ŠOK

Pismonoša Miljan izdihnil tik pred ciljem maratona

Objavljeno 21. november 2017 10.37 | Posodobljeno 21. november 2017 10.37 | Piše: Tina Horvat

Na polmaratonu v Palmanovi v Italiji umrl 43-letni tekač iz Nove Gorice. Potem ko se je zgrudil, so reševalci Slamiča neuspešno oživljali 20 minut.

Leta 2015 je bil razglašen za najboljšega tekača DLT Filipides. FOTO: Ljudstvo tekačev

PALMANOVA – V nedeljo dopoldne, tik preden bi moral dvigniti roke po še eni preizkušnji, se je ustavilo srce primorskega tekača Miljana Slamiča. Polmaraton v Palmanovi, ki ga slovenski tekači in tekačice množično obiskujejo, je bil zadnji tek 43-letnega Primorca iz Nove Gorice. Italijanski tekaški praznik, nekoliko manj množičen od ljubljanskega maratona, se je spremenil v tragedijo, slovenski rekreativni tekači pa so izgubili izkušenega prijatelja. 

»Sorodnikom bomo ponudili solidarnostno ter psiho-socialno pomoč, kot v Pošti Slovenije ravnamo ob tovrstnih tragičnih dogodkih.«

V Palmanovi so polmaraton, torej natanko 21,097 kilometra dolg tek, pripravili že petnajstič. V nedeljo okoli poldneva so na cilju našteli 2322 tekačev. Kar 369 Slovenk in Slovencev je priteklo do srečnega konca, a žal med njimi ni bilo Miljana. Le dva kilometra pred ciljem, v kraju Sottoselva, se je zgrudil in nepremično obležal. Nemudoma so mu na pomoč priskočili drugi tekači in ga začeli oživljati z masažo srca in umetnim dihanjem, a žal neuspešno. V nekaj minutah sta do nesrečnika pripeljali dve reševalni vozili in ga po 20 minutah neuspešnega oživljanja odpeljali v mestno bolnišnico – Ospedale di Palmanova. Žal so tam lahko le ugotovili, da mu ni več pomoči in ob 12.20 potrdili njegovo smrt. Zdravniki so odredili obdukcijo, domnevajo pa, da mu je odpovedalo srce.

V Ljubljani brez težav

Slamičeva smrt je zelo pretresla člane Društva ljubiteljev teka Filipides, v katerem je nesrečni tekač deloval zadnjih pet let. »Nas je to zelo šokiralo. Enostavno ne moreš verjeti, da se je to zgodilo,« nam pove predsednica Jana Kotar Ilijaš in še, da je Miljanu tek zelo veliko pomenil ter da je bil kondicijsko zelo dobro pripravljen.

Zakaj je, kot poročajo nekateri mediji, Slamiču odpovedalo srce na 19. kilometru proge, si sogovornica ne zna razložiti. Odgovor bo najverjetneje pokazala šele obdukcija. Dvomi o tem, da bi lahko razlog iskali v izčrpanosti, saj so pred tremi tedni skupaj tekli na Ljubljanskem maratonu in takrat je bilo z Miljanom vse v redu. Bil je natreniran in se na takšne zahtevne tekaške podvige ni podal kar brezglavo, ampak se je na to dlje pripravljal.

»Na Ljubljanskem maratonu je tako brez težav pretekel polmaraton, in to pod časom ene ure in pol, kar je za rekreativce zelo dober rezultat,« nam razloži Jana Kotar Ilijaš. »Ko smo se pripravljali na maratone, smo precej skupaj tekli. Že zaradi družbe. Pa tudi na intervalnih treningih smo se dobivali in imeli skupaj družabne večere,« še razloži predsednica društva. Poudari tudi, da je bil Slamič zelo v redu in pozitiven človek, da je vedno priskočil na pomoč, ko je bilo treba kaj organizirati. »Vedno je bil nasmejan. Nikoli ni tarnal. Bil je takšna oseba, s katero si zelo rad v družbi.«

Zaradi vse več zdravstvenih težav so poostrili merila za sodelovanje na polmaratonu.

Tragedija je pretresla številne prijatelje in znance. Na spletu smo med drugim zasledili zapis o tem, kako zelo dober poštar je bil nesrečni Miljan. Izvedeli smo še, da je imel Miljan, ki je bil brez otrok, manjši kos zemlje, ljubiteljsko se je ukvarjal s sadjarstvom. Na Pošti Slovenije žalujejo za svojim dolgoletnim pismonošo, ki se ga bodo spominjali kot zelo predanega in vestnega sodelavca. »Sorodnikom bomo ponudili solidarnostno ter psihosocialno pomoč, kot v Pošti Slovenije ravnamo ob tovrstnih tragičnih dogodkih.«

Naredili vse za varnost

Niti organizatorji polmaratona v Palmanovi ne skrivajo žalosti. »Globoko smo pretreseni ob smrti udeleženca našega športnega dogodka. Kljub vsem varnostnim in preventivnim zdravstvenim ukrepom smrti žal nismo mogli preprečiti. Naj poudarim, da imamo zelo visoke standarde, mnogo višje od zakonsko predpisanih,« je za italijanske medije povedal vodja družbe Eventi Sportivi, ki je organizirala polmaraton, Luca Martina.

Predstavnik organizatorjev je še poudaril, da so prav letos, zaradi vse več zdravstvenih težav posameznikov, ki se udeležujejo množičnih tekov, poostrili merila za sodelovanje na polmaratonu v Palmanovi. »Vsak tuji udeleženec je moral pred udeležbo predložiti ali zdravniško potrdilo ali dokazilo, da je član atletskega društva, ki je član Mednarodne atletske zveze (IAAF), kar pomeni, da ima vsa potrebna zdravstvena potrdila.«

369 Slovenk in Slovencev je uspešno končalo tek v Palmanovi.

Poleg tega so od udeležencev zahtevali zdravniške izkaze o dobrem zdravstvenem stanju, so organizatorji z več ekipami nujne zdravstvene pomoči in dvema mobilnima defibrilatorjema ves čas na terenu spremljali tekače in tekačice. 




 

 

Deli s prijatelji