V BRAN SREBRNEGA ODLIČJA

Na evropskem prvenstvu zanesljivo v najtežji skupini

Objavljeno: 17.07.2017 07:53Posodobljeno: 17.07.2017 07:54

Slovenski odbojkarji bodo na Poljskem branili srebrno evropsko odličje iz leta 2015.

  • Reprezentančni kapetan je poklepetal tudi s podajalcem Gregorjem Ropretom
  • Selektor Slobodan Kovač, kondicijski trener Carlo Sati, Tine Urnaut in Alen Pajenk v sproščenem pogovoru
  • Kapetan je bil med prvimi prišleki na reprezentančni zbor in takoj pohvalil svežo pričesko prostega igralca Urbana Tomana
  • Tine Urnaut bo na EP z udarci spet prebijal bloke nasprotnikov

KRANJSKA GORA – Areno Tauron v poljskem Krakovu so odprli maja 2014, doslej pa je gostila svetovno prvenstvo v odbojki, svetovno hokejsko prvenstvo divizije I in evropsko prvenstvo za rokometaše. Od 24. avgusta naprej bo tam slovenska odbojkarska reprezentanca oddelala skupinski del prvenstva stare celine, srebrni fantje z zadnjega EP so v skupini C skupaj z Rusijo, Bolgarijo in Španijo. No, v Krakovu bodo tudi oba polfinala in tekmi za odličja, naslednik srebrnega Andree Gianija na mestu slovenskega selektorja Slobodan Kovač pa trdno verjame v (visoko) kakovost svojih varovancev in upa, da bodo do Poljske pripravljenost izpilili do žlahtnega sijaja ob mreži.

Brez pritiska

Vsi zadnji sijoči uspehi slovenske reprezentance so seveda tesno povezani s sprejemalcem po odbojkarskem poklicu Tinetom Urnautom, tudi kapetanom izbrane vrste. Ne, ni kovačeva kobila vedno bosa, Kovačevi fantje so po znanju imenitno obuti za naskok na nov epski dosežek, v četrtek pa so v Kranjski Gori začeli priprave za, tudi ne poljsko malico, temveč poljsko EP. So pa reprezentanti po obveznostih v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in svetovni ligi imeli le kakšnih 14 dni za osebni oddih. Je bilo to vseeno dovolj? »Na to je težko odgovoriti, v nobenem drugem športu ni primera, da imaš v dvanajstih mesecih le štirinajst dni počitnic.

 


Bi lahko kaj drugega odločalo kot finančni vidik, če Nemčija iz tretje skupine pride v prvo.

To je zelo malo, po klubski sezoni pa sem denimo imel le dva dni premora. Tole zdaj je nadaljevanje klubske in reprezentančne sezone, dokler nekdo pač lahko še igra. Ne glede na to, za nas je letošnji položaj takšen in storili bomo vse, da se maksimalno pripravimo za evropsko prvenstvo,« je Tine Urnaut v mondenem športno-turističnem zbirališču začel razpredati misli. So pa kapetan in njegovi soborci z igrami v svetovni ligi pokazali, da so samozavestni in da jih branjenje srebrnega odličja z zadnjega EP ne bi smelo obremenjevati, na Poljskem ni razloga, da bi bili pod pritiskom. »Ni potrebe po pritisku. V Sofiji smo naredili super rezultat, na to evropsko prvenstvo gremo z zavedanjem, da lahko premagamo vsakogar, istočasno pa s spoštovanjem do vseh nasprotnikov, zato ker bo tam veliko kakovostnih ekip. Takšne, ki so lani igrale na olimpijskih igrah, letos na sklepnem turnirju prve skupine svetovne lige. To so reprezentance, ki so v svetovnem vrhu, igrajo boljšo odbojko kot mi. Na nas je, da se maksimalno pripravimo za EP, potem pa tekmo za tekmo damo vse od sebe.«

Ni kovačeva kobila vedno bosa, Kovačevi fantje so po znanju imenitno obuti za naskok na nov epski dosežek.


Pri tem niti ni pomembno, kakšna je sestava skupine C, tako ali tako morajo slovenski fantje teoretično vsakogar premagati. »Na vsakega tekmeca se bomo pripravili do popolnosti, kalkulacije niso nikoli dobre. Resda smo v zanesljivo najtežji skupini, a ne glede na to, če hočemo doseči velik rezultat, moram premagati vse druge tekmece,« Urnaut ve, kakšna bo denimo psihološka priprava na obračune. Slovenija je iz zapečka skočila med odbojkarske uspešnice, zato se bodo tudi trenerji tekmecev analitično bolje pripravili na izziv Kovača in varovancev. »Morda bodo, a glede na to, koliko časa nekateri že igramo v tujini in glede dejstva, da se poznamo tudi z zadnjih tekmovanj, ni velikih skrivnosti v igri. Zagotovo bo vsaka ekipa morebiti še dodatno motivirana, da nas premaga,« Tine Urnaut opozarja na našpičenost slovenskih rivalov že v Krakovu.

Sporna svetovna liga

Mimo svetovne lige in njene bodoče sestave v prvi skupini seveda ne gre. Hinavsko slepomišenje Mednarodne odbojkarske zveze ima seme v finančnem preračunavanju moči, azijski gospodarski tigri in germanski kapital so Slovenijo odrinili na rob dogajanja. »Svetovna zveza pravila prilagaja že ves čas, na to ne moremo vplivati. Storili smo, kar se je dalo, zdaj upamo, da ne bodo spet česa spremenili v našo škodo. Finančni vidik? Ne vem, kaj bi lahko drugega odločalo, če Nemčija iz tretje skupine neposredno pride v prvo.« No, dobro, tudi Andrea Giani ima tam boljšo plačo, kot jo je imel kot slovenski selektor, smo še dodali. »Zagotovo, a to so stvari, na katere ne moremo vplivati. Brez pomena je zaradi tega izgubljati čas in energijo,« je bil odkrit Tine Urnaut, ki v novi klubski sezoni ne bo več igral za Trentino, temveč Modeno. Italija je dežela ljubezni, tudi odbojkarske. 


 


106 milijonov evrov ali 445 milijonov zlotov

je stala izgradnja arene Tauron v Krakovu, ki bo gostila tekme slovenskih odbojkarjev v skupini C evropskega prvenstva. Cena stožiške dvorane naj bi bila 73,8 milijona evrov. 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja