ROKOMET

Slovenci po začetnih težavah zlomili Čilence

Objavljeno 16. januar 2015 17.47 | Posodobljeno 16. januar 2015 17.50 | Piše: STA, P. Pa.

Na prvi tekmi so slavili s 36 : 23.

DOHA – Slovenska moška rokometna reprezentanca je v današnjem prvem krogu svetovnega prvenstva v Dohi premagala Čile s 36 : 23 (16 : 14).

Slovenska izbrana vrsta je dosegla prvi par točk na letošnjem sklepnem turnirju v Dohi. Njeno zmago si je ogledal tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki se na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Kalifa mudi na tridnevnem delovnem obisku v Katarju, danes pa se je udeležil tudi odprtja projekta Slovensko središče – I feel Slovenia, ki ga Rokometna zveza Slovenije prireja v sodelovanju s slovenskimi ministrstvom za zunanje zadeve, z Gospodarsko zbornico Slovenije, agencijo Spirit in vladnim uradom za komuniciranje.


* Dvorana Al Sadd, gledalcev 400, sodnika: Rashed in El Sayed (oba Egipt)
* Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik 2, Natek 2, Dolenec 5 (1), Špiler 5, Skube 2, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4, Gaber 2, Zorman 2, Bezjak 2, Kozlina, Gajič 9 (2), Bombač 1
* Čile: Barrientos, Oliva, Ceballos, Frelijj 5, Jofre 2, Diaz 1, Reyes 2 (1), Caniu 2, Callejas, Moll Ramirez, E. Salinas 1, Araya, Del Rio, R. Salinas 10, Salazar, Oneto
* Sedemmetrovke: Slovenija, Čile
* Izključitve: Slovenija, Čile minut
* Rdeč karton: /
 
 

Južnoameriški in v mednarodnem merilu ne preveč uveljavljen predstavnik iz Čila je na današnji tekmi v dvorani Al Sadd Sloveniji v prvem polčasu povzročil kar hude glavobole. Veliko bolj uveljavljenemu tekmecu ni bil zgolj enakovreden, v prvem polčasu ga je občasno celo zasenčil, v drugem polčasu pa se je vendarle »zlomil« po veliko bolj bojeviti in disciplinirani slovenski predstavi.

Našo elitno izbrano vrsto po obračunu s Čilom že dan pozneje čaka veliko zahtevnejša naloga, saj bo na nasprotni strani igrišča stala veliko bolj spodobna Belorusija, na čelu z enim najbolj vznemirljivih rokometašev v zadnjem desetletju, nekdanjim slovenskim reprezentantom in članom celjske ekipe Sergejem Rutenko. Tekma se bo v osrednji dvorani Lusail začela ob 15. uri.

Člani uvodne postave – v vratih Gorazd Škof, na krilnih položajih Luka Žvižej in Dragan Gajić, na mestu krožnega Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube, slednjega je v obrambi menjal Miladin Kozlina – so sprva imeli nekaj preglavic s Čilenci, v 13. minuti so celo zaostali s 7 : 9 po tem, ko so naredili kopico osnovnošolskih napak. Do konca prvega polčasa so se kar mučili, šele v 24. minuti so znova povedli z 12 : 11, na velik odmor pa odšli s prednostjo dveh golov (16 : 14).

Izbranci Borisa Denića so v drugem polčasu močno povečali frekvenco svojih obratov, predvsem v uvodnih desetih minutah, ko niso prejeli nobenega zadetka, s hitro in z enostavno igro v napadu ter granitno obrambo pa v 39. minuti povišali vodstvo na 24 : 14. Denić je zato v nadaljevanju lahko nekoliko spočil svoje glavne adute pred veliko pomembnejšim obračunom z Belorusijo.

Na današnji tekmi je bil v slovenski izbrani vrsti najučinkovitejši Dragan Gajić z devetimi zadetki, David Špiler in Jure Dolenec pa sta dosegla po pet golov.

Deli s prijatelji