ROKOMETNO PRVENSTVO

Makedonci nevarni, ko so še sveži

Objavljeno: 12.01.2018 09:32Posodobljeno: 12.01.2018 09:33

Za Slovenijo se jutri začenja rokometno evropsko prvenstvo na Hrvaškem.

  • Tudi Niko Medved se je moral zaradi poškodbe odpovedati igranju na evropskem prvenstvu

LJUBLJANA – Jutri ob 19.30 se bo začelo zares, namreč za bronasto slovensko rokometno reprezentanco z lanskega svetovnega prvenstva se bo v Zagrebu s tekmo skupine C proti Makedoniji začelo evropsko prvenstvo na Hrvaškem. Fantje selektorja Veselina Vujovića so v sredo v Velenju odigrali zadnjo pripravljalno srečanje za EP proti Srbiji in jo v dveh dneh še drugič ugnali, tokrat s 33:25 (14:15). Na seznam tistih, ki zaradi poškodbe izpuščajo prvenstvo stare celine, je ob udarnih adutih Vidu Poteku, Mateju Gabru in Juretu Dolencu zaradi načete rame prišel še levokrilni igralec Niko Medved, v izbrani vrsti ga je zamenjal klubski soigralec iz Gorenja Matic Verdinek. Če vemo, da zaradi rane in šivov na levi, strelski roki še ni povsem razčiščeno, kdaj se bo v tekmovalni pogon na EP vključil kapetan Vid Kavtičnik, potem je povsem razvidno, da ima Veselin Vujović veliko dela, da za obračune z Makedonci, Nemci (v ponedeljek) in v sredo s Črnogorci sestavi pravšnje obrambne in napadalne kombinacije.

Že uvod z Makedonijo bo povedal veliko, vrsta z zvezdnikom Kirilom Lazarovim in s premetenim Špancem Raulom Gonzalezom na klopi je sicer od petih tekem s Slovenijo izgubila kar štiri, ker so v skupini C tudi evropski prvaki Nemci, pa bosta dve osvojeni točki na derbiju nekdanjih jugoslovanskih republik resnično zlata vredni. »Makedonskega selektorja vsi poznamo kot trenerja evropskega klubskega prvaka Vardarja, znan je po tem, da se zelo dobro pripravi na vsako ekipo, tako da se bo Makedonija zagotovo tudi na nas. Makedonci so vedno zelo nevarni predvsem na začetku turnirja, ker so takrat še sveži, nimajo tako širokega igralskega kadra kot druge ekipe. A teh sedem, osem igralcev je res dobrih, in to je morebiti največja nevarnost, ker bodo še sveži. A tudi mi imamo svoje adute, menim, da smo boljša reprezentanca, in s to prvo zmago bi dobro startali. Še vedno bi lahko upali, da bi ob morebitni zmagi nad Nemčijo v drugi del tekmovanja prenesli štiri točke,« pravi udarni srednji zunanji igralec Marko Bezjak, ki je po reprezentančni upokojitvi Uroša Zormana in po nevpoklicu Deana Bombača tisti, ki plete glavne niti pri organizaciji slovenske igre v napadu, a tudi strelsko ni od muh.

Sicer se bo hrvaško EP s tekmami v skupini A in B začelo že danes; v splitski skupini A se bodo med seboj udarili Švedska in Islandija ter hrvaški in srbski rokometaši, v skupini B v Poreču pa je današnji spored dvobojev Belorusija – Avstrija in Francija – Norveška.


Nemcem po 250.000 evrov za zlato

Nemški rokometaši bodo ob uspešni ubranitvi naslova evropskih prvakov na Hrvaškem prejeli po 250.000 evrov. "Na željo igralcev smo močno povečali nagradni sklad. In to upravičeno," je dejal podpredsednik zveze Bob Hanning in dodal, da so se igralci res trdo pogajali. Nemci, v uvodnem delu EP bodo igrali v slovenski skupini v Zagrebu, so približno 250.000 evrov dobili že ob zadnjem naslovu pred dvema letoma na prvenstvu na Poljskem, a so bile takrat v znesek že všteta sredstva pokroviteljev. Prav zaradi teh sredstev bi se letošnja nagrada lahko še bistveno povečala. Srebrno odličje je v Nemčiji letos vredno 200.000 evrov, tretje mesto pa 150.000.

 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja