V TUJINI

V službi pri Arabcih, zdravi pa na daljavo

Objavljeno 10. november 2013 09.23 | Posodobljeno 10. november 2013 09.23 | Piše: Drago Perko

Trebanjski rokometaš Jure Jeraj je preko Španije in Srbije prišel do Katarja, kjer brani že leto in pol. Pet let se ukvarja tudi z alternativno medicino.

Idilična Doha. Foto: osebni arhiv

Katar bo čez dve leti gostil svetovno prvenstvo v rokometu, prvič bodo tekmovanje pripravili Arabci. Na tem koncu sveta sicer dela kar nekaj slovenskih rokometnih delavcev – Rolando Pušnik in Mara Šolaja skrbita za vzgojo vratarjev in vratark, do nedavnega je bil šef moške vrste zdajšnji trener Slovana Borut Maček. V katarski ligi bosta v novi sezoni igrala Aljoša Čudič in Jure Jeraj, Gregor Lorger, ki je bil v prejšnji sezoni član enega od osmih klubov katarske lige, pa se je preselil v Iran.

Meditacija namesto igric

»Rokomet se naglo razvija,« pravi Jeraj, vratar Al Wakraha iz Dohe, kamor je prišel pred dobrim letom in pol. Dolenjec iz Trebnjega se je v tujino odpravil po več kot odlični sezoni leta 2007. »Soigralci so mi naredili izjemno reklamo pri menedžerju in ta me je poklical. Hitro smo se dogovorili, postal sem član španskega Teucra iz Pontevedre,« pove Jure, ki mu je ob vsem delu na treningu ostajalo precej časa. Včasih ga je preživljal z igralno konzolo v rokah, nato pa je igrice zamenjala meditacija. Vsega je kriva knjiga Bogastvo je v nas Nikole Grubiše in Borisa Veneta. »Zanimalo me je, od tedaj delam precej na sebi in za sebe. Pomagati pa poskušam tudi drugim,« razkrije. Pridobljeno znanje naprej preizkusi na lastni koži, nato pa še pri znancih in prijateljih.

Sreča spremlja pogumne

Po sezoni pod Pireneji se je vrnil v Slovenijo, v ambiciozni Cimos Koper, a se ni naigral. Vmes se je lotil masaže in se izpopolnjeval. Novo rokometno srečo je našel v beograjski Crveni zvezdi, v Srbiji je končal tudi akademijo za inštruktorja fitnesa. »Imel sem precej sreče, saj sem zamudil prijavo in vsa mesta so bila zapolnjena. Neko jutro po vrnitvi z gostovanja v Črni gori nisem mogel spati in sem odšel na fitnes. Tam sem spoznal nekega domačina, ki je bil sprejet na akademijo, a se zaradi službe tečaja ni mogel udeležiti. Odstopil mi je mesto, sam pa sem vse uspešno opravil.«

V tem obdobju je kreiral tudi svojo spletno stran www.potdozdravja.net, na kateri objavlja članke in nasvete z splošno osebno rast, zdravo prehrano, telesno aktivnost in alternativne metode zdravljenja. Pred časom se je lotil zdravljenja z bioterapijo in tudi na daljavo. Razvil je svojo tehniko, ki temelji na metodah Zdenka Domančiča in Richarda Gordona (Quantum Touch).  Zaupali sta se mu družinski prijateljici, prvi je zaustavil krvavitev, drugi odpravil migreno.

Brez stresa

Zvezdo je zapustil, saj klub ni imel denarja. Ob posredovanju Boruta Mačka so ga angažirali Katarci. Jure se med njimi dobro počuti. »Življenje mi ustreza, stresa ne poznajo, ob rokometu mi ostane precej časa za izpopolnjevanje. Oni so sprejeli mene, jaz pa njih.«

Deli s prijatelji