svoje videnje razložila 32-letna Miša Marinček. 



 

Deli s prijatelji