MUČNO TRGOVANJE

Vrh EU: vse več napovedi, da dogovora danes ne bo

Objavljeno 07. marec 2016 23.00 | Posodobljeno 07. marec 2016 23.41 | Piše: STA, T. Pa.

Voditelji pripravljajo novo besedilo na podlagi turških zahtev.

BRUSELJ – Voditelji članic EU še usklajujejo stališče o migracijskem dogovoru s Turčijo. Vse več je napovedi, da dogovora danes ne bo mogoče doseči. Del članic naj bi vztrajal, da brez dogovora s Turčijo ne more biti dogovora o zaprtju balkanske migracijske poti, pravijo viri v Bruslju.

Voditelji pripravljajo novo besedilo na podlagi turških zahtev. Kljub nekaterim informacijam, da je poskus dogovora s Turčijo že propadel, pa po drugih navedbah besedilo še vedno usklajujejo.

Najprej se morajo članice uskladiti med seboj, nato naj bi se jim znova pridružil turški premier Ahmet Davutoglu. Vse več je napovedi, da dogovora danes še ne bo mogoče doseči.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je denimo na Twitterju zapisal, da dogovor danes verjetno ne bo dosežen, četudi so mu vse bliže.

Tudi malteški premier Joseph Muscat je bil podobnega mnenja. Prek Twitterja je sporočil, da dogovor s Turčijo potrebuje več časa in da je malo verjetno, da bo dosežen nocoj.

Nasprotno pa je vodja kabineta predsednika Evropske komisije Martin Selmayr bolj optimističen. »Dober napredek v težkih pogovorih Evropskega sveta glede rešitve begunske krize. Preboj možen nocoj,« je tvitnil.

Turčija naj bi med drugim zahtevala dodatne tri milijarde evrov do leta 2018, vizumsko liberalizacijo do junija ter ustrezen dogovor glede vračanja prebežnikov iz Grčije v Turčijo in neposredne preselitve sirskih beguncev iz Turčije v unijo.

Turškim predlogom naj bi bili po neuradnih informacijah načeloma naklonjeni Nemčija, Francija, Evropska komisija in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Nekatere članice, med njimi Nemčija, naj bi pri tem vztrajale, da brez dogovora s Turčijo ne more biti dogovora o zaprtju zahodnobalkanske poti za nezakonite migrante.

Deli s prijatelji