ROKOMET

Naj se drugi ustrašijo nas, in ne mi njih

Objavljeno 12. januar 2017 08.41 | Posodobljeno 12. januar 2017 08.42 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši danes začenjajo svetovno prvenstvo v Franciji proti Angoli.

Zdaj gre zares! Slovenska rokometna reprezentanca se bo danes ob 14. uri v Metzu za uvod v 25. svetovno prvenstvo pomerila z Angolo, lani bronasto na afriškem prvenstvu, ki je doslej dvakrat nastopila na globalnih prvenstvih. V Tuniziji leta 2005 je zasedla 20. mesto, dve leti pozneje v Nemčiji pa 21. Za dober uvod v skupini B bo za fante selektorja Veselina Vujovića veljala le zmaga, še posebno zaradi dejstva, da sta igralca na desni strani slovenskega napada Jure Dolenec in Blaž Janc v zadnjih dneh prestopila v dva zelo ugledna kluba. Barcelona in Kielce bosta namreč od prihodnje sezone njuna klubska prihodnost.

Slovenski rokometaši so včeraj popoldne s francoskim hitrim vlakom po skoraj osemurni vožnji iz južnofrancoskega Montpelliera dopotovali v severovzhodni Metz, nato pa opravili tudi trening. V Montpellieru so namreč vadili vse od nedeljske zadnje pripravljalne preizkušnje pred mundialom s Francijo. Veselin Vujović bi si sicer za brušenje forme pred SP želel še kakšno tekmo, odigrali so jih namreč tri, kadrovsko pa mu največ težav povzroča poškodba Mihe Zarabca; Trebanjec naj bi izpustil današnji obračun z Angolo in zaigral šele v soboto proti Islandiji. »Angola je za vse nas velika neznanka. Več vemo o njeni močni ženski reprezentanci, upam, da moška selekcija nima te kakovosti. V vsakem primeru je naš cilj, da svetovno prvenstvo odpremo z zmago. V Metzu nas v vsakem nadaljnjem krogu čakajo zahtevnejši tekmeci. Verjamem, da bomo iz tekme v tekmo odpravljali nekatere otroške bolezni znotraj ekipe. Proti Angoli se bomo potrudili po svojih najboljši močeh, nobenega podcenjevanja ne bo. Prepričan sem, da tudi nas na tem SP nihče ne bo podcenjeval, vendarle smo resna reprezentanca, ki je na zadnjih olimpijskih igrah osvojila šesto mesto,« Veselina Vujovića niti tokrat v izjavah ni zapustilo bogato besedno izrazoslovje.

»V Metzu imamo ugoden razpored, saj se bomo najprej pomerili z Angolo, ki je vsaj na papirju najlažja tekmica, a je nikakor ne smemo podceniti. Lepo bi bilo turnir začeti z zmago in nato našo igro postopoma nadgrajevati. Afriških tekmecev ne poznamo, bržkone pa od njih lahko pričakujemo globoko in agresivno obrambo. Tovrstne ekipe so po navadi tudi zelo atletske in telesno dobro pripravljene. Po rokometnem znanju in izkušnjah smo pred njimi, tovrstne ekipe pa najlažje umiriš tako, da od prve minute prevzameš nadzor na igrišču in si priigraš nekaj golov prednosti ter tekmecu tako hitro uničiš misli o presenečenju,« je navrgel v novi sezoni Katalonec Jure Dolenec.

Brez strahu

V rokometu bi sicer vsi najraje dosegali zadetke, a nekdo mora tudi stati na vratih. Pri Sloveniji bo kot prvi čuvaj mreže gol branil Matevž Skok. »Na svetovnem prvenstvu bom brez strahu ali pritiska. Branil bom s pozitivo in menim, da lahko v takšnem slogu pričakujemo tudi učinek oziroma dobre obrambe. Nimam se česa bati. V pripravljalnih tekmah s Francijo smo, zato ker so nas tekmeci v skupini snemali, poskušali čim bolje odigrati in čim manj pokazati, kje so naši glavni aduti,« je mundialsko pripravljen vratar Zagreba. »Sicer pa se smernica hitre igre v rokometu stopnjuje, ekipe igrajo vedno hitreje. Niti na tem prvenstvu ne bo nič drugače, igral se bo hiter rokomet. Tisti, ki bo najbolje telesno in psihično pripravljen, bo prišel do konca. To se je videlo tudi na olimpijskih igrah, Danci so se vse do polfinala lovili, v finalu pa v bistvu odigrali, kot da je to njihova prva tekma. Veliko taktike bo treba uporabljati, regeneracije in startati na tiste prave tekme. Vedno pravim, da če je začetek dober, se tudi motivacija in sproščenost v ekipi dvigneta. SP moramo dobro začeti, nato se bodo drugi ustrašili nas, in ne mi njih,« je taktiko napredel Matevž Skok.

Deli s prijatelji