PREZRTI

Velik udarec slovenski košarki

Objavljeno 09. februar 2016 12.53 | Posodobljeno 09. februar 2016 12.54 | Piše: Drago Perko

Pri novi košarkarski ligi prvakov so prezrli slovenske klube, srbskih in hrvaških ne.

V evropsko klubsko košarko se vrača bipolarna delitev, ki ima korenine v koncu minulega tisočletja. Že v sezoni 2000/01 smo spremljali dve elitni evropski klubski tekmovanji. Združenje lig Uleb je ob asistenci klubov organiziralo evroligo, Fiba pa suproligo. Slovenija je takrat imela predstavnika v evroligi (Union Olimpija je tekmovanje pomagala ustanoviti), Krka kot državni prvak pa je dokaj uspešno igrala v Fibinem tekmovanju. Pa danes? Fiba je Sloveniji, naši košarki, košarkarski zvezi prilimala zaušnico, od katere si še lep čas ne bomo opomogli. V Fibini košarkarski ligi prvakov za Slovenijo sploh ni prostora! V Ulebovo evroligo pa tako ali tako ne moreš, če nimaš vsaj pet milijonov proračuna, da kupiš kakovostne igralce. Fibina liga prvakov bo po novem štela 32 klubov in je odgovor na Ulebovo evroligo, kjer bo 16 klubov, od tega enajst takšnih s stalno desetletno pogodbo. CSKA, Anadolu Efes, Fenerbahče, Panathinaikos, Olympiakos, Maccabi, Laboral Kutxa, Real, Barcelona, Žalgiris, Armani Jeans, prvak evropskega pokala, trije prvaki domačih lig in zmagovalec kvalifikacij je 16 eminentnih izbrancev.

Ker si Slovenci ne zaslužimo mesta v tej bogati evroligi, smo potihem upali na milost pri Fibi, pa tega ni bilo. Čeprav je morala naša košarkarska zveza poleti po navodilih Fibe rušiti vodstvo regionalne lige ABA in čeprav je bila Slovenija zadnja, ki je za evropsko prvenstvo v košarki leta 2013 plačala kotizacijo vrtoglavih šest milijonov evrov. Za nameček je Slovenija naivno verjela, da ji bo v pomoč izjemno močan srbski lobi, ki je poskrbel za svoje (Srbija ima mesto v Fibini ligi prvakov), svoj lonček so vešče pristavili še Hrvati in Črnogorci. Fiba je pri delitvi mest (32 jih bo) novega tekmovanja pozabila na Janeze. Po dve mesti v tekmovanju gresta Turkom, Grkom, Rusom, Špancem in Italijanom. V ligi bosta igrala tudi francoski in nemški prvak, če ne bosta dobila mesta v evroligi. Zagotovo pa bodo v Fibinem tekmovanju še prvaki Hrvaške, Belgije, Izraela, Litve, Češke, Poljske in Srbije. Za nameček imajo vsi razen Čehov in Črne gore zagotovljeno mesto v kvalifikacijah. Pa Slovenci? V najboljšem primeru bo en naš predstavnik, pričakuje se, da bo to državni prvak, igral kvalifikacije za ligo prvakov. Če pa bo kateri od klubov iz lige ABA v evroligi, bo naš edini predstavnik dobil mesto v Fibinem eurocupu.

Zaton in zastoj

»Pisali smo sicer že dve protestni pismi in klicali ljudi, ki jih na Fibi poznamo. Zelo neposredno so nam povedali, da so naši klubi in naša liga že več let preslabi, da bi lahko imeli boljše izhodišče. Nevključenost v pogovore na Fibi pa je tudi posledica žalostnega dejstva, da je prejšnje vodstvo KZS zaradi določenih napačnih odločitev pred volitvami v Fibin odbor izgubilo svojega predstavnika, česar ni mogoče popraviti do leta 2018. Tako nimamo glasu, ne odločamo in lahko samo protestiramo, razlagamo in prosimo, da si naši klubi zaslužijo priložnost,« je položaj KZS opisal predsednik Matej Erjavec. KZS se bo morala zavedati, da slovenska košarka ni le reprezentanca in organizacija velikih dogodkov, ampak predvsem klubi, ki tvorijo bazo in osnovo vsega. »Globlji zaton slovenske klubske košarke sicer nekako sovpada z gospodarsko in finančno krizo, žal pa ji tudi evropsko prvenstvo 2013 ni prineslo prav veliko dobrega. Prej sta pridobitev in sicer nesporno vrhunska organizacija tega dogodka pomenili še dodaten zastoj v razvoju, saj so se vse, človeške in finančne kapacitete več let usmerjale le ali pa pretežno vanj,« je še priznal Erjavec.
 

Deli s prijatelji