EPISCENTER

SDS na prvem mestu, Virant drugi, Janković zaostal

Objavljeno 04. november 2011 13.58 | Posodobljeno 04. november 2011 13.58 | Piše: P. J./STA

TRS, LDS, NSi, Zares in SNS naj bi ostale zunaj parlamenta

Prvi trije
LJUBLJANA – Po podatkih ankete, ki jo je danes objavil časnik Finance, bi na predčasnih volitvah slavila SDS s 24 odstotki glasov. Državljanska lista Gregorja Viranta ji je s 23 odstotki tik za petami, medtem ko bi Lista Zorana Jankovića zbrala 17 odstotkov. Parlamentarni prag bi dosegli še v SD, DeSUS in SLS. Anketo so na Episcentru opravili med 26. oktobrom in 2. novembrom na vzorcu 923 ljudi.

Janša še vedno v vodstvu

SDS je vodila tudi po anketi, ki so jo v Financah objavili oktobra, vendar se je razlika med njo in drugouvrščenimi zmanjšala. SDS bi po takratnih podatkih zbrala 21 odstotkov, Virantova lista pa 18. Jankoviću so oktobra našteli 16 odstotkov glasov.

Z velikim zdrsom podpore se po izidih te ankete soočajo v SD. Še prejšnji mesec so lahko računali na enajst odstotkov glasov, zdaj le še na šest. DeSUS je v primerjavi z oktobrom izgubil odstotek, podpora jim je upadla na pet odstotkov. Štiri odstotke bi dobili v SLS. Prav toliko jim je kazala tudi oktobrska anketa.

Manjše stranke ostajajo zunaj

Parlamentarnega praga ne bi dosegel TRS (dva odstotka), SNS (dva odstotka), NSi (en odstotek), LDS (en odstotek) in Zares (manj kot odstotek). Odstotek vprašanih bi volil drugo stranko, enajst odstotkov še ne ve, koga bi volili, tri odstotke pa tega ni želelo razkriti. Na vprašanje o izbiri stranke so sicer odgovarjali le tisti, ki bodo na volitve šli ali pa se še niso odločili.

V anketi so sodelujoči odgovarjali tudi na trinajst vprašanj o lastnostih Zorana Jankovića, Gregorja Viranta in Janeza Janše. Janković je »zmagal« v sedmih kategorijah, Virant v šestih, Janša pa v nobeni. Anketiranci so za Jankovića menili, da je v omenjeni trojici najbolj blizu ljudem, najbolj sposoben, se najbolj spozna na gospodarstvo, je najbolj karizmatičen, odločen, učinkovit ter najbolj drži dane obljube.

Viranta so anketiranci videli kot najbolj usmerjenega v prihodnost, zaupanja vrednega, poštenega, demokratičnega, strokovnega in jasnega v komunikaciji. V štirih od šestih kategorij, v katerih se je najbolje odrezal Virant, pa se je Janković najslabše. Gre za vprašanja o tem, kdo je najbolj zaupanja vreden, pošten, demokratičen in strokoven.

 

Deli s prijatelji