MOTOKROS

VIDEO: Tim Gajser po padcu poskrbel za nov podvig

Objavljeno 03. maj 2016 13.22 | Posodobljeno 03. maj 2016 13.24 | Piše: Damir Gorjanc

Slovenski motokrosist je dobil šesto dirko v elitnem razredu MXGP v Latviji

Tim Gajser iz dirke v dirko dokazuje, da je eden najboljših motokrosistov na svetu. Foto: Honda Pro Racing

KEGUMS – Tim Gajser (Honda Gariboldi) je ritme Zdravljice tokrat učil gledalce v Latviji, saj sta se zmagovalni oder in okolica še četrtič v sezoni tresla ob zvokih slovenske himne. Devetnajstletna senzacija svetovnega motokrosa je pokorila tudi deželo ob Baltskem morju, potem ko je v skupnem seštevku dveh dirk najstnik iz Makol zbranim dirigiral z najvišje stopničke. Gajser kljub vsemu ostaja skromen: »V drugi vožnji je bilo vse v redu, dokler nisem naredil neumne napake. Po padcu nisem mogel takoj nadaljevati, pa še Max me je zadel. Nato sem pri vožnji čez grbine našel prave linije in sem lahko zadovoljen. Vesel sem, da mi je uspelo prehiteti tudi Maxa za četrto mesto, kar je bilo dovolj za skupno zmago. Zahvaljujem se družini, navijačem in vsem, ki trdo delajo za moje uspehe.«

Osemkratni svetovni motokrosistični prvak Antonio Cairoli (KTM) je lahko le tapljal z nogo ob Gajserjevem veseljačenju, medtem ko je aktualni svetovni prvak Romain Febvre (Yamaha) poraženo gledal v tla.



V Kegumsu je Tiga, kot kličejo Gajserja, že v kvalifikacijah vsem metal pesek v očala in čelado in si je lahko izbral startno izhodišče pred dirko, ki pa se ni začela po njegovih željah. Slovenska puščica je nekaj časa vozila na tretjem mestu, nato švignila na drugo, po manj kot tretjini odpeljane dirke pa po notranji strani zapihala še mimo do tedaj vodilnega Cairolija. Napeto dirko je še dodatno začinil Maximilian Nagl (Husqvarna), ki je Gajserju pretil do ciljnega skoka, potem ko je prepih naredil pri Cairoliju. Vodilni v skupnem seštevku Febvre je na začetku dirke padel, a uspelo mu je ujeti peto mesto na prvi dirki. Prva vožnja je bila za Gajserja le še en dan v pisarni, saj je celo prevzel vodstvo v skupnem seštevku, toda v drugi se je vse postavilo na glavo. V tretji minuti druge preizkušnje se je spektakularno zakotalil po progi, pri tem ga je še skoraj povozil Nagl, zato je s polminutnim zaostankom zdrsnil na 23. mesto, nato pa je pokazal, zakaj je vreden naslova prvaka.

Za njegov podvig ni dovolj besed poveličevanja. Do cilja je vozil kot v transu, iskal idealne linije in mesta za prehitevanje. Na koncu polurne dirke je prehitel še Nagla za končno četrto mesto na drugi dirki, kar je bilo dovolj za skupno slavje. Jeremy Van Horebeek (Yamaha) na tretjem mestu je bil nedosegljiv, prav tako Cairoli na drugem, Febvre pa se je po žalosti na prvi dirki veselil zmage na drugi. Drugouvrščeni Italijan še ni bil povsem zadovoljen s svojo predstavo: »Nisem vesel svojega dosežka. Pogrešam tisto pravo hitrost po 15 minutah dirke. Vem, da sem nazaj, in si želim zmagovati, in to čim prej.« Tudi Febvreja je v cilju izdajal razočaran izraz na obrazu, ko je čutil nemoč ob Gajserjevi hitrosti. »Popolnoma smo spremenili nastavitve motocikla za drugo vožnjo, in ta se je obnašal precej bolje. Lahko sem zadovoljen z zmago na drugi dirki in skupnim tretjim mestom, kar mi še vedno prinaša vodstvo v skupnem seštevku,« se je tolažil Francoz. Gajsermanija pa še kar traja, slovenski as ostaja edini, ki mu se mu je uspelo prav na vsaki med šestimi letošnjimi dirkami uvrstiti na oder za zmagovalce. S Febvrejem še vedno bijeta bitko za prestol, a prednost Francoza v skupnem seštevku je skopnela le na eno točko, medtem ko Cairoli zaostaja še za dodatnih 46. To eno točko zaostanka bi Gajser lahko spremenil v prednost že na naslednji dirki v nedeljo v nemškem Teutschenthalu.
 

 

Deli s prijatelji