NOVO

Lepotec in zver

Objavljeno 05. november 2017 08.41 | Posodobljeno 05. november 2017 08.42 | Piše: Staš Ivanc

Huawei mate 10 pro ima vse, kar imajo drugi – in še več. Leicina optika v kombinaciji z umetno inteligenco poskrbi za še boljše fotografije kot doslej.

Amoled zaslon poskrbi za lepe barve in dobre kontraste. Foto: Staš Ivanc

Le nekaj tednov po slovesni premieri v Münchnu je v našo redakcijo priromal popolnoma sveži Huaweijev telefon zgornjega razreda mate 10 pro. Kakor smo že zapisali, je Huawei predstavil kar štiri modele mate 10, pri čemer bosta pri nas na prodaj samo pro in lite. In Huawei je z najnovejšim kolegom presegel samega sebe – in še koga.

Lepota ni naključje

Huawei veliko vlaga v videz svojih telefonov in novi mate 10 pro je resnično lep. Tako sprednja kot zadnja stran sta iz stekla, pri čemer se na hrbtni strani barve kar prelivajo, Leicini kameri pa sta pospravljeni v svoj pas v drugem odtenku. Edina škoda je, da je steklo precej bolj občutljivo za udarce od aluminija, zato je lepotca pametno spraviti v (priloženi) ovitek. Robovi ob ozkem zaslonu so minimalni, tipke dajejo dober občutek, telefon je prijetno tanek in glavni kameri le malenkostno štrlita iz zadnje strani. Kolega ima celo stereo zvočnika, nima pa klasičnega avdioizhoda za slušalke (živjo, Apple).

Ozki amoled zaslon

Mate 10 pro se lahko pohvali s trendovskim zaslonom z razmerjem stranic 18:9, zaradi česar telefon kljub razkošni šestpalčni diagonali v roki ni prevelik. Dejansko je le malenkost širši od 6,2-palčnega samsunga S8+, ki pa ima zaobljen zaslon, zaradi česar so korejski inženirji stlačili večjo diagonalo v manjše ohišje. A vrnimo se h kitajskemu kolegu: tudi ta ima amoled zaslon, ki poskrbi za žive barve in odlične kontraste ter predvsem pravo črno barvo. Pri vsem tem sploh ne moti, da je ločljivost t. i. HD+, se pravi »samo« 1080 krat 2160 pik.

Beštija pod havbo

V notranjosti tiktaka novi Huaweijev osemjedrni procesor kirin 970, ki se postavlja tudi z ločeno »nevralno procesorsko enoto« (NPU) oziroma enoto za umetno inteligenco. Kaj to pravzaprav pomeni? Mate 10 pro se s pomočjo NPU uči naših navad in tako predvideva, kaj bi radi počeli. V praksi se to vidi s hitrejšim nalaganjem aplikacij, ki jih najpogosteje uporabljamo ob določenem času, saj jih vnaprej zažene v ozadju. Delovanje umetne inteligence pa je najbolj vidno pri fotografiranju, kjer telefon prepozna, kaj je na posnetku, in kadru primerno prilagodi nastavitve. To nakaže tudi z ikonico, s katero pove, kaj vidi. V kombinaciji z zdaj že tradicionalno navezo s slovito nemško fotografsko družbo Leica vse to poskrbi za res izvrstne fotografije. Glavni kameri imata že znano ločljivost 12 (barvna) in 20 (črno-bela) megapikslov, širše razprta zaslonka (f/1,6) pa omogoča snemanje tudi v slabših svetlobnih razmerah.

V samem vrhu

Za gladko delovanje poskrbi kar 6 GB delovnega pomnilnika, za hrambo pa je na voljo 128 gigabajtov, ki pa se jih ne da razširiti. A to je dejansko edina »slabost« celotnega telefona. Vtič je kajpak simetrični usb c, naložen je novi android oreo s Huaweijevo preoblekico emui 8.0, čitalnik prstnih odtisov je raketno hiter, baterija s kapaciteto 4000 mAh v kombinaciji z energetsko varčnim kirinom 970 poskrbi za brezskrbna dva dneva dela brez polnjenja, pa tudi polni se izjemno hitro: v pol ure se za več kot polovico. In telefon je (končno) tudi vodoodporen po standardu IP67. Uporabljati se ga da kot osebni računalnik, pri čemer za priklop na monitor ali TV ne potrebujemo posebne posteljice, ampak le kabel usb-hdmi. Cena ni nizka – 800 evrov –, a primerljiva konkurenca je še dražja.

Deli s prijatelji