EVROPSKI PRVAKI

Prišli in postali prvaki

Objavljeno 19. avgust 2012 19.10 | Posodobljeno 19. avgust 2012 19.12 | Piše: Tamara Barič

Ekipa Lisičk je na Češkem osvojila naslov evropskih prvakov v slowpitchu, športu, ki ga v Sloveniji praktično ne poznamo.

Kot evropski prvaki imajo Lisičke že zagotovljeno vstopnico za naslednje evropsko prvenstvo. Foto: Iza Cedilnik

V senci številnih uspehov naših olimpijcev je za širjenje imena Slovenije v svetu poskrbela še ena ekipa športnikov, združenih pod imenom Lisičke. V Pardubicah na Češkem so namreč osvojili naslov evropskih prvakov v slowpitchu in lanskemu reprezentančnemu srebru v softballu dodali še najbolj žlahtno odličje.

Na največjem evropskem tekmovanju so v tej različici softballa v klubski kategoriji nastopili prvič, v finalu so na kolena spravili trikratne evropske prvake Angleže. »Oni so tako dobri, da lahko vedno zmagajo, in tudi zdaj do konca tekme nismo vedeli, kakšen bo rezultat. Ko so na primer prvič prišli igrat k nam, so nas tako gladko premagali, da zase nismo vedeli,« je tekmece slikovito opisal trener naše ekipe Grega Valančič.

Žoga v glavo

Valančič se z drugimi ljubitelji softballa zadnjih šest let trudi za uveljavitev tega športa pri nas, a se še vedno spopadajo s premajhno prepoznavnostjo. Slowpitch, ki je sicer podoben bejzbolu, deluje po preprostem principu: ujemi, vrzi, odbij. »Poleg tolčenja žoge imajo nekateri težave pri lovljenju, saj moraš dobiti globinsko predstavo ob upoštevanju hitrosti premikanja žoge. No, nekatere je tudi preprosto strah, da bi dobili žogo v glavo,« pojasni. Na slovenskem turnirju, ki šteje za državno prvenstvo, sodeluje že okoli osem ekip, večinoma iz Ljubljane, Novega mesta, Lendave in Škofje Loke. Sestavljene so iz fantov in deklet, večina pa prihaja iz fastpitcha – razlika med tem in slowpitchem je v hitrosti metanja žoge. Igralci fastpitcha se zato po navadi lažje preselijo v drugo kategorijo, medtem ko slowpitcherjem hitrejši meti povzročajo nemalo preglavic.

»Za doseganje tovrstnih uspehov – kot ga je dosegla ekipa Lisičk – je potrebnega veliko trdega dela,« pravi ena od članic zlate ekipe, Savina Goličnik, ki se je pred leti udeležila treningov predvsem iz radovednosti. »Dinamika in raznolikost tega športa sta me takoj prevzeli. Ukvarjala sem se že z mnogimi športi, vendar takšne idealne mešanice fizične aktivnosti, zdrave količine tekmovalnosti, zabave in druženja nisem občutila še pri nobenem,« dodaja bivša teniška igralka.

Deli s prijatelji