MOTOGP

Marc Marquez pobegnil konkurenci, ki pribija na križ Jorgeja Lorenza

Objavljeno 26. september 2016 11.11 | Posodobljeno 26. september 2016 11.12 | Piše: Damir Gorjanc

Španec Marquez je na dirki potrdil dobre predstave na treningu in četrtič letos zmagal. Ustavile ga niso niti tehnične težave, sezona se bo nadaljevala 16. oktobra na Japonskem.

Marc Marquez si je nabral zajetno prednost pred zadnjimi štirimi dirkami.

ALCANIZ – Marc Marquez (Honda) je na pohodu k svojemu tretjemu naslovu prvaka v motociklističnem razredu motoGP, potem ko je na domačih tleh dobil bitko za Aragon. Jorge Lorenzo (Yamaha) je z drugim mestom na dirki zagrenil življenje moštvenemu kolegu Valentinu Rossiju (Yamaha), ki je v cilj pripeljal tretji. Rossi je zadnjih nekaj dirk vztrajno zmanjševal točkovno razliko na lestvici za naslov prvaka, saj je pred dirko za vodilnim Marquezom zaostajal 43 točk, ta razlika pa se je zdaj povečala na debelih 52.

Čudežna rešitev

Marquezu, ki je kraljeval v kvalifikacijah in je dirko začel s prve pozicije na startu, ni steklo gladko. Po prvem krogu je bil v vodstvu dirkač suzukija Maverick Vinales, kot klop pa se ga je držal Lorenzo. Mravljica iz Cervere je udarila s tretjega mesta, ko je v drugem krogu pomahala v slovo do tedaj vodilnima rojakoma. Rossi je na svojo priložnost prežal s četrtega mesta, in ko se je zdelo, da bo Marquez odjezdil po svoje, mu je vzelo prednjo pnevmatiko, a se je pri tem čudežno rešil. Ker Španec ničesar ne naredi na lahek način, je bilo na poti k vnovični zmagi tudi tokrat tako. Da je Marquez dozorel kot dirkač, je potrdil s svojo izjavo po dirki. »Nisem začel dobro. Moj načrt je bil, da se odpeljem v vodstvo in ne dovolim Valentinu, da se mi približa. Ko sem v tretjem krogu skoraj končal v pesku in nadaljeval dirko s petega, sem si rekel, naj se gume ogrejejo na pravo temperaturo in dobijo svoj oprijem, saj sem vozil s tršo različico tako spredaj kot zadaj, potem pa bom napadel,« je strnil svoje misli Španec. Pa je najprej pometel z

(Ducati) in odletel tretjemu mestu naproti. Prav tako se ni obotavljal Rossi, ki je tokrat s čistim manevrom prehitel Lorenza in lovil vodilnega Vinalesa. Španec, ki si bo prihodnjo sezono delil garažo z dirkaškim doktorjem, ni dolgo zdržal v vodstvu, saj mu je moral v devetem krogu prepustiti svoje mesto. Medtem je Marquez pokazal Lorenzu, da ni s tega planeta, in pred njim je zdaj bežal Vinales. Niti on ni prenesel pritiska in je pri vožnji skozi ovinek napravil napako ter brez boja prepustil drugo mesto. Po polovici odpeljane dirke je svoje pokazala trša sprednja pnevmatika Španca, ki je dirkaškemu doktorju z mehkejšo sprednjo pnevmatiko s prehitevanjem odvzel doktorat. Vedno hitrejši je postajal Lorenzo, ki svojemu tekmecu pri Yamahi ne privošči jubilejnega desetega naslova prvaka. In prav je tako, da se dirka brez moštvenih ukazov, na nož, za vsako sekundo in točko. Črna mamba ni prizanesla zimzelenemu Rossiju in šest krogov pred ciljem siknila mimo. Marquez je z metronomsko konstantnimi časi odpeljanih krogov povečeval prednost, za njim pa se je dirkaškemu doktorju upirala misel o izgubi dodatnih točk na račun smrtnega sovražnika Lorenza. Dva kroga pred ciljem je Rossi poskušal presenetiti mambo na mestu, kjer je skoraj nemogoče prehiteti. Prevelika hitrost, podaljšana vožnja skozi ovinek, pa je pomenila, da je vsega konec. Marquez je na zadnjem kolesu slavil prvo zmago v Španiji po letu 2014, s svojo 54. Pa se je na šestem mestu izenačil z avstralsko dirkaško legendo Mickom Doohanom.

Zadovoljni Rossi

»Pred dirko smo spremenili nastavitve motocikla in v prvem delu je vse delovalo, kot je treba, v drugem pa se mi je zadnja guma veliko vrtela v prazno. Če ne bi napravil napake dva kroga pred ciljem, bi se lahko boril za drugo mesto, tako pa sem kljub vsemu zadovoljen s stopničkami,« je potek dirke opisal Rossi, medtem ko je bil Lorenzo še bolj vesel. »Zadnja guma me je danes imela rada. Nisem si mislil, da bom končal na odru za zmagovalce. Zelo sem zadovoljen,« je bil slikovit. To zadovoljstvo je še večje, ker je ravno on odščipnil dragocene točke Rossiju v boju za naslov prvaka. Lorenza so pribijali na križ zaradi izjav po dirki v Misanu, ko je Rossija obtožil grobega prehitevanja. V trditvah, da je bil doktorjev manever na meji dovoljenega, je ostal sam, na Italijanovo stran pa se je konkretno postavil tudi Cal Crutchlow, ki je dirko tokrat končal na petem mestu. »Smejal sem se tistemu, ki je pri svojih izjavah trdil, da je bilo prehitevanje nešportno in trdo. Prav v nobeni točki mu ne morem dati prav, njegove izjave pa so naravnost smešne. Ni me strah povedati, pritožuje se nad nečim, kar je pri dirkanju normalno. Ko te kdo prehiteva, moraš dvigniti motocikel, v nasprotnem primeru boš koga zadel. To je tvoja izbira. To je kot bi zapeljal v krožno krožišče in ne bi pomislil, da lahko kdo vate prileti s strani. Trikratni svetovni prvak si mora urediti glavo, mislim pa, da je vse skupaj posledica tega, da zadnje čase ni posebno hiter, vsaj ne tako kot po navadi. Upam, da se bo spravil k sebi do februarja, marca prihodnje leto, ko mu na ducatiju ne bo prizanešeno,« je ostre puščice v Lorenza usmeril Britanec brez dlake na jeziku. Marquez bo na poti k tretjemu naslovu prvaka v najelitnejšem motociklističnem razredu sam sebi največji konkurent, saj bi si samo z eno točkovno ničlo na preostalih štirih dirkah močno zagrenil življenje. Do naslednje dirke v Motegiju na Japonskem so slabi trije tedni, ko se lahko prvenstvo odloči ali pa zakomplicira.

Naslov Binderju

Južnoafričan Brad Binder je na 14. od 18 dirk sezone predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto 3. Veliko nagrado Aragona je sicer dobil Španec Jorge Navarro na hondi, Binder s svojim KTM pa je bil drugi. Tretji je bil še en Hondin voznik, Italijan Enea Bastianini. Britanski motociklist Sam Lowes v razredu moto 2. Voznik Kalexa si je s tem priboril drugo zmago v sezoni. Drugi je bil Španec Alex Marquez, s čimer se je mlajši brat slovitega Marca Marqueza prvič uvrstil na stopničke v tem kakovostnem razredu dirkanja. Tretji je bil Italijan Franco Morbidelli.



 

 

Deli s prijatelji