PRESENEČENJE

FOTO: Nemci senzacionalno prvaki

Objavljeno 01. februar 2016 14.33 | Posodobljeno 01. februar 2016 15.30 | Piše: M. U.

Evropsko rokometno prvenstvo na Poljskem se je končalo s prvovrstnim presenečenjem.

Andreas Wolff je s šestnajstimi obrambami uničil Špance. Foto: AP

VROCLAV – Nemški rokometaši so na evropskem prvenstvu na Poljskem presenetljivo postali prvaki stare celine. V sklepni tekmi za zlato odličje v Tauron Areni v Krakovu so favorizirano Španijo ugnali s 24:17 (10:6) in še drugič postali evropski prvaki. Zanimivo, prvič so bili šampioni leta 2004, ko so v dvorani Tivoli premagali gostiteljico prvenstva Slovenijo. Tokratni naslov pa je presenetljiv, saj so zaradi poškodb igrali z dodobra zdesetkanim moštvom.

Finalna tekma v Krakovu se je začela zelo presenetljivo. Nemci so postavili trdni obrambni zid taktične različice 6-0, in če je kaj ušlo skozi njega, je bil na vratih izjemno razpoloženi Andreas Wolff. Španci so prvi zadetek dosegli šele v 7. minuti, in še to Valero Rivera iz najstrožje kazni, iz igre pa komaj v 12. minuti, ko je Raul Entrerrios znižal na 2:5. Tri minute pozneje je Rune Dahmke povišal na 7:2; Iberijci so bili v napadu nemočni, z obrambami jih je deloma reševal vratar Arpad Šterbik. Nemci selektorja Dagurja Sigurdssona nato niso zadeli skoraj devet minut, tekmeci so prišli malce k sebi, polčas pa se je povsem zasluženo končal z izidom 10:6 za Germane. Španski selektor Manolo Cadenas je v drugem polčasu zaukazal obrambo 5-1, v napadu pa so se španski rokometaši zaradi preveč posamične igre še naprej ves čas mučili in iskali le krožnega napadalca Julena Aguinagaldeja. Hendrik Pekeler je v 33. minuti povišal na 12:6, Španci pa so zaradi strahu pred Wolffom (na koncu je zbral šestnajst obramb) zgrešili tudi celo vrsto najstrožjih kazni. Razlika je narasla celo na devet zadetkov, dvoma ni bilo. Nemci so s končnim izidom 24:17 postali prvaki, Španci pa še vedno ostajajo brez evropske krone.

Tretje mesto je po zmagi nad Norveško z 31:24 (15:11) osvojila Hrvaška, kar je, po letih 1994 in 2012, njeno tretje bronasto odličje z EP. Stari evropski prvaki Francozi so v srečanju za peto mesto ugnali Dansko z 29:26, Poljska pa je osvojila končno sedmo mesto, potem ko je premagala Švedsko s 26:24. Slovenija je izpadla že v skupinskem delu prvenstva in je osvojila končno 14. mesto, kar je njena najslabša uvrstitev na EP. Španski rokometaš Raul Entrerrios pa je bil razglašen za najbolj koristnega igralca evropskega prvenstva. Najboljši obrambni igralec je Danec Henrik Møllgaard, vratar pa Nemec Andreas Wolff. Idealna prva postava EP je naslednja – vratar: Andreas Wolff (Nemčija); levo krilo: Manuel Štrlek (Hrvaška); levi zunanji: Michal Jurecki (Poljska); srednji zunanji: Sander Sagosen (Norveška); desni zunanji: Johan Jakobsson (Švedska); desno krilo: Tobias Reichmann (Nemčija); krožni napadalec: Julen Aguinagalde (Španija). 

Slovenci za SP z Norveško
 
Slovenija se bo, po žrebu v Krakovu, v junijskih dodatnih kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Franciji pomerila z Norveško. Prva tekma bo med 10. in 12. junijem v Sloveniji, povratna pa
med 14. in 16. junijem na Norveškem. Še pred tem bodo izbranci Veselina Vujovića aprila igrali v olimpijskih kvalifikacijah za igre v Riu. Po koncu EP je že znana skupina, tekmeci Slovenije bodo Španija, Švedska in Iran.

 

Deli s prijatelji