PO UKINITVI BALKANSKE POTI

Zaradi migrantov Madžarska razglasila krizne razmere

Objavljeno 09. marec 2016 16.39 | Posodobljeno 09. marec 2016 16.38 | Piše: STA, Ro. S.

Na mejo pošiljajo dodatnih 1500 vojakov.

Fotografija je simbolična.

BUDIMPEŠTA – Madžarska je danes zaradi zapiranja balkanske migracijske poti za celotno državo razglasila krizne razmere oziroma, kot je dejal notranji minister Sandor Pinter, vsedržavno migracijsko krizo. Pinter je dodal, da bodo s 1500 vojaki okrepili varnostne sile. Okrepitve bodo poslali na mejo, razglasitev kriznih razmer pa je previdnostni ukrep.

Kot je na novinarski konferenci v Budimpešti pojasnil Pinter, so Slovenija, Hrvaška in Srbija s polnočjo uvedle posebne ukrepe na mejah in sedaj na svoje ozemlje v skladu s schengenskimi pravili dovolijo le še migrantom z veljavnimi potnimi listi oz. vizumi. Ker ni jasno, kako se bodo na to odzvali begunci oz. ekonomski migranti, ki so že v teh državah, Madžarska pošilja okrepitve na mejo in razglaša krizne razmere, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Pinter.

Po besedah Pinterja je v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji okoli 10.000 ljudi brez ustreznih dovoljenj in ni jasno, v katero smer se bodo odpravili. Kot je dodal, so z madžarske južne meje, ki je zaprta z ograjo, poročali o občutno povečanih premikih migrantov. Madžarske oblasti pričakujejo turbulentne razmere, meni Pinter.

Madžarska vlada bo povečala število policistov in vojakov na mejnem območju in se pripravila na večje »reakcijske zmožnosti«. V operacijah bo sodelovalo okoli 1500 vojakov. Sicer pa je Budimpešta začela tudi priprave na morebitno gradnjo novih cest, da bi lahko vozila hitreje dosegla nekatere odseke meje, načrtujejo tudi osvetlitev celotne meje, če bi bilo treba.

Cilj vseh teh ukrepov je po besedah Pinterja ujeti tiste, ki bi nezakonito vstopili na madžarska tla. Za prijete bodo zagotovili ustrezne razmere, če bo treba, bodo tudi postavili taborišče. Potrebna sredstva so na voljo, je še povedal.

Na vprašanje, ali bo Madžarska ograjo postavila tudi na meji z Romunijo, pa je Pinter dejal, da od tam ne poročajo o nezakonitih vstopih, da pa so oblasti pripravljene na to možnost. Tako so že priskrbele potreben material za morebitno postavitev ograje.

Deli s prijatelji