EVROPSKI PODPRVAK

Ponudba, ki se ji ni mogel upreti

Objavljeno 28. oktober 2017 12.00 | Posodobljeno 28. oktober 2017 12.00 | Piše: Miha Šimnovec

Svetovni podprvak v judu Mihael Žgank šokiral z željo po prestopu v Turčijo.

Miha Žgank namerava v prihodnje osvajati kolajne za Turčijo. FOTO: Miha Šimnovec

LJUBLJANA – V četrtek zvečer je kot bomba odjeknila novica, da se namerava Mihael Žgank, ki je pred dvema mesecema v Budimpešti zablestel z naslovom svetovnega podprvaka v kategoriji do 90 kilogramov in tako poskrbel za zgodovinsko prvo kolajno slovenskega moškega juda na tem tekmovanju, preseliti v Turčijo. Ko bo uredil vse formalnosti, bo začel braniti barve istanbulskega kluba BBSK, pri katerem so mu ponudili, da bi mu lahko uredili turško državljanstvo. »To je zame velika priložnost, ki je nočem izpustiti iz rok, saj ne vem, kdaj bi se mi ponudila naslednjič,« je povedal Žgank, potem ko je svojo željo razkril članom izvršnega odbora Judo zveze Slovenije (JZS).

V nadaljevanju je za Slovenske novice razkril, da je začel s klubom iz Istanbula sodelovati že pred časom. »Zamisel o prestopu je začela zoreti po aprilskem EP v Varšavi, dozorela pa po SP, ko so vodilni možje BBSK pristopili k meni s ponudbo, ki je nisem mogel zavrniti,« je zaupal 23-letni judoist iz Migojnic pri Žalcu, ki se lahko v članski konkurenci ob naslovu svetovnega podprvaka pohvali še z dvanajstimi kolajnami v svetovnem pokalu, od tega tremi zlatimi, dvema srebrnima in sedmimi bronastimi. Če se bo vse odvijalo po načrtih, bo začel Žgank, ki je za zdaj še član najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku, točke v kvalifikacijah za nastop na OI leta 2020 v Tokiu zbirati že kot član turške reprezentance, a ne izključuje tega, da bo pridobljene izkušnje in znanje nekega dne prinesel nazaj v Slovenijo.

Fabjan zahteva zgolj odškodnino

Trener Marjan Fabjan je za njegovo željo vedel že dlje. »To mi je prvič namignil po razočaranju na EP, po katerem sva se pogovarjala približno dve uri in mi je med drugim rekel, da ne more več. Odvrnil sem mu, naj potrpi še do SP, kjer je nato osvojil srebrno kolajno, s katero je uresničil vse naše želje, za kar bi se mu rad še enkrat zahvalil. Na to odličje smo čakali res dolgo, več kot dvajset let,« je dolgoletnemu varovancu hvaležen celjski strokovnjak, ki inženirja živilstva in prehrane ne bo oviral na nadaljnji poti, kot bi ga mnogi drugi trenerji, ki bi ga slekli do spodnjic in izčrpali do konca, ker niso sposobni narediti drugega vrhunskega tekmovalca. »Naj gre svojo pot in si uredi življenje, kakor si želi, sam bom vztrajal zgolj pri odškodnini, ki ni nobena skrivnost in po pravilniku JZS znaša 15.000 evrov,« je dejal Fabjan, prepričan, da se bo Mihael nekoč vrnil v slovenski judo, kot se je navsezadnje pred leti tudi on iz Avstrije in začel uspešno zgodbo.

Žganku odhoda v Turčijo ne bodo onemogočili niti na naši krovni organizaciji, je zatrdil Darko Mušič. «Moram priznati, da nas je zelo presenetil, na žalost pa je takšen položaj v naši državi, da mladina vidi boljše razmere in večje izzive v tujini, kar nas lahko skrbi. Očitno našemu šampionu Mihaelu ne moremo ponuditi takšnih razmer, da bi si zagotovil eksistenco za življenje po koncu športne poti. Zagotovo zaostajamo za drugimi državami in nad tem bi se morali zamisliti vsi – tako na panožnih zvezah kot v državni institucijah. To postaja velik problem manjših oziroma revnejših držav,« je poudaril predsednik JZS, ki se bo z Žgankom še enkrat pogovoril, upajoč, da si bo vendarle premislil. 
 

Deli s prijatelji