SEZNAM

Dragić si za slovo želi kolajno

Objavljeno 30. junij 2017 11.42 | Posodobljeno 30. junij 2017 11.42 | Piše: Drago Perko

Igor Kokoškov je razkril seznam košarkarjev.

Goran Dragić in Urška Žolnir sta združila moči na taboru na Rogli. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Letošnje poletje bo za slovensko košarko malce drugačno, zagotovo pa polno obetov, hrepenenja in visokih pričakovanj. Generalni sekretar pri KZS Rašo Nesterović je reprezentanci naložil veliko breme: na EP od ekipe pričakuje kolajno. Selektor Igor Kokoškov je v sredo priletel v Ljubljano, včeraj pa razkril ožji seznam (19) izbrancev, na katere računa v boju za odličje, ki ga Slovenija še nima. Pretiranih presenečenj ni, v stalni zasedbi zavoljo poškodbe hrbta manjka Jaka Klobučar. Končno je na seznamu tudi Realov as Luka Dončić, pri naturaliziranih pa je prednost pred Alenom Omićem in Mirzo Begićem dobil Američan Anthony Randolph, ki pa še čaka slovenski potni list. Kokoškov misli tudi na prihodnost, zato so v kadru še Jan Kosi, Žan Mark Šiško in Vlatko Čančar. Poleg prej omenjenih je na priprave poklical še Jako Blažiča, Tomaža Bolčino, Žigo Dimca, Gregorja Hrovata, Miho Lapornika, Blaža Mahkovica, Eda Murića, Alekseja Nikolića, Klemna Prepeliča, Matica Rebca, Luko Rupnika, Gašperja Vidmarja, Gorana Dragića in Sašo Zagorca. »Vesel sem, ker ima reprezentanca visoke ambicije, tako je prav. Ne bojim se prvenstva,« se je na Nesterovićeve napovedi o kolajni odzval kapetan Goran Dragić. »Smo leto izkušenejši, reprezentanti smo imeli dobro sezono, zato smo lahko optimisti,« je nadaljeval in vnovič potrdil, da je to njegova zadnja reprezentanč- na akcija.

 

19 igralcev bo 19. julija začelo priprave za EP.

Žal za Omića

»Kot smo lahko videli, imamo na položaju štirice novega igralca. Randolph je prišel. Žal smo izgubili Alena Omića. To je poteza, ki prinese nekaj dobrega in slabega. To je del posla,« tudi Goranu ni vseeno, ker je po odločitvi za Randolpha odpadel Omić, v katerega je v preteklosti verjel in veliko vlagal nekdanji selektor Jure Zdovc (prej pa Aleš Pipan), lani pri Kokoškovu pa se Omić z vlogo 2. centra in vstope v igro s klopi preprosto ni znašel. Tudi zato so ga žrtvovali v dobri veri, da so našli boljšo rešitev. Dragić je spomnil, da imajo skoraj vse reprezentance naturaliziranega igralca v svojih vrstah. Svetla izjema je Srbija, ki pa je pred leti želela Američana Kyla Hinesa iz CSKA, s katerim se je v bližnji preteklosti spogledovala tudi Slovenija. »Randolpha ne poznam. Spomnim se, da sva bila isto leto na naboru lige NBA. V Realu igra izvrstno, super se ujame z Luko Dončićem. Slovenija pa bo igrala kot Real. Zadnjo besedo, kako bomo videti in kako bomo igrali, pa bo jasno imel selektor Igor Kokoškov,« smo še izvedeli od Dragića. »Ne, zato ni realnih možnosti. Zoran trenira v Milanu. Po najbolj optimističnih napovedih bo zaigral novembra,« je Gogi v kali zatrl ugibanja, ali se bo reprezentanci tik pred prvenstvom pridružil njegov brat Zoran, ki okreva po težki poškodbi levega kolena.

Riley spoznal zmoto

Kljub poletju pa Dragić senior ne počiva. V teh dneh biva na Rogli, kjer s svojo ekipo prireja košarkarski tabor, vsak dan pa tudi trenira. V tem tednu je Gogi gostil športnike invalide (košarkarje in odbojkarice), otroci so s pomočjo Urške Žolnir spoznali judo, včeraj še ameriške športe. Vse Goranove aktivnosti pozorno spremlja njegov klub delodajalec Miami Heat. Pred tednom sta ga obiskala trenerja iz njegovega kluba, avgusta bo prišel na obisk glavni trener Erik Spoelstra. »Povabil sem tudi predsednika Pata Rileyja, a nima časa,« je v smehu pristavil Gogi, ki je vesel, ker je Riley spoznal, da reprezentančna akcija Goranu koristi, ne pa škodi.

Skrit adut Lorbek?

V Ljubljani po programu Košarkarske zveze Slovenije vadi tudi Erazem Lorbek, ki bi lahko pomagal ekipi na EP.

 

Deli s prijatelji