ROKOMETAŠI NA NOGAH

Veselin Vujović upa, da ne bo nezadovoljnih

Objavljeno 17. junij 2015 09.43 | Posodobljeno 17. junij 2015 09.43 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometni selektor navdušen nad učinkom novincev v izbrani vrsti.

Veselin Vujović je slovenske rokometaše dvignil na noge. Foto: Tadej Regent

Slovenska rokometna reprezentanca je z zmagama proti Slovaški in Latviji sklenila kvalifikacije za evropsko prvenstvo naslednjega leta na Poljskem, v petek pa bo z žrebom tudi izvedela za januarske tekmece v skupini. Osrednja tema zadnjih dveh uspehov pa je gotovo preobrazba igre slovenskih rokometašev pod vodstvom novega selektorja Veselina Vujovića. Oborožen z jugoslovansko šolo spektakla, odprtosti in nravi je prej zamorjene varovance po igri takoj dvignil za nekaj kakovostnih razredov.

Slovenija s svetovnega prvenstva v Katarju in tokratna, seveda v igralnem pomenu, to je velika razlika, smo mu navrgli po zadnji tekmi v Velenju. »Resnično ne morem ničesar povedati o nečem, kar je nekdo počel prej. Že tako ali tako mi postavljajo vprašanja o Noki Serdarušiću, Kasimu Kamenici, tudi o Borisu Deniču. Ne vem, kako so oni delali, jaz delam tako, kot znam in kot najbolje zmorem. Hitrost je v rokometu velika prednost, Slovenija s takšnim potencialom in s takšnimi igralci ne sme igrati statično. Niti v napadu niti sploh v rokometnem pomenu. Obramba in motivacija pri njenem igranju pa sta zdaj precej boljši, kot sta bili prej. V vsakem pomenu je to videti dobro. Toda Slovaška in Latvija nista bili tekmici, po katerih bi si lahko ustvarili pravo sliko, videli bomo, ko bodo prišli resnejši nasprotniki,« je začel Črnogorec. Denimo Skandinavci? »Tako je, videli bomo, s kakšnim orožjem se je treba bojevati s takšnimi.«

Evropa bo še slišala

Miha Zarabec in Staš Skube sta navdušila kot novinca v izbrani vrsti. »Res sta čudo, zanju bo Evropa še slišala. Prinesla sta svežino, konkurenco v moštvu, tisto, kar je slovenska reprezentanca morebiti potrebovala. Malo reprezentanc na svetu ima tako različne tipe igralcev, rekel sem jima, naj verjameta, da lahko napravimo odličen rezultat. In če bodo vsi imeli dobrega selektorja, lahko napravijo čudesa,« se je Veselin Vujović pošalil in zasmejal. Torej bo pred EP na Poljskem težak izbor igralcev na položaju srednjega zunanjega. »Ne sprašujte me o tem, že zdaj se mi obrne v želodcu, ko moram razmišljati o tej zadevi. Ko se bodo rokometaši spet zbrali, ne bom imel preveč časa, da se uigramo za tisto, kar nas čaka. Drugače je igrati za reprezentanco kot za klub. Eni so v klubih glavni igralci, tu pa dobivajo pet, deset, dvanajst igralnih minut, in takrat morajo dati vse od sebe. Vsi, ki bodo imeli resen pristop in ne bodo užaljeni zaradi treh, petih ali sedmih minut igre, bodo v reprezentanci. S tistimi, ki bodo menili, da morajo igrati več, kot mislim, pa se bomo težko dogovorili, da bodo v izbrani vrsti. A upam, da takšnih ne bo,« ima Črnogorec popolnoma razviden svoj koncept.

Kljub poznavanju svojih novih varovancev so nekateri z igro vseeno (pozitivno) presenetili slovenskega selektorja. »Vid Poteko tehnično ni toliko usposobljen igralec, na osnovi tega znanja ga ne bi vpoklical v reprezentanco. A njegov učinek na igrišču in bojevitost absolutno izničita to pomanjkljivost,« je sklenil Veselin Vujović, že po dveh tekmah preroditelj slovenske rokometne reprezentance.

Deli s prijatelji