ZLATA MEDALJA

Tina Mrak in Veronika Macarol v cilj zajadrali na zlatem valu

Objavljeno 06. julij 2015 15.05 | Posodobljeno 06. julij 2015 15.06 | Piše: Jakica Jesih

Slovenski jadralki v olimpijskem razredu 470 sta se na evropskem prvenstvu v danskih vodah okronali z zlatim odličjem. Trener Tomaž Čopi meni, da je h končnemu uspehu pripomogla tudi diskvalifikacija.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta na Danskem šampionsko rezali vodno gladino. Foto: Nikos Alevromitis

Slovenski jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta po tretjem mestu na nedavni regati svetovnega pokala ISAF v Angliji na odprto evropsko prvenstvo omenjenega olimpijskega razreda v Aarhus na Dansko odšli z odkrito željo, da posežeta po najvišjih mestih. Dobro pripravljeni in močno motivirani sta imeli vse možnosti, da ubranita lanski evropski bron in tudi tokrat osvojita kolajno. Dobro jadranje skozi vse dni prvenstva sta kronali z odličnim nastopom na sobotni regati za odličja in si prvič v karieri prijadrali naslov evropskih prvakinj.

Dekleti, ki ju je na Danskem spremljal trener Tomaž Čopi (trikratni udeleženec olimpijskih iger prav v tem jadralnem razredu), sta se kljub manjšim težavam z opremo in izgubljenemu protestu proti ameriškima jadralkama, zaradi katerega sta bili v drugem finalnem plovu diskvalificirani, vse dni uvrščali v ospredje. Četrtkove nastope sta v evropski konkurenci končali na drugem mestu, potem pa je petkovo brezvetrje jadralce pustilo na obali. Sobotna regata za odličja, na kateri je nastopilo le deset navišjeuvrščenih posadk, je bila tako še bolj napeta. Če bi tudi v soboto obveljalo brezvetrje in bi finalna regata odpadla, bi naši dekleti prvenstvo brez možnosti zadnjega boja končali kot srebrni, če bi v regati za medalje odjadrali slabo, pa bi lahko srebro tudi izgubili. Kot se v jadranju pogosto dogaja, je bilo treba poleg dobrih manevrov pokazati tudi dobre živce, in kot kaže, se lahko evropski prvakinji pohvalita z obojim.

Pred sobotno regato za odličja sta bili pred slovenskima jadralkama Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie ter Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance, s slednjima sta naši delili enako število točk (39). Mrakova in Macarolova sta nastopili suvereno in regato za medalje končali na tretjem mestu, to pa je bilo v skupnem seštevku dovolj za naslov evropskih prvakinj.

Trdo delata

»Z regato za medalje sva zelo zadovoljni, zjutraj smo na obali še čakali, da se dvigne veter. Želeli sva jadrati, želeli sva imeti še zadnjo možnost za napad na zlato odličje, saj sva imeli s francosko posadko enako število točk. Vse se je izteklo dobro in v najin prid, seveda sva zelo zadovoljni z rezultatom in prikazanim jadranjem,« je poudarila Tina Mrak, Veronika Macarol pa je dodala: »Zlata medalja je velik uspeh, ves teden sva dobro jadrali in zelo sva si želeli na vodo tudi tokrat. Dobro sva startali, več pritiska je bilo na desni strani, zato sva startali pri regatni barki in nasprotnice dobro držali na razdalji.« Z njunim jadranjem je zadovoljen tudi trener Tomaž Čopi, ki jadralni razred 470 seveda zelo dobro pozna. »Dekleti že kar nekaj časa trdo delata in ves čas sem verjel, da s časom in delom pridejo tudi rezultati. Po lanskem evropskem prvenstvu je bilo le vprašanje časa, kdaj bosta prebili led, in zdaj sta ga. To je bil eden težjih tednov v regatnem času, in tisti, ki je imel dovolj volje, moči in motivacije, je zmogel in prizadevanja kronal z rezultatom. Ni bilo preprosto, imeli smo težke razmere, še posebno trd je bil boj z Američankama. Menim, da nam je pri tem končnem uspehu diskvalifikacija le pomagala,« je strokovno ocenil Čopi. Srebrno odličje je na koncu šlo Francozinjama Lecointrejevi in Defrancovi, bronasti pa sta bili Britanki Sophie Weguelin in Eilidh McIntyre.

Žlahten tudi Brčin

Zlati uspeh Tine Mrak, Veronike Macarol in trenerja Tomaža Čopija na evropskem prvenstvu v olimpijskem razredu 470 je dopolnil njihov klubski kolega iz Pirata Branko Brčin z bronastim odličjem na svetovnem prvenstvu ORC v Barceloni na italijanski jadrnici X-41 Sideracordis, skupina B (velikost 40–45 čevljev).

Deli s prijatelji