NOVI SELEKTOR

Kokoška, ki naj bi nesla zlata jajca

Objavljeno: 13.02.2016 09:34Posodobljeno: 13.02.2016 09:36

Igor Kokoškov se je predstavil kot novi selektor košarkarske reprezentance.

  • Igor Kokoškov je vstopil s pompom, odšel pa bo ...

V severnoameriški ligi NBA bo ta vikend v znamenju tekme zvezd, ki jo gosti Toronto. Zato v teh dneh tekem ni, to pa je izkoristil Igor Kokoškov. Njegova ekipa Utah Jazz, kjer deluje kot pomočnik, mu je namenila nekaj dni dopusta. Včeraj, nekaj po 13. uri, je srbski trener in novi selektor slovenske članske reprezentance prispel v enega od ljubljanskih hotelov, čez slabo uro pa že sedel za isto mizo z Matjažem Smodišem, ki je bil imenovan za novega športnega direktorja reprezentance. »Letošnja reprezentančna akcija zagotovo ne bo lahka, saj je pritisk uvrstitve na eurobasket 2017 velik, hkrati pa zvezo, selektorja in ves strokovni štab čaka nadaljevanje pomladitve reprezentance ter njena priprava za prihodnost. Verjamem, da nam bo vse to uspelo in da bomo z delom novega selektorja zadovoljni,« Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, ni ovinkaril, ko je beseda nanesla na želje in cilje, ki so bili predočeni selektorju, ki je na tem mestu nadomestil Jureta Zdovca.

»Še enkrat se Košarkarski zvezi Slovenije zahvaljujem za izkazano čast in zaupanje, da lahko vodim tako pomembno košarkarsko institucijo, kot je slovenska reprezentanca. Standardi so postavljeni, pričakovanja pa velika, tako da gre za velik izziv za vsakega trenerja, in vesel sem, da sem lahko del te ekipe. V zadnjem času smo imeli s sodelavci s KZS veliko pogovorov o organizaciji reprezentance in še ogromno jih bo v naslednjih tednih in mesecih. Vse z namenom, da pripravimo čim boljše razmere in sestavimo odlično ekipo za nastop v kvalifikacijah,« je Kokoškov povedal po prihodu v slovensko prestolnico.

Dončić že poleti?

Čezoceanski polet ga je vidno utrudil. V Sloveniji bo ta 44-letni trener ostal do danes, ko že leti nazaj v Salt Lake City. Čeprav zvečer odhaja, ga čaka naporna sobota. Najprej se bo sestal z ožjim vodstvom košarkarske zveze, potem pa se bo seznanil z bodočimi sodelavci v izbrani vrsti. Kokoškov je povedal, da je s svojima pomočnikoma (poleg Radeta Trifunoviča bo to še Aleksander Sekulič, morda tudi Jaka Lakovič) pripravil seznam 50 igralcev, na katere računa. Z vsakim se bo pogovoril, nekaj obiskov pa bo opravil tudi Smodiš. Z generalnim sekretarjem Rašem Nesterovićem se je mudil v Španiji, kjer sta obiskala Luko Dončića in Jako Blažiča. Smodiš je izrazil pričakovanje, da Dončić obleče dres Slovenije že poleti.

Beseda bo stekla tudi o Goranu Dragiću, ki mu Miami lani ni dovolil igrati na evropskem prvenstvu. Težko si predstavljamo, da bo Miami letos kaj bolj navdušen nad Goranovim reprezentančnim udejstvovanjem. Še posebno ker bi ga čakalo gostovanje v Ukrajini, Bolgariji in na Kosovu. »O igranju Gorana Dragića je prehitro govoriti. V tem hipu je za vse pomembno, ne le za Gorana, da imajo dobro sezono, da so uspešni v svojih klubih. Goran igra dobro. Sva v stiku, a nič več, kot sva bila pred mojim imenovanjem,« selektor Kokoškov na glas upa, da bo imel v kvalifikacijah pomoč prvega zvezdnika. Selektor pa je vesel, ker bo ob sebi zagotovo imel Matjaža Smodiša, Dolenjec je prevzel organizatorsko vlogo, v času priprav in tekem pa bo v pomoč tudi Kokoškovu. Smodiš je že pljunil v roke. Objavil je, da bo reprezentanca priprave začela 20. julija, do začetka kvalifikacij (31. avgusta) pa jo čaka nastop na pripravljalnem turnirju v Avstriji (med 12. in 14. avgustom), 24. avgusta bo v Sloveniji gostovala Makedonija, tri dni za tem pa na generalki Črna gora. Uvodni del priprav bo ekipa opravila v Brežicah, v nadaljevanju pa bodo v Kranjski Gori. Za vnovičen dvig, tja med elito. Kjer smo že bili.
 

Predstavitvene informacije