SUŠA REZULTATOV

Letošnja sezona daleč od tega, kar si je želel

Objavljeno 24. julij 2017 11.47 | Posodobljeno 24. julij 2017 11.48 | Piše: Marko Uršič

V veliki vročini uvodnega dne atletskega DP suša rezultatov.

Luka Janežič, v ozadju, je kot prvi Slovenec prebil mejo 45 sekund. Foto: Reuters

CELJE – Prvi dan državnega atletskega prvenstva v knežjem mestu v hudi vročini ni postregel s kakšnim res odzivnim dosežkom, bil pa je zanimiv zaradi lovljenja norm v zadnjem hipu za bližnje svetovno prvenstvo v Londonu. Skakalcu s palico Robertu Rennerju in metalki diska Veroniki Domjan ni uspelo skočiti in vreči toliko (540 cm oziroma 55,95 m), da bi si prislužila pot v prestolnico Združenega kraljestva. Bronasti z lanskega evropskega prvenstva v Amsterdamu je po nastopu skušal besedno strniti misli, pred dvema letoma je denimo na SP v Pekingu v kvalifikacijah skočil državni rekord 570 cm. »Stvari so se zapletle na zadnjem mitingu v Novem mestu, nekaj neuspešnih skokov je name psihično vplivalo bolj, kot sem si mislil. Tokrat sem zato skakal s krajšim zaletom, ki pa ne omogoča skokov na 570 cm. Letošnja sezona je bila daleč od tega, kar sem si želel. Trenerja sem zamenjal z enim namenom, da napredujem, dogodilo pa se je ravno obratno, nazadoval sem. Za toliko centimetrov, kot sem hotel napredovati. Zdaj imam dosti časa, da premislim, kaj si želim za naprej, verjetno bom spet moral opraviti določene spremembe. Za menjavo trenerja pred sezono pa stojim stoodstotno,« je omenjal Robert Renner, ki je namesto z Milanom Kranjcem pred letošnjo sezono začel delati z Draganom Despotovićem. »Ni mi jasno, kar se tiče telesne moči, sem bil letos dosti boljši, skakal sem z enakimi palicami kot lani, moral bi premagovati vsaj enake višine. Imel sem težave s kolenom, ne bi se izgovarjal na to, a opravil sem dve tretjini manj skokov,« je dodal Celjan, ki je še navrgel, da se menjava trenerja pred sezono pač ni posrečila.

»Trenerja sem zamenjal z enim namenom, da napredujem, dogodilo pa se je ravno obratno.«

 

Anita Horvat je na 400 m že zanesljiva potnica za londonsko tekmovanje, v Celju pa je uvodnega dne z osebnim rekordom 11,79 osvojila državni naslov v sprintu na 100 m. Na nedavnem evropskem prvenstvu za mlajše člane do 23 let v Bydgoszczu, pa je s 51,94 tudi postavila slovenski rekord v teku na stadionski krog. »Nekako sem pričakovala, da bom najboljša, a sem tek vzela z nekaj rezerve, nisem se maksimalno potrudila. Glede na to, da mi uspevajo osebni rekordi, menim da je to dobra popotnica za svetovno prvenstvo. Sem pa tekla stotico, ker se mi je zdelo, da sem na 400 m imela že dovolj tekov, želela sem tudi preizkusiti hitrostno vzdržljivost iz polnega ritma na krajših razdaljah. To je bil eden izmed treningov za svetovno prvenstvo. Nekaj težav imam sicer zaradi malce prepočasnega začetka na 400 m, manjka mi prvih sto, morebiti tudi drugih sto metrov, imam pa zato drugih dvesto metrov toliko boljših,« je pripomnila naša nadarjena tekačica.

Maruša Mišmaš je ubranila državni naslov na 1500 m, je pa seveda povratnica po poškodbi in operaciji. »Državni naslov je bil eden od ciljev sezone, glavni pa, da začnem v teku spet uživati, da na koncu sezone ostanem zdrava in da delam na svojih slabih straneh, na hitrosti, moči. Temu smo se letos bolj posvetili. Menim, da sem naredila velik korak naprej, da sem svoje telo pripravila na to, da bodo po pripravah v naslednji sezoni cilji spet doseganje vrhunskih rezultatov. Po operaciji pa nimam več nobenih težav,« je omenila Mišmaševa, ki so jo mučile težave z ahilovo tetivo. »Letos smo bili precej previdnejši, da ne bi po operaciji preveč hitela. Manj tečem, več delam v bazenu, ter na drugih stvareh, kot je moč. Da bi v naslednji sezoni lahko trenirala na polno, brez težav,« je še omenila srednjeprogašica.
Poleg Luka Janežiča je na petkovem mitingu diamantne lige v Monaku nastopila tudi Maruša Černjul, v soboto v Celju bila na Kladivarjevem štadionu, a ni skakala v višino. Kljub temu, da nima norme za SP (194 cm), pa ima možnosti za nastop v Londonu. »Normo ima le dvajset tekmovalk,zato bodo kvoto 32 skakalk, kolikor lahko nastopi, skušali zapolniti. Trenutno sem s 191 cm na 25. mestu, kar veliko možnosti je torej za nastop. Nedelja je bila zadnji dan za izpolnitev norme, v ponedeljek ali torek bi že moral vedeti, kako je s tem. Pri skakanju v Monaku pa je zmanjkalo agresivnosti in malce več energičnosti pri samem teku v zaletu,« je stanje analizirala Celjanka. Torej ob zdajšnjih petih potnikih Luki Janežiču (400 m), Agati Zupin (200), ta je na evropskem prvenstvu za starejše mladince v italijanskem Grossetu na 400 m ovire s 56,52 tekla nov slovenski članski rekord, Aniti Horvat (400), Martini Ratej v kopju in maratoncu Roku Puharju bosta po vsej verjetnosti še dve atletinji okusili boje v britanski prestolnici; omenjena Černjulova in skakalka s palico Tina Šutej.



Na SP tudi Černjulova in Šutejeva?

Ob zdajšnjih petih potnikih Luki Janežiču (400 m), Agati Zupin (200), Aniti Horvat (400), Martini Ratej v kopju in maratoncu Roku Puharju bosta po vsej verjetnosti še dve atletinji okusili boje na svetovnem prvenstvu v Londonu; Maruša Černjul v višini in skakalka s palico Tina Šutej.




Janežič prebil zvočni zid

Evropski prvak do 23 let Luka Janežič je na mitingu diamantne lige v Monaku v teku na 400 m zasedel šesto mesto in v izjemni svetovni konkurenci s časom 44,84 sekunde izboljšal svoj slovenski rekord; 45,07 je tekel 13. avgusta lani v polfinalu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. »Neverjetno, še nekaj dni ne bom dojel, kaj sem dosegel. Zelo sem si želel, da bi v tej sezoni tekel pod mejo 45 sekund in to mi je uspelo na odmevnem mitingu, zato sem izjemno vesel,« je povedal Janežič.


 

Deli s prijatelji