BOJ ZA SP

Vujovićeva zadnja šansa za veselje v Sloveniji

Objavljeno 03. februar 2016 11.10 | Posodobljeno 03. februar 2016 11.10 | Piše: Marko Uršič

Še preden bodo šli slovenski rokometaši v boj za SP, se bodo potegovali za OI.

Selektor Veselin Vujović in njegov pomočnik Uroš Šerbec morata pljuniti v dlani, da bi Slovenija igrala na OI. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Zlatim Nemcem so v nedeljo v Krakovu pivo točili ne v potokih, temveč v jezerih, Slovenci pa po evropskem prvenstvu v rokometu točijo le solze. Katastrofalno končno 14. mesto je daleč od tega, kar so izbranci in selektor Veselin Vujović pričakovali na Poljskem, a skupina smrti z evropsko prvakinjo Nemčijo, podprvakinjo Španijo in osmimi Švedi je terjala svoj smrtni davek. Hrvaške reprezentančne rokometaše imenujejo tudi kavboji, slovenski pa so v vroclavski stoletni hali res igrali tako. Slovenski reprezentančni rokomet je treba obuditi v življenje. Kaj bi z Norveško v junijskih dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo naslednjega leta v Franciji, Veselin Vujović bo kot stari Grki z bojišča s ščitom ali kot poraženec na njem odšel že po aprilskih kvalifikacijah za dve vstopnici na gala predstavo olimpijskih iger v Riu de Janeiru. »Ne bom se kot nor oklepal selektorskega stolčka. Če se ne uvrstimo v Rio, bom prepustil mesto nekomu drugemu,« Cetinjčan iz Črne gore v primeru neuspeha napoveduje odstop. Za Rio pa se bo treba potiti. Od 7. do 10. aprila bo treba biti vsaj drugi v skupini s Španijo, Švedsko in Perzijci iz Irana. Da Špancev ne bi bilo na OI, je znanstvena fantastika, ki se ne bo uresničila. Torej se bo treba ruvati s švedskimi Vikingi, ki pa so Slovenijo ugnali na EP v Vroclavu.

Rudar Vujović

Za prireditelja slovenske skupine olimpijskih kvalifikacij kandidirata Španija in Stožice, Mednarodna rokometna zveza (IHF) ga bo izbrala v prihodnjih dneh. Prav tako za skupini, v kateri so Poljska, Makedonija, Čile in Tunizija oziroma Hrvaška, Danska, Norveška in Bahrajn. Ne bodo na trnih le Slovenci; Poljaki, Makedonci in Tunizijci se bodo trdo borili za dve prosti mesti, skupina s Hrvaško, Dansko in Norveško pa je še bolj smrtonosna kot slovenska. Vodstvo slovenske rokometne zveze in tudi sam selektor Vujović več možnosti za prireditelja kvalifikacijskega turnirja pripisujejo Špancem, v rokometnem svetu je v igri toliko denarja, da morajo biti španski rokometaši, pa čeprav v portugalsko govoreči Braziliji, vsekakor del olimpijskega turnirja. VV bo moral torej v boju za olimpijske igre odlično voziti slovenski rokometni VW. Pri izbiranju kadra za aprilski turnir ne kani delati temeljitih sprememb, vložek je prevelik, pa še premalo časa je. A predvsem bo Črnogorec moral do popolnosti odigrati vlogo psihologa in motivatorja, porušeni odnosi v reprezentančni vrsti, padle legende in vrtiljak pri kadrovanju igralcev za evropsko prvenstvo so izbrano vrsto nagnili kot igra narave sloviti stolp v Pisi. »Nikoli nisem bil ljubljenec sreče, vedno sem si moral vse izboriti po rudarsko,« še dodaja Veselin Vujović. Na EP ne, da Slovenija ni imela sreče, treba je bilo kakovostno odigrati. Vujović in njegovi varovanci so dobili lekcijo, v Stožicah ali v Španiji bodo morali pokazati, kaj so se naučili v Vroclavu.

Deli s prijatelji