PIŠE ZGODOVINO

Tim Gajser v vrhu elite motokrosa

Objavljeno 29. februar 2016 21.24 | Posodobljeno 29. februar 2016 21.24 | Piše: Damir Gorjanc

Na premieri svetovnega prvenstva v razredu MXGP v Dohi je 19-letnik iz Makol zmagal v slogu najizkušenejših dirkačev. Že ta vikend bo druga dirka na Tajskem.

Lani svetovni prvak v MX2, letos že zmaguje med najboljšimi. Foto: Roman Šipić

DOHA – In glavna vloga ob prvem nastopu med elitno motokrosistično srenjo v razredu MXGP gre Timu Gajserju (Honda Gariboldi)! Devetnajstletni Slovenec je namreč zmagal na premierni dirki v najmočnejšem razredu. Najstnik iz Makol piše svetovno zgodovino vratolomnega športa, vzporednic, ki bi jih lahko potegnili ob premierni zmagi ob premiernem nastopu, pa v svetu motošporta ni prav dosti. Še pred začetkom obeh dirk, ki štejeta za svetovno prvenstvo, je Gajser sproščeno, nasmejano in skromno pričakoval začetek sezone: »Moje drugo mesto iz kvalifikacij je dobro izhodišče pred dirko. Poskušal bom odpeljati čim bolje in bomo videli, kaj bo. Ob tej priložnosti bi voščil še svoji mami vse najboljše.« Nato pa je šlo zares. Gajser se je na prvi dirki do osmega kroga še malce držal nazaj, nato pa je z drugega mesta prehitel Jevgenija Bobriševa (HRC) in odpeljal po svoje. Polurno dirko plus dva kroga je odpeljal brez napak in Rusa odpravil z več kot sedemsekundno prednostjo, aktualni svetovni prvak, Francoz Romain Febvre (Yamaha), pa je pristal na tretjem mestu z nekaj manj kot 20 sekundami zaostanka. Zmagati s takšno prednostjo, in to že na prvi dirki med elito, je bil začetek, ki ga je morda pričakoval samo Gajser. Otipavanje terena v drugi dirki večera zanj ni več prišlo v poštev in je že po prvem krogu v vodstvu povečeval svojo prednost. Osamljeni jezdec je 450-kubični motocikel gnal čez grbine in ovinke k prvi dvojni zmagi v svetovnem pokalu. Na drugem mestu mu je z osemsekundnim zaostankom, ko je Gajser le še nadziral razplet dirke, sledil Bobrišev, lovila pa sta ga Antonio Cairoli (KTM) in Febvre. Rus je padel in nadaljeval na četrtem mestu, po polovici dirke pa je zemljo poljubil tudi Francoz, ko je zasedal drugo mesto in status drugega prepustil Cairoliju, osemkratnemu svetovnemu prvaku v različnih kategorijah. Tako Febvre kot Bobrišev sta kmalu nadoknadila izgubljeno in Italijana postavila na četrto mesto. Tudi tokrat je bila razlika podobna. Francoz je zaostal osem, Rus pa deset sekund, razlika bi bila še večja, če Gajser ne bi v slogu izkušenejših, starejših dirkačev malce priprl plina.

Med prekaljenimi starimi mački je Gajser poskrbel, da so se na zmagovalnem odru vsi pozibavali ob zvokih Zdravljice. »Uresničile so se mi sanje. Po dobrem startu sem si v prvi dirki pripravil napad na Bobija (Bobrišev), nato pa sem šel mimo njega. V drugi dirki sem moral le nadzorovati potek in ne dovoliti, da mi pade zbranost. Hvala vsem, ki me spremljajo, moji družini in ekipi, ki mi je zagotovila vrhunski motocikel,« je navrgel slovenski dirkaški biser iz Makol. Slavo je Gajserju pel tudi malce poškodovani Febvre: »Zaradi poškodbe komolca nisem mogel odpeljati tako, kot zmorem. Z vožnjo nisem zadovoljen, sem pa zadovoljen z drugim in tretjim mestom. Naredil sem napako v drugi vožnji in se hitro vrnil. Vedel sem, da je Tim resnično dober, nekajkrat sem ga videl voziti 450-kubični motocikel med zimo, in vedel sem, da bo dober. To je šele začetek in do konca nam ostaja 17 dirkaških vikendov, v katerih se lahko vse spremeni.« Gajser je postavil tudi najboljši čas odpeljanega kroga na dirki, ki v posebnem točkovanju uradnega časomerilca TAG Heuer prinaša eno točko. Dirkač, ki bo zbral največ točk, bo ob koncu sezone prejel elegantno prestižno uro. Po epskem začetku sezone v najmočnejšem razredu so pričakovanja pred nadaljevanjem zrasla in morda ne bi bilo odveč, če si na motocikel nalepi napis Eat my dust ali Žrite moj prah. Morda malce evforična napoved pred nadaljevanjem prvenstva, vendar slutimo, da v povezavi z Gajserjem nismo zadnjič slišali slovenske himne. Pred odhodom na Tajsko, kjer bo že konec tega tedna naslednja dirka, je vodilni v skupnem seštevku s 50 točkami, sledita pa mu Febvre in Bobrišev, oba z zaostankom osmih točk.

 

Deli s prijatelji