TURNIR

Risi v osrčju Tirolske ponižali avstrijske orle

Objavljeno 13. februar 2016 13.47 | Posodobljeno 13. februar 2016 13.48 | Piše: Rok Tamše, Poročevalec s hokejskega turnirja evropskega izziva

Na pripravljalnem turnirju so slovenski hokejisti odčitali lekcijo severnim sosedom.

Klemen Pretnar in drugi risi so povozili Avstrijce. Foto: Reuters

INNSBRUCK  – V četrtek zvečer je bilo spet lepo biti Slovenec v Innsbrucku, olimpijskem mestu, kjer je pred dobrim mesecem Peter Prevc na prestižni novoletni turneji pokazal vse svoje razkošje v smučarskih skokih. Tokrat so na svoj račun prišli hokejski risi s sončne strani Alp, ki so v uvodni tekmi pripravljalnega turnirja evropskega izziva osmešili avstrijsko izbrano vrsto z zmago s 6:2. Za Slovenijo so zadeli Robert Sabolič (13.), Ken Ograjenšek (16. in 22.), Gregor Koblar (24.), Klemen Pretnar (30.) in Nik Pem (35.).

Zaradi poškodb, bolezni in klubskih obveznosti zdesetkani risi so pod vodstvom selektorja Nika Zupančiča predstavili napovedani agresiven, hiter in napadalen hokej. Severne sosede so spravili v mišjo luknjo že v prvi tretjini, posel z izidom 4:1 po drugi tretjini tako rekoč dokončali, v tretji pa so domači gledalci na Tirolskem gledali le še mučenje svojih ljubljencev do grenkega konca. Avstrijci so resnično postali redne stranke slovenskih hokejistov. »Zadali smo si nalogo, da v kritičnih conah ne izgubljamo ploščka, na drugi strani pa da streljamo proti vratom Avstrije. Bilo je videti tudi veliko naše ustvarjalnosti. V zadnji tretjini je bila igra zaradi visokega vodstva nekoliko raztrgana, kar se pogosto zgodi. Tekmec je malce več tvegal, mi pa smo storili nekaj napak. Toda pod črto smo zasluženo zmagali in poslali sporočilo, kako bomo pristopili svetovnemu prvenstvu v aprilu,« je dejal selektor Zupančič.

Lepi trening

Slovenci so resnično nagnali strah v kosti tekmecem, sinoči so se pomerili še s Francijo, članico elitne skupine svetovnega hokeja, danes jih čaka pomlajena ekipa Slovaške. Proti gostiteljem se je v vratih izkazal Matija Pintarič, golman francoskega Dijona. »Res smo dominirali v prvih dveh tretjinah. Vedno je prijetno premagati sosede. Meni je bilo lažje braniti, ko lahko s soigralci govoriš slovensko. Vedno je lepo biti v dresu z risom. Bil sem kar malce presenečen, da sem stopil v vrata proti Avstriji, čeprav bi bil vesel tudi branjenja proti Franciji ali Slovaški,« je bil zadovoljen Pintarič. Včeraj je slovenska vrata branil Robert Kristan, danes ta naloga čaka prvaka iz lige EBEL Luko Gračnarja. »Lepo, da smo se spet zbrali, eni smo v izbrani vrsti prvič v tej sezoni. Sistem igre je nekoliko drugačen, a večjih novosti ni. Vedeli smo, da bodo Avstrijci poskusili pritisniti na začetku tekme, toda igra je potekala po naših notah. Morda imamo še nekaj rezerve v powerplayu, ki ga nismo imeli časa trenirati. To je lepa zmaga, bil je lep trening,« je dejal eden najboljših Rok Tičar, ki si je v dresu Slovana iz Bratislave skupaj z Žigo Jegličem priigral končnico v ligi KHL. Diši po še eni uspešni spomladanski zgodbi risov. Za absurd absurdov na obračunu z Avstrijo pa je poskrbel Klemen Pretnar. Slovenski branilec je bil izbran za igralca tekme, pri svojih avstrijskih delodajalcih na Dunaju pa je sicer že dva meseca na stranskem tiru. 

Deli s prijatelji