ZDA

Zajel jih je polarni mraz

Objavljeno 14. februar 2016 13.09 | Posodobljeno 14. februar 2016 13.08 | Piše: STA, Mo. S.

V mestih na severovzhodu ZDA so zaradi mraza razglasili izredne razmere.

NEW YORK – Severovzhodni del ZDA je zajel pravi polarni mraz, saj so se temperature v soboto ponekod spustile do 20 stopinj Celzija, občutek mraza zaradi močnega vetra pa je kot pri 37 stopinjah. Že v ponedeljek se bodo temperature po napovedih vremenoslovcev dvignile rahlo nad ničlo, v torek pa celo do 10 stopinj.

Ponoči so v New Yorku namerili 16 stopinj Celzija, vendar pa so sunki vetra s hitrostjo do 75 kilometrov na uro ta mraz prignali do kosti. Na avtocesti v Pensilvaniji je v soboto zaradi snežnega meteža z močnim vetrom prišlo do verižnega trčenja več deset vozil (tovornjakov, avtobusov in osebnih vozil). Več deset ljudi je končalo v bolnišnici, smrtnih žrtev pa ni bilo. V večjih mestih na severovzhodu ZDA so zaradi mraza razglasili izredne razmere, kar zadeva brezdomce, ki jih je treba najti in spraviti na toplo.

Kljub vsemu skakali v ocean

Newyorški župan Bill DeBlasio je poudaril, da mraz ogroža tudi starejše, dojenčke in bolnike, zato je vsem meščanom priporočil, naj ostanejo na toplem. Ljudje priporočila upoštevajo in na ulicah mesta so večinoma le turisti. V soboto so v New Yorku odpovedali konjske dirke in v Centralnem parku celo festival skulptur iz ledu. Materiala je bilo dovolj, vendar je bilo prehladno za ustvarjanje ali opazovanje.

Mraz pa ni ustavil članov kluba Polarnih medvedov iz New Jerseyja pred tradicionalnim skokom v Atlantik. V morju so se resnici na ljubo dejansko ogreli, saj je imela voda 3 stopinje, zrak pa 7 stopinj.

Deli s prijatelji