ZABAVA

Najbolje prodajane videoigre

Objavljeno 05. avgust 2016 14.36 | Posodobljeno 05. avgust 2016 14.36 | Piše: Staš Ivanc

Videoigre niso le zabava in sprostitev ter začasen odklop od stresnega realnega sveta, so tudi velik posel.

Videoigre so, kakor smo na teh straneh že večkrat zapisali, resen posel, vreden okoli sto milijard dolarjev na leto, poleg tega pa kar ne neha rasti. Videoiger ne igrajo le otroci, kakor bi pomislili nepoučeni, ampak tudi veliko ljudi srednjih let. Pravzaprav so najresnejši igralci po nekaterih raziskavah stari tam nekje od 18 do 35 let. Pa tudi starejši radi posežejo po igrah, še posebej tisti, ki so odraščali v času prvih zares uporabnih osebnih računalnikov in konzol. In to svojo ljubezen prenesejo na potomstvo. A kot smo rekli, videoigre niso le zabava in sprostitev ter začasen odklop od stresnega realnega sveta, so tudi velik biznis. Absolutni prvak vseh časov je tetris s skoraj pol milijarde prodanimi izvodi, a poglejmo še nekaj zanimivih iger.  

Call of duty

Tej franšizi, ki se je prvič pojavila leta 2003 na osebnih računalnikih in se nato uspešno preselila tudi v svet konzol, bi težko očitali, da ni spektakularna in že skoraj filmska, pa čeprav na račun zgodbe. Založniška hiša Activision Blizzard je vsako leto znova deležna kritik igralcev, češ da je nova igra iz serije CoD dolgočasna, da ne prinaša nič novega in da nima nobene prave zgodbe. A to je ne ustavi, da se ne bi odlično prodajala. Akcija je res dodelana in tudi vzdušje je odlično, ko tekaš po hodnikih ali odprtem prostoru in rešetaš sovražnike. Igre iz serije call of duty si lastijo štiri mesta deseterice najbolje prodajanih iger od leta 1995. CoD: black ops 3 je bila najbolje prodajana igra lanskega leta (doslej so je prodali v 22 milijonih izvodov), letos pa si Activision Blizzard veliko obeta od igre s podnaslovom infinite warfare. Skupno je franšiza zaslužila že več kot deset milijard dolarjev, prodali pa so okoli 230 milijonov primerkov.

Grand theft auto

Grand theft auto 5 si še vedno lasti naziv najhitrejšega zaslužkarja v svetu videoiger. Ob izidu leta 2013 je v prvih 24 urah zaslužila 800 milijonov dolarjev, v treh dneh od začetka prodaje pa je dosegla milijardo dolarjev. In to je igra, ki jo ameriški pa tudi evropski dušebrižniki tako radi postavljajo za zgled, kaj je narobe z današnjo mladino, saj da spodbuja nasilje. Seveda je nasilna, a če ne ločiš realnosti od fantazije, mora biti s teboj narobe nekaj drugega. Skratka, GTA 5 se je doslej prodala v 65 milijonih izvodov in je še zdaj glavni vir zaslužka za softversko hišo Take-Two. Sama serija, ki se je začela leta 1997 na prvem playstationu, se je prodala v okoli 235 milijonih kosov.

Guitar hero

Guitar hero 3 legends of rock je pred leti vladala na lestvicah najbolje prodajanih videoiger vseh časov. Legende rocka so ob izdaji leta 2007 predstavljale sam vrh žanra glasbenih iger, ki so Activisionu Blizzardu prinesle 831 milijonov dolarjev, pri čemer niso upoštevani nakupi znotraj igre. Celotna serija je sicer zaslužila več kot dve milijardi zelencev. Naslovnico je krasil kitarist Guns N' Roses Slash (in še dva fiktivna rockerja), šlo pa je za prvo igro iz franšize, ki je vsebovala spletni multiplayer način. A kmalu nato je vse skupaj potihnilo, mulci so očitno začeli igrati prave kitare, tako da tudi nedavni poskus oživitve franšize ni bil ravno uspešen.

Wii fit

Leta 2007 se je marsikdo praskal po glavi, kaj za vraga neki Nintendo misli narediti s tole telovadno igro, ki je poleg vsega stala skoraj dvakrat več kot običajna igra. To pa se vendar ne bo prodajalo! Ha, na koncu prodajalci niso mogli slediti povpraševanju in wii fit je postala ena najbolje prodajanih iger za Nintendovo konzolo wii. Saj je res, da sta pred njo še po dve izdaji maria in wii sports, a za igro, pri kateri je bila največji strošek deska, na kateri je telovadil igralec, in ki je v ospredje postavljala gibanje, je to neverjeten uspeh.

Deli s prijatelji