NA KONCU

Kraljičini podaniki v 14 dneh nimajo česa novega pogruntati

Objavljeno 04. avgust 2014 13.30 | Posodobljeno 04. avgust 2014 13.30 | Piše: Marko Uršič

Državno atletsko prvenstvo v Celju uvodnega dne ni postreglo s presežniki pred EP v Zürichu.

Kraljica je obiskala knežje mesto. Ne, Elizabeta se v kočiji in v spremstvu svoje osebne garde ni zapeljala po ulicah savinjske prestolnice; v Celje je prišla kraljica športov. Uvodni dan državnega prvenstva ni prinesel vidno izstopajočega izida, večina potnikov za evropsko prvenstvo v Zürichu je preizkusila, kako jim v tem trenutku služijo noge in roke za starocelinski tekmovalni praznik.

Snežana Vukmirović je zmagala v troskoku, troskočila je do 13,90 metra in s tem izenačila sezonski izid. Po težavah, ki jih je imela letos, štirinajstica torej še ni padla, bistvo trenutka in švicarskega pričakovanja pa je strnila kar sama. »Pričakovala sem, da bom videla vsaj to štirinajstico. Sicer tudi za 13,90 ne bom rekla, da je slabo, glede na to, da je za menoj težak ciklus treningov pred EP. Do srede sem še trenirala na polno, v četrtek, petek sem vadbo nekoliko izpustila. Tokrat sem imela tako težke noge, da... Kar potrebujem, je počitek, kar sem naredila, sem naredila. Menim, da bi v Zürichu morala biti v pravi formi. Nisem še stoodstotna, tiste tri tedne, ko sem imela natrgano mišico in ciklusa nisem mogla opraviti do konca, so se mi začele tekme in z menedžerjem sva bila dogovorjena, da bom tekmovala le v Dohi. Potem pa so se tekme vrstile druga za drugo. Glede na to, da nisem bila povsem pripravljena, sem čisto padla. Zadovoljna sem, da smo v zadnjih dveh tednih delali veliko, tokrat me je bilo vseeno nekako tudi strah, ker sem en dan na treningu skočila 13,80, 13,90, takoj naslednjega že trinajst. To je pač utrujenost, le spočiti se je treba, potem pa bomo videli,« je razložila Koprčanka.


Dopinško preverjanje

Na državnem atletskem prvenstvu so opravljali tudi dopinške kontrole. Jani Dvoršak, direktor slovenske protidopinške organizacije, je ob sodniškem stolpu v ciljni ravnini vneto dežural, da je izbrance odpeljal na preverjanje jemanja prepovedanih poživil. Tako smo videli, da sta na kontrolo odšli prvakinji v troskoku Snežana Vukmirović in na 100 m Maja Mihalinec, Dvoršak pa se je v dolgem pogovoru zadržal tudi s suvalci krogle. V krogli je sicer zmagal Luka Gorjup z metom 17,58.

 

Tudi njen trener Srdjan Djordjevič se je ob robu tekaške steze na stadionu Kladivarja našel pri roki, da razloži svoje poglede. »V bistvu se počasi vrača, tja, kjer je nekoč že bila, to je vse. Zaradi težav z boleznijo in poškodbo ji je zmanjkalo skoraj dva meseca normalnega treninga, zdaj se pač počasi vzpostavlja nazaj. Tri tedne je veliko trenirala, zdaj se mora malce spočiti, in upajmo, da se bo dovolj, da bo pravočasno v redu. V Zürichu štirinajst metrov ni težava, zdaj je vprašanje, koliko skočiti več, že tokrat bi lahko šla čez 14 metrov,« je Djordjevič strokovno ocenil svojo varovanko. V troskoku je po skoraj dveh letih in prvič po porodu nastopila tudi šestouvrščena z olimpijskih iger v Pekingu in državna rekorderka Marija Šestak ter osvojila tretje mesto. Tako ali tako se bo z atletiko resneje spoprijela spet v zimski dvoranski sezoni.

26 cm za rekordom

Barbara Špiler je bila najboljša v metu kladiva, a s 66,72 metra je znova zaostala za želenim mejnikom 70 metrov. »Nisem ravno zadovoljna, ker se le bliža evropsko prvenstvo, tako da je videti, da letos res ni moje leto. Tudi tehnični model imam slab, ne naredim tretjega in četrtega obrata, se malce ustavim oziroma ne stopim doli pravi čas, in vse je potem rezultat tega,« je opomnila. Kaj naj trener Vlado Kevo naredi do EP za izboljšavo? »Največ je na meni, da postanem še bolj zbrana, in to je to. V teh štirinajstih dneh nimamo česa pogruntati,« je pridodala Brežičanka.

V moškem kopju je Matija Kranjc orodje zalučal 79,46, za svojim državnim rekordom je zaostal za 26 cm. V mimohodu je pozneje navrgel, da se na treningih že dolgo brusi za kvalifikacije na starocelinskem prvenstvu. Pomembno je dobro ogrevanje za prve tri mete, a v Celju je še šepalo v tehničnem delu.

Uvodnega dne DP sicer niso nastopili švicarski potniki Marina Tomič (100 m ovire) zaradi vnetja ledvic, maratonka Žana Jereb na 5 kilometrov zaradi poškodbe narastišča ahilove tetitve, vprašljiv je tudi njen nastop na evropskem prvenstvu, in skakalec Robert Renner, ki letvico premaguje s pomočjo palice. O drugih slovenskih udeležencih EP pa več v naslednjih dneh.

Deli s prijatelji