FUTSAL

Zaradi bombe v španski mreži Slovenija svetovna senzacija

Objavljeno 24. marec 2016 08.24 | Posodobljeno 24. marec 2016 08.24 | Piše: Drago Perko

Zdesetkana slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu prvič boljša od evropskega prvaka.

Slovenci slavijo, padla je futsal furia. Foto: Drago Perko

Dvaindvajseti marec 2016 bo ostal z zlatimi črkami zapisan v zgodovini slovenskega športa. Zasluge za to gredo igralcem reprezentance v dvoranskem nogometu. Slovenija, z nekaj profesionalnimi igralci, je sredi Maribora v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Kolumbiji na kolena spravila šestkratnega evropskega in dvakratnega svetovnega prvaka. Če je španska statistika točna, pa ne gre dvomiti o tem, so zadnjo tekmo v rednem delu izgubili 11. decembra 2005 proti Braziliji, 1:2 je bilo. Zdajšnji selektor José Venancio López Hierro je od leta 2007 izgubil le tri tekme – finala svetovnih prvenstev 2008 in 2012 ter polfinale evropskega prvenstva 2014, dvakrat po podaljšku, enkrat po kazenskih strelih! Čudeža od Slovenije nihče ni pričakoval. Niti stavnice, kvota na zmago fantov je bila izjemnih 21! Tudi zavoljo statistike, ki je bila (in še vedno je) krepko na strani Špancev. To je bila 15. medsebojna tekma Slovenije in Španije, ki je šele prvič izgubila, dve tekmi sta se končali z remijem, ducat so jih dobili Španci. Da so Španci res superiorni, potrjuje podatek, da so na zadnjem prvenstvu stare celine v vseh prvih polčasih dosegli vsaj gol, nikoli pa tega polčasa niso izgubili! V zadnjih dveh letih so tekmecem redno zabijali po pet komadov na srečanje.

Sloveniji gola niso zabili, kriva sta izjemna obramba ter tokrat superiorni Damir Puškar, ki je španske zvezdnike spravljal v obup. »Našim fantom je treba čestitati, naš gol je gorel šest minut drugega polčasa, igrali smo s svetovnimi in evropskimi prvaki. Že moje izjave pred tekmo so bile 'v svojih škornjih', kot rečemo, imeli smo veliko težav. Vesel sem za fante, to ni le ena zmaga, tudi mlajšim generacijam prinaša pomembne točke, to je kapital, ki ga bomo poskušali še izkoristiti. Povratna tekma bo zelo zahtevna, Alen Fetić zaradi kartonov ne potuje z nami, tokrat pa je odigral vrhunsko tekmo. A s temi fanti se ne bojim iti nikamor. Ali bo to dovolj, še ne vemo. Zahvaljujemo se občinstvu, da so iz nas potegnili zadnje atome moči,« je bil navdušen selektor Andrej Dobovičnik, ki mu gre čestitati za pogumno igro z več rotacijami (kot je bila praksa prej), predvsem pa za dobro vodenje.

Začel pri Olimpiji

»Pojedli smo ta parket, kot smo načrtovali!« je bil vesel strelec edinega zadetka na tekmi Alen Fetić. Za njim je pestra športna pot, od mladinske vrste je igral nogomet pri Olimpiji, z njim sta bila takrat tudi Matic Fink in Jan Oblak. Vmes se je Alen navdušil nad dvoranskim nogometom. Začel je pri ljubljanski ekipi Viktorbit, nadaljeval v Litiji, preizkusil se je v Srbiji in na Hrvaškem, zdaj igra v mariborskem Proenu. »Žal mi je, ker ne bom mogel igrati na povratni tekmi. A verjamem, da bodo soigralci dostojno nadomestili mojo odsotnost,« je drugi rumeni karton obžaloval Fetić. »Če je bila to cena, ki smo jo plačali za zmago, potem je dobro,« kljub temu pretirane žalosti ni bilo. Zavedal se je, da mu je s soigralci uspelo nekaj velikega. Še v noč je premleval tekmo, ko je zabil nepozaben zadetek. »Levičar sem, meril sem z leve, morda smo Špance s tem presenetili. Sem pa podoben gol zabil tudi v 1. slovenski futsal ligi, zdaj sem le ponovil,« je bil vesel, ker je repriza uspela. Po tekmi se je razveselil številnih čestitk, najljubši sta bili tisti od dekleta in staršev. V vratih je kot hobotnica blestel Damir Puškar, ki je leta 2008 zaradi igranja v mladi reprezentanci celo izgubil službo, ker takratni delodajalec za reprezentanco v futsalu ni imel razumevanja. »Na takšnih tekmah se veliko pričakuje od vratarja, in če ne prejme gola, je to velika stvar. Morda se bom tega začel zavedati šele jutri, ob sedmi uri zjutraj v službi, ko bom začel delati. Za zdaj je to tekma moje kariere, sem zadovoljen,« je dodal skromni Puškar. Do 12. aprila in povratne tekme so dovoljene sanje. Španski mediji so že požugali svoji ekipi, da bi bila neuvrstitev na SP velika katastrofa. Le kaj bodo Dobovičnikovi levjesrčni naredili tokrat?

Deli s prijatelji