EVAKUACIJA?

Zamašeni vrtini grozi tropsko neurje

Objavljeno 22. julij 2010 20.21 | Posodobljeno 22. julij 2010 20.21 | Piše: Mo. S./STA

V Mehiškem zalivu se zaradi bližajoče se tropske nevihte pripravljajo na evakuacijo

Tropska nevihta se iznad Karibov približuje Mehiškemu zalivu.
NEW ORLEANS – Zaradi prihajajočega tropskega neurja v Mehiškem zalivu se plovila, ki sodelujejo v boju proti izlivanju nafte iz poškodovane vrtine družbe BP, pripravljajo na morebitno evakuacijo. To bi verjetno povzročilo ponovno odprtje vrtine, ki so jo pred enim tednom uspešno zamašili.

Tropsko neurje je za zdaj še na območju Karibskih otokov, se pa približuje Mehiškemu zalivu. Doseglo naj bi ga konec tedna. Kljub temu se že pripravljajo na evakuacijo. Floto ladij, ki čisti nafto z morske gladine, so za pet do šest dni poslali domov.

Medtem se nadaljuje opazovanje vrtine in njene okolice. Strokovnjaki se namreč bojijo, da bo nafta morda našla drugo pot na površje, saj so prejšnji teden nad sistem cevi namestili pokrov. Če bi morali zaradi prihajajoče tropske nevihte opazovanje prekiniti, bi morali tudi vrtino znova odpreti, uhajanje nafte pa bi se znova povečalo.

Zadnje dni so sicer zacementirali še zadnjih nekaj metrov rešilne vrtine in jo zaradi nevihte zamašili. Dokler nevarnost nevihte ne mine, ne bodo tvegali s prebojem do poškodovane vrtine. Vrtino bi nato zasuli z betonom, blatom in odpadnim materialom. S tem bi iztekanje nafte ustavili. Načrt britanske družbe BP tako ostaja nespremenjen. Najprej morajo končati rešilno vrtino, nato pa z njeno pomočjo zamašiti vrtino, ki je preluknjana.

Deli s prijatelji