EVROPSKA LIGA

Od srca se je odvalil desetletni kamen: Slovenija bo igrala v svetovni ligi!

Objavljeno 17. avgust 2015 09.35 | Posodobljeno 16. avgust 2015 22.53 | Piše: Marko Uršič

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je z zmago na sklepnem turnirju evropske lige na Poljskem uvrstila v svetovno.

Slovenija je najboljša v Evropi, zdaj gre po razširitev svetovnih obzorij. Foto: CEV

Slovenskim odbojkarjem je uspelo! Po letih igranja in truda v evropski ligi so na sklepnem turnirju četverice v poljskem Walbrzychu naposled prebili zvočni zid in se z dvema vrhunskima predstavama in končno zmago prebili v svetovno ligo. Kar ni uspelo prejšnjima selektorjema Veselinu Vukoviću in Luki Slabetu, je nekdanjemu italijanskemu igralskemu asu Andrei Gianiju, saj je varovance popeljal v globalno elito in dokazal, da se gora znanja in izkušenj z igralske poti obrestuje pri trenerskem delu.

Slovenija bo naslednjo sezono nastopala v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige, a do te stopnje je bilo treba priti z mnogo teoretičnega znanja, ki ga je Giani na treningih pilil, da se ta pokaže v praksi. V skupinskem delu evropske lige so po dvakrat padli Tučija, Hrvaška, Belorusija, Romunija in Grčija, na finalnem turnirju v Spodnji Šleziji pa sta bili za napredovanje v igri izključno le dve zmagi. V polfinalu so pred reprezentančnim kapetanom Tinetom Urnautom in soigralci s 3:0 (17, 21, 21) padli ošibljeni svetovni prvaki Poljaki, v finalu pa še Makedonija. Sicer ne grška, ampak kakor tako radi pišejo mednarodni športni birokrati nekdanja jugoslovanska republika Makedonija. Semafor v valbžihski dvorani je pokazal 3:0 (21, 20, 17) in po uvrstitvi na oktobrsko evropsko prvenstvo v Bolgarijo (v Varni jih v skupini čakajo Poljaki, Belgijci in Belorusi) so si slovenski odbojkarji pod vodstvom legende Gianija priigrali še drugi rezultatski višek v tem letu. Neapeljčan pa je po velikem uspehu z besedami še enkrat dokazal, da je vrhunski teoretik (odbojkarski filozof), praktik, psiholog, realnež in motivator v eni osebi. »Že na začetku reprezentančne akcije smo si zadali jasne cilje. Prvi je bil uvrstitev na evropsko prvenstvo, drugi v svetovno ligo. Že preden sem prevzel to ekipo, sem v slovenskih odbojkarjih videl velik potencial, igralce z zelo dobrim tehničnim znanjem in z veliko volje do dela. To sem izrabil, delali smo zares veliko in obrestovalo se nam je. Vseh petnajst igralcev, ki sem jih izbral za ta reprezentančni ciklus, je iz treninga v trening napredovalo, dvanajsterica tistih, ki je bila na Poljskem, pa je pokazala tisto, kar od njih zahtevam in pričakujem. Naš uspeh se je gradil iz tekme v tekmo, iz zmage v zmago. Imamo ekipo, ki sledi svojim ciljem. A ne z besedami, temveč z dejanji na igrišču.«

Nikoli več Grčija

Kapetan Tine Urnaut se je prav tako prepustil sladkosti zmagovalnega trenutka. »Uspelo nam je in presrečni smo. Vedeli smo, da imamo potencial in da nam naposled lahko uspe. Tudi ko se nam v preteklih letih ni izšlo, smo vztrajali in bili potrpežljivi. Od lanskega polfinala, ko smo izgubili proti Grčiji, smo vedeli, da si česa takšnega ne bomo več privoščili. Vsak trening in vsako tekmo smo oddelali na najvišji ravni in tudi na Poljsko smo prišli z jasnim ciljem,« je navrgel novi član italijanskega prvaka Trentina. »Vesel sem, da smo naredili ta preskok, da smo se približali želeni igri, a imamo še veliko prostora za napredovanje. A treba je iti postopoma. Z načinom dela, ki ga imamo, smo naredili ogromen korak naprej. Disciplina je na visoki ravni, držimo se napotkov strokovnega štaba. Igramo potrpežljivo, ne želimo več vsega rešiti v enem trenutku. Več časa posvečamo tudi ekipnemu delu, tako na treningih kot tekmah se maksimalno podrejamo kolektivu. Vse to nam je dalo dodatno samozavest, ki nam v težkih trenutkih pride zelo prav,« je mirne duše pripovedoval Korošec.

Če je nekdanji selektor Luka Slabe deloval po ameriško, imel stroge principe, pa Giani varovancem namenja več svobode. Kajti že z izkušnjami, avtoriteto in italijanskim sproščenim odnosom ima pravi vpliv na fante. »Ni moje, da bi ocenjeval delo prejšnjih selektorjev. Za Gianija lahko rečem, da je s svojimi ljudmi prišel z jasnimi cilji, jasnimi načrti. Njihov sistem smo sprejeli, vidi se napredek. Imamo disciplino, obstajajo stvari, ki jih preprosto ne dopustimo več. Ko pa s to disciplino, pristopom pridejo še zmage, je tudi kemija takoj boljša. Giani je res strokovnjak, ki si ga lahko le želimo, enako velja tudi za njegove pomočnike,« je piko na i udaril Tine Urnaut.

»Od srca se mi je odvalil desetletni kamen. To smo sanjali že vse naše reprezentančne akcije. Vedno smo bili blizu, a se nam nikoli ni izšlo. To je eden mojih najlepših dogodkov, najlepši športni trenutek pa upam, da še pride,« je dodal podajalec Dejan Vinčić, sicer najboljši igralec sklepnega turnirja evropske lige na Poljskem. Vinčić je dobil tudi nagrado za najboljšega sprejemalca evropske lige, Klemen Čebulj pa je bil najboljši sprejemalec šlezijskega turnirja.

Deli s prijatelji