DIRKA PO SLOVENIJI

Taaramäeju zmaga, Tratniku modra majica

Objavljeno 19. junij 2016 20.10 | Posodobljeno 19. junij 2016 20.11 | Piše: STA, A. K.

Rus Porsev je zmagovalec zadnje, četrte etape kolesarske dirke po Sloveniji.

Jan Tratnik.

NOVO MESTO Taaramäe si je vrata do končne zmage odprl v petek, v kraljevski etapi na Golte, ki jo je dobil, delo pa je dokončno opravil v zelo zahtevni sobotni etapi, kronometru na Celjsko kočo, takrat je bil drugi. S tem si je prikolesaril 1 minuto in 42 sekund prednosti pred Avstralcem Jackom Haigom, kar je bilo dovolj, da je moral le še mirno prikolesariti do Glavnega trga v Novem mestu. Najboljši Slovenec skupno je bil Jure Golčer iz Adrie Mobila, in sicer peti.

Ko se je karavana ob 11. uri odpeljala iz Rogaške Slatine, je večina kolesarskih navdušencev upala in pričakovala sprinterski boj na Glavnem trgu v Novem mestu. Toda vreme ni bilo prijazno do tekmovalcev, saj jih je močil dež. Po nekaj minutah se je izoblikovala petčlanska skupina ubežnikov, v kateri je bil tudi Adrijin Jon Božič. V tej skupini na srečo nekdanjega evropskega prvaka Jana Tratnika, sicer kolesarja avstrijske ekipe Amplatz-BMC, ki jo vodi slovenski športni direktor Luka Žele, ni bilo nobenega kolesarja, ki bi mu lahko odvzel modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Na zadnjem vzponu na dirki na Bogenšperk je brez moči ostal Božič, v ospredju so bili le še tuji tekmovalci, najdlje je vztrajal Italijan Daniele Colli, ki pa ga je glavnina ujela. Ekipe s sprinterji so bile razumljivo na čelu dirke, med njimi tudi Matej Mohorič. Na koncu je prišlo do sprinta, največ moči pa je na mokrih kockah ohranil Porsev.

Poleg Taaramäeja, lastnika rumene majice, so na oder za zmagovalce na koncu prišli še Tratnik, ki je dokončno osvojil modro majico, talentirani Kolumbijec Egan Arley Bernal, in najboljši mladi kolesar, Avstralec Jack Haig, ki si je prikolesaril rdečo majico najboljšega po točkah.

Deli s prijatelji