OKREPITVE

Ilievski namesto Jacksona?

Objavljeno 18. oktober 2013 13.42 | Posodobljeno 18. oktober 2013 13.42 | Piše: Drago Perko

Olimpija je po treh porazih v ligi ABA zmagala v evropskem pokalu proti Vareseju.

Po zmagi proti Vareseju bo Union Olimpija v nedeljo gostila Crveno zvezdo. Foto; Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Trener košarkarjev Union Olimpije Aleš Pipan si je oddahnil, od srca se mu je odvalila skala. S sila povprečno ekipo, takšne v Ljubljani ne pomnijo, mu je uspelo prekiniti črni niz porazov v ligi ABA, Olimpija pa je zmagovito začela sezono v evropskem pokalu. S tem so utišani kritiki, Pipan in ekipa pa so dobili prepotreben mir, da delajo in trenirajo najprej. Bogatuni iz italijanskega Vareseja so bili nerodni, Olimpija pa je izkoristila ponujeno priložnost, zmaga s 67 : 59 je bila več kot zaslužena. »S to zmago so moji fantje dokazali, da nekaj veljajo,« je odleglo Pipanu. »V prvi vrsti bi čestital svojim igralcem, ki so dali vse od sebe, kolikor pač lahko v tem hipu dajo v obrambi in napadu,« je bil nad predstavo svojih fantov navdušen Pipan. »Ta zmaga je zelo pomembna za nas predvsem s psihološkega vidika. Po slabem startu v ligi ABA smo potrebovali takšno tekmo. Zdaj bomo lažje in z večjim veseljem trenirali in vadili,« je nadaljeval Celjan, čigar igralci so bili pod pretiranim pritiskom, ki pa so si ga v največji meri na svoja bremena naložili kar sami. »Ob porazih nismo pretirano žalovali. Niti zdaj ob zmagah se ne bomo veselili. Jutri je nov dan, vnovič v dvorani,« je bil jasen Pipan, ki je fantom zabičal, da se izognejo veseljačenju.

Borbenost za čisto petico

Olimpija z igro ni navdušila, z borbenostjo pač. Goste so nadskakali – 53 : 32 –, v ključnih trenutkih pa bili dovolj zbrani, da niso zapravili naskoka. V tretji četrtini je bil vlečni konj zeleno-bele zasedbe Sasu Salin, ki je dosegel kar 8 od 16 točk zmajev tem delu igre. »Vedno počnem tisto, kar od mene zahteva trener in kar je dobro za ekipo. Menim, da smo v kolektivnem smislu odigrali odlično obrambo, pustimo zdaj napad, ki bo slej ko prej začela delovati bolje. Je bilo pa vse skupaj težje zaradi treh zaporednih porazov, ki so pustili posledice na naši psihi. Super, zmaga je tu in gremo dalje,« je bil vedre volje Skandinavec v zmajevem gnezdu. S stranske klopi sta obračun spremljala Dino Murić in Cedric Jackson. Z njima bi bila Olimpija boljša. A realnost je drugačna. Murić naj bi se ekipi pridružil decembra, precej bolj negotova je usoda Jacksona. Pipan pravi, da je vse v rokah zdravniške službe. Direktor Matevž Zupančič doda, da smo v pričakovanju izvidov magnetne resonance. Med vrsticami sta dala oba vedeti, da Olimpija zanj išče alternativo.

Po nakupih, po gledalce

To v nadaljevanju pogovora potrdi tudi Zupančič. »Morda bomo ekipo okrepili na poziciji organizatorja igre, opciji pa sta dve; za vso sezono ali le za čas, ki je potreben, da Jackson okreva.« Resen kandidat za to mesto bi moral biti kar Vlado Ilievski, ki vadi v Domžalah pri Heliosu in čaka na klub. Olimpija ima tudi težavo, saj nima igralca, ki bi lahko konstantno dosegal po 20 točk. Le 300 metrov od dvorane Stožice biva take vrste košarkar. Slovenski reprezentant Domen Lorbek namreč trenira sam, njegovemu zastopniku pa se ni uspelo domeniti z Olimpijo. »Nismo pa bili v stikih z Urošem Slokarjem in Sanijem Bečirovićem,« je direktor kluba v kali zatrl gostilniške govorice, da v Olimpijo prihaja naveza Slokar-Bečirović. Vse zbrane, le okoli 1000 jih je bilo, pa je šokiral mizeren obisk. Tudi v klubu so pričakovali, da bo na tribunah več košarkarskih navdušencev. A zdi se, da gre tudi košarka po poti nogometne in hokejske Olimpije, kjer število gledalcev pada iz tekme v tekmo. »Slab obisk je zaslužena kazen za domačo blamažo s Cibono. Obisk se bo povečal, če bomo igrali borbeno kot na zadnjih dveh tekmah. Vstopnice so poceni, vse je do obiskovalca prijazno. Ko bo očem prijazna tudi naša igra, bodo Stožice polnejše,« pri Olimpiji ne mečejo puške v koruzo.

Deli s prijatelji