POROTA PREPRIČANA

Samsung mora Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev

Objavljeno 25. avgust 2012 12.06 | Posodobljeno 25. avgust 2012 12.06 | Piše: A. L., STA

Apple in Samsung se tožarita tudi v drugih državah sveta.

Tako je v začetku leta lani Steve Jobs predstavil iPad

SAN JOSE – Devetčlanska porota je v petek v kalifornijskem San Joseju, po le treh dnevih zasedanja v obojestranski tožbi zaradi kraje intelektualne lastnine med korejskim Samsungom in ameriškim Applom, odločila v prid slednjega in Samsungu naložila plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine.

Tožbo je najprej vložil Apple, in sicer aprila 2011, nakar je Samsung odgovoril s protitožbo. Državna sodnica v San Joseju Lucy Koh je zaman skušala prepričati obe podjetji, da se poravnata zunaj sodišča. Zdaj bo morala odločiti še o zahtevi Appla, da Samsung ustavi prodajo nekaterih izdelkov na ameriškem trgu.

Porota prepričana

Ameriški Apple je imel prednost domačega terena, saj je eden od največjih delodajalcev v območju mesta San Jose oziroma v Silicijevi dolini, odkoder je prišlo tudi devet članov porote. Sodnica Kohova mu je prisodila tudi dve predsodni zmagi z začasno prepovedjo prodaje Samsungovega tabličnega računalnika galaxy tab 10.1 in pametnega telefona galaxy nexus.

Applu je uspelo prepričati poroto, da so izdelki Samsunga iz Južne Koreje le kopija njihovih iphonov in tabličnih računalnikov ipad. Odvetniki ameriškega podjetja so na sodišču predstavili tudi nekaj Samsungovih notranjih dokumentov, ki so dokazovali namerno kopiranje izdelkov od Appla. Porota je zavrnila vse tožbene zahtevke Samsunga, ki je med drugim trdil, da je Apple v resnici kopiral od drugih podjetij, kot je Sony.

Obljuba pokojnega Jobsa

Začelo se je že s pokojnim ustanoviteljem Appla Stevom Jobsom, ki je pred smrtjo obljubljal, da bo porabil vse premoženje, da dokaže, da Samsung in druga tehnološka podjetja kradejo. Apple je od Samsunga zahteval 2,5 milijarde dolarjev odškodnine, Samsung pa 399 milijonov dolarjev.

Apple in Samsung se tožarita tudi v drugih državah sveta. Med drugim v Južni Koreji, kjer je sodišče prav tako v petek sprejelo »salomonsko« odločitev. Apple naj bi bil kršil dva patenta od Samsunga, ta pa enega od Appla. Obe podjetji sta dobili tudi majhni odškodnini in prepoved prodaje izdelkov, ki kršijo patent v Južni Koreji.

Skoraj 220-milijardni trg

Apple mora plačati 35.000 dolarjev odškodnine, Samsung pa 22.000 dolarjev. Apple v Južni Koreji ne sme prodajati iphonov 4 in ipadov 2, Samsung pa ne svojih pametnih telefonov galaxy S, galaxy SII in galaxy nexus niti tabličnih računalnikov Galaxy Tab. Samsung sicer sodbo šteje za zmago, ker je sodišče zavrnilo obtožbo o kopiranju iphonov.

Podjetji sta vložili tožbe tudi v Nemčiji, Japonski, Italiji, Nizozemski, Veliki Britaniji, Franciji in Avstraliji. Samsung in Apple se borita za levji delež 219 milijard dolarjev na leto vrednega svetovnega trga pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Tožarjenje na koncu ne bo slabo le za poraženca, ampak predvsem za potrošnike, ki lahko ostanejo brez izbire.

Deli s prijatelji