V ELITNO SKUPINO

Pokazali svojo najboljšo odbojko

Objavljeno 26. junij 2017 11.22 | Posodobljeno 26. junij 2017 11.39 | Piše: S. U.

Slovenci v prvo svetovno ligo Zavre jih lahko le politika.

Slovenski odbojkarji se veselijo novega reprezentančnega mejnika. Foto: FIVB

GOALD COAST – Slovenska odbojkarska reprezentanca je na zaključnem turnirju drugega razreda svetovne lige osvojila prvo mesto, saj je na finalni tekmi v avstralskem Gold Coastu s 3:0 (17, 24, 17) premagala Japonsko. Tako je v velikem slogu osvojila sklepni turnir, po zanesljivi polfinalni zmagi s 3:0 (15, 30, 20) nad Nizozemsko je na kolena položila še tekmece iz dežele vzhajajočega sonca in si na igrišču izbojevala napredovanje v elitno svetovno ligo. A to je zaradi predvidenih sprememb mednarodne zveze FIVB za zdaj še pod vprašajem. »Igralci so se psihično zelo dobro pripravili na zaključni turnir in ga odlično odigrali. Japonska nas je pred tem premagala, tokrat pa smo ji vrnili z obrestmi. Videti je bilo, kot da igramo v eni prestavi višje kot Japonci, in rezultat je resnično izjemen. Zdaj je naloga svetovne zveze je, da dobro razmisli, kakšne odločitve bo sprejela, in da Slovenijo, ki si je na igrišču priigrala pravico do nastopa med elito, uvrsti v prvo skupino svetovne lige,« je bil zadovoljen in razmišljujoč slovenski selektor Slobodan Kovač.


10 zmag in poraz je izkupiček v svetovni ligi.

»V tej svetovni ligi smo resnično pokazali našo najboljšo odbojko in zelo sem zadovoljen z odzivom ekipe, kako smo stopili skupaj in nismo popustili niti v enem trenutku. Če pogledamo nazaj, kako smo začeli to pot, bili na treh celinah, menjali časovne pasove, tudi to nam je dalo posebno energijo in odločenost, da se ne oziramo na utrujenost. Res fantastično smo igrali, stopnjevali formo do zaključnega turnirja in pokazali, da ne spadamo v drugo skupino, ampak v prvo, da spadamo med najboljše reprezentance. To, kar se je dogajalo, da so že sredi tekmovanja objavljali, da ne bo možno napredovati v prvi razred, pa je do vseh ekip zelo nepošteno. Glede tega bomo imeli veliko za povedati,« je bil odločen Klemen Čebulj. Mitja Gasparini pa je poudaril: »Slovenija je vedno imela potencial, smo pa potrebovali čas in izkušnje, zrasli smo v samozavesti, v igri, zbranost znamo ohranjati skozi vse tekme, kar je super, to znajo najboljše reprezentance. In zdaj to uspeva tudi nam.« 

Italijanska katastrofa

Politične igrice Mednarodne odbojkarske zveze okoli slovenskega napredovanja v prvo svetovno ligo gredo tudi na račun Italije. Azzurri so letos v prvem razredu namreč z le dvema zmagama v devetih tekmah osvojili zadnje mesto in bi morali izpasti, to pa finančno ne gre v račun FIVB.

 

 

Deli s prijatelji