KRČ

VIDEO: Zadnja dirka Usaina Bolta se ni dobro končala

Objavljeno: 13.08.2017 08:55Posodobljeno: 13.08.2017 08:55

Za vedno bo ostala slika doslej skoraj nepremagljivega Bolta, ki na trebuhu leži na progi in si z dlanmi pokriva obraz.

LONDON – Najboljši atlet vseh časov Usain Bolt predzadnji dan 16. svetovnega prvenstva v Londonu na svoji zadnji tekmi izjemne kariere ni prišel do cilja v zadnji predaji jamajške štafete 4 x 100 m. »Zgrabil ga je krč v levi stegenski mišici,« je pojasnil zdravnik jamajške reprezentance Kevin Jones.

»Veliko bolečine je bilo tudi zato, ker je izgubil to tekmo. Zadnji trije tedni so bili zanj zelo težki,« je dodal Jones.

V finalu je Bolt v zadnji predaji štafeto prejel kot tretji, nato pa je sredi zadnje ravnine zašepal, se prijel za nogo, padel in obležal na tleh. Ciljno črto je prečkal počasi korakajoč, obkrožen s svojimi sotekmovalci iz štafete, vendar nekaj minut po končanem finalu ob glasnem spodbujanju s tribun. Z izidom sezone na svetu so presenetljivo zmagali Britanci (37,47) za drugo zlato gostiteljev prvenstva pred ZDA (37,52) in Japonsko (38,04).

Za vedno pa bo ostala slika doslej tako rekoč nepremagljivega Bolta, ki na trebuhu leži na progi in si z dlanmi pokriva obraz. V prvih dramatičnih trenutkih okrog njega ni bilo nikogar, kmalu pa so ga poleg fotografov in snemalcev obkrožili vsi, ki v tistem času niso imeli zadolžitev in so bili lahko ob legendarnem atletu v najbolj bolečih trenutkih njegove kariere.

Osvojili vse

Jamajka je z njim v zadnji predaji pred tem dobila vse štafetne tekme 4 x 100 m na velikih tekmovanjih od leta 2009. Namesto da bi dobil eno izmed medalj, kar bi bila dvanajsta zlata ali pa petnajsta skupna na SP, pa prvič zaradi zdravstvenih težav ni prišel do cilja. Drugič v karieri velike tekme ni končal; prvič se mu je to primerilo v finalu SP leta 2011, ko je bil diskvalificiran zaradi prehitrega starta.

Sicer je osvojil 11 zlatih medalj na SP in osem zlatih olimpijskih ter tri svetovne rekorde na 100, 200 in 4 x 100 m. Že v času aktivne kariere se je vpisal med nesmrtne športnike, saj je tudi sicer pritegnil navijače po vsem svetu na podoben način kot legendarni ameriški boksar Muhammad Ali.

Sprva se je nameraval posloviti po lanskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je osvojil tri zlate medalje, potem pa se je odločil, da bo ta korak storil med SP v Londonu, kjer je pred petimi leti na OI tudi na vseh treh razdaljah stopil na najvišjo zmagovalno stopničko. Tokrat mu to ni uspelo in je prejšnjo soboto osvojil »le« bron na 100 m, na 200 m ni tekmoval, zadnje velike tekme pa v štafeti ni končal in tako tudi ni bilo za mnoge pričakovanega pravljičnega slovesa. Postavlja se vprašanje, ali ni z njim preveč odlašal, saj je letos malo nastopal.

Opravičil se je

Na prvenstvu številnih izjemnih presenečenj je moral po tekmi, na kateri si nihče, še najmanj pa on, ni želel takega slovesa, na zdravniški pregled, še prej pa je govoril s tremi sotekmovalci v štafeti. »Kar naprej se nam je opravičeval. Toda rekli smo mu, da to ni potrebno. Poškodbe so sestavni del športa,« je povedal njegov štafetni kolega Julian Forte.

Omar McLeod ga je dopolnil: »Bolt je živa legenda, njegovo ime bo živelo tudi naprej.« Tudi Boltov dolgoletni ameriški tekmec Justin Gatlin, ki je bil tako po zmagi na 100 m kot na predstavitvi štafet deležen glasnega žvižganja, je menil podobno: »Zelo mi je žal, da se je poškodoval. Še vedno je najboljši na svetu.«

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja