Predstavitvena informacija
Pred slovenskimi košarkaricami je zaključek kvalifikacij za EP.

Grgičeve punce odločno po vozovnico za euro

Objavljeno 16. november 2016 09.00 | Piše: Drago Perko

Pred slovenskimi košarkaricami je zaključek kvalifikacij za EP.

Grgičeve punce odločno po vozovnico za euro
Maja Erkič in soigralke so pred zgodovinskim uspehom. Foto: KZS

LAŠKO – Medtem ko moška članska košarkarska reprezentanca pozorno čaka žreb skupin za evropsko prvenstvo 2017, se morajo članice tja šele uvrstiti. A če se po jutru in uvodnih dveh tekmah dan pozna, so varovanke selektorja Damirja Grgiča korak do premierne uvrstitve med najboljše evropske reprezentance. Košarkarice so se v ponedeljek zbrale v Laškem, kjer so včeraj že trenirale in začele priprave na zadnji dve tekmi kvalifikacij. V soboto bodo v Celju ob 18. uri gostile Litvo, potem pa v sredo, 23. novembra, sklenile kvalifikacije v Latviji. Slovenija si je lagoden zaključek kvalifikacij ustvarila v prvem delu, ko je naprej v gosteh s 64:73 premagala Litvo, uspeh pa kronala z domačim uspehom proti Latviji (69:51).

»Vesel sem, da se je reprezentanca spet zbrala. Vsekakor bi rad poudaril, da v njej vlada zares izjemno vzdušje, ki se nadaljuje že iz prvih dveh ciklusov,« je dejal selektor Grgič. »Vse igralke ves čas spremljam po spletu, nekaj tekem si tudi ogledam. Vesel sem, ker vse igrajo v svojih klubih. Pa ne le igrajo, imajo vidne vloge. V tako dobri formi so prišle tudi v reprezentanco,« je dodal šef. Pravi, da za eksperimente ni časa, še manj pa potrebe. Vpoklical je 12 igralk, s katerimi je tudi slavil zmagi na prvi in drugi tekmi kvalifikacij. »Moja dekleta so zelo skromna. Tako se obnašamo vsi od prvega dne priprav. Prepričan sem, da bodo takšna ostala tudi v prihodnje,« hvali Grgič svoje varovanke, ki se skupaj s strokovnim štabom zavedajo, da je prišlo njihovih pet minut. »Zato smo garali vrsto let vsi delavci v slovenski ženski košarki. Naredili bomo vse, da izkoristimo priložnost in se prebijemo na evropsko prvenstvo,« v imenu reprezentance sporoča Grgič, ki pa se zaveda, da je preboj med evropsko elito le del poti. »Ko sem postal selektor, sem napovedal, mislil sem smrtno resno, da želim, da tudi s članicami naredimo korak bližje evropskemu vrhu. To je naš končni cilj. Smo na dobri poti,« nadaljuje selektor, ki je s svojim štabom, vanj je dodal še Slavka Duščaka, skrbno analiziral tekmice.

Prve so bile, razumljivo, na programu Litovke. Z Baltika prihajajo novice, da so po izgubi vseh možnosti za preboj na evropsko prvenstvo zamenjali selektorja. Na ta položaj so vrnili Mantasa Šerniusa, ki je nadomestil Algirdasa Paulauskasa. Litva je tudi pomladila svoje vrste. Za nameček v Slovenijo prihaja brez selektorja, ki si služi denar na Kitajskem. Reprezentanco bo vodila kar njegova pomočnica. »Ni razloga za podcenjevanje. Vem, da imam tako karakterne igralke, da bodo od prve sekunde naprej zaigrale resno in zavzeto,« se Grgič ne boji, da bi Slovenke z levo roko začele obračun z Litvo, evropskim prvakom iz leta 1997. »Čakata nas dve težki tekmi, a verjamem, da nam bo uspelo doseči uvrstitev na evropsko prvenstvo. Trenutno je v naših mislih le sobotna tekma z Litvo, kjer je cilj jasen,« je na začetku priprav dejala kapetanka Maja Erkič, ki se je izvrstno znašla na Madžarskem, kjer skupaj z reprezentančno kolegico Evo Lisec blesti v dresu KSC Szekszárd. Nika Barič navdušuje v dresu ruskega Jekaterinburga (bila je tudi najkoristnejša igrala evropskega superpokala), Teja Oblak pa je še naprej nosilka slovaških Košic. »Prepričan sem, da bo v Celju taka atmosfera, kakršna je na tekmah ženske košarke še ni bilo,« Grgič računa tudi na močno podporo s tribun. Spomni, da ima z igralkami zaradi podpore Košarkarske zveze Slovenije izvrstne razmere za delo. V kvalifikacijah za EP sodeluje 33 reprezentanc, na zaključni turnir se uvrsti devet zmagovalk skupin in šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Euro bo med 16. in 27. junijem 2017 gostila Češka, branilke naslova pa so Srbkinje, ki so bile leta 2015 v finalu boljše od Francije.

Deli s prijatelji