ŠOKIRALA

Marije Sladkopove dopinška grenkoba

Objavljeno 09. marec 2016 15.13 | Posodobljeno 09. marec 2016 15.15 | Piše: M. U.

Teniška zvezdnica Marija Šarapova je padla na dopinški kontroli.

Dopinško skrušena Marija Šarapova.

LOS ANGELES – Ugled Marije Šarapove je hudo prizadet. Najbolje plačana, seveda skupaj s tržno platjo, športnica na svetu je namreč na novinarski konferenci v Los Angelesu, mnogi so pričakovali, da bo oznanila konec kariere, priznala, da je padla na dopinški kontroli na odprtem prvenstvu Avstralije, in sicer zaradi zdravila, ki vsebuje meldonium. Ta krvni vzpodbudek zaradi domnevno krepkejšega zdravja jemlje že deset let, lajša pa ji težave s sladkorno boleznijo – to je družinska šibkost Šarapovih –, z delovanjem srca ter povečuje vsebnost magnezija. Nekdanje dekle slovenskega košarkarja Saše Vujačića bo po odloku Mednarodne teniške zveze od 12. marca imela tudi začasno prepoved nastopanja. Osemindvajsetletnica, petkratna zmagovalka turnirjev za veliki slam, je sedma športnica ali športnik, ki je v mesecu dni padel zaradi novega prepovedanega sredstva na seznamu. Svetovna protidopinška agencija ima namreč meldonium za izobčeno sredstvo od 1. januarja letos. »Storila sem grozno napako, razočarala sem svoje navijače in nasploh športno javnost. Prevzemam polno odgovornost, vem, da se bom soočila s posledicami, a športne poti ne želim skleniti na takšen način. Resnično upam, da bom dobila novo priložnost, da tekmovalno zaigram tenis,« je skrušeno priznala lepotica, ki je zasijala že kot najstnica in bila s 17 leti sploh tretja najmlajša zmagovalka Wimbledona in četrta na grand slamih.

Nekdanja številka 1 svetovnega tenisa je najbolje plačana svetovna športnica, in to celo že enajsto leto zapored. V lastni mošnjiček je v zadnjem enoletnem ocenjevanju spravila 29,7 milijona dolarjev, nekaj več kot 27 milijonov evrov. Poleg teniškega zaslužka je lepa Sibirka imela kar 23 milijonov dolarjev vredne pogodbe, seveda je njihova manekenka, s pokrovitelji Nikom, Porschejem, Headom, kozmetiko Avon, Evianom in Tag Heuerjem. Plavolasa mladenka ima tudi lastno znamko gumijastih sladkarij, imenovano Sugarpova, torej Sladkopova. Lani je prodala tri milijone sladkarij. Ima lastno aplikacijo za pametni telefon, na družabnem omrežju facebook pa je za ženski šport rekorderka s 15 milijoni navijačev.

Spregledana pošta

Nike in Porsche sta že sporočila, da začasno zamrzujeta sodelovanje z Marijo Šarapovo, tudi švicarski urar in modni poslovnež Tag Heuer si ne bo privoščil nadaljnjega kvarjenja ugleda in ni obnovil pogodbe za leto 2016, o čemer so se menili v zadnjem času. Nekateri so jo označili kar za tržni stroj, a njena profesionalnost je s spregledano elektronsko pošto utonila v dopinškem jezeru. Namreč Marija ni kliknila na decembrsko elektronsko pošto Svetovne protidopinške agencije, ki je naznanila spremembe na dopinškem seznamu, kjer je po novem tudi meldonium. Šarapova, zdaj sedma igralka sveta, je sicer na športni poti samo s tenisom zaslužila 33,214.800 evrov. Kazen za dopinški prekršek z meldoniumom je po Wadi leto dni premora, po teniški zvezi okvirnih štiri, a so v izrednih primerih mogoče tudi omilitve trajanja suspenza ali celo oprostitev. Nekateri so že razvili teorijo, da latvijsko proizvedeni meldonium pri športnikih deluje kot poživilo pri vzdržljivosti in okrevanju po tekmovalnih naporih, bogati pa tudi kisik. V ZDA ni dovoljen, je pa v Rusiji, Latviji in njima bližnjih državah. 

Deli s prijatelji