VISOKA KAZEN

Volkswagen priznal krivdo v ZDA

Objavljeno 11. januar 2017 23.05 | Posodobljeno 11. januar 2017 23.05 | Piše: STA, A. L.

Podjetje bo moralo plačati 2,8 milijarde dolarjev kazni v kazenskem procesu in 1,5 milijarde dolarjev v civilni tožbi.

Fotografija je simbolična.

WASHINGTON – Ameriško pravosodno ministrstvo se je z nemškim proizvajalcem avtomobilov Volkswagen dogovorilo, da bo priznal krivdo in sprejel kazen 4,3 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov) za zavajanje na testih izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriška generalna državna tožilka Loretta Lynch je danes na novinarski konferenci dejala, da so se dogovorili s podjetjem, da bo priznalo zaroto pri zavajanju ZDA, kršenje zakona o čistem zraku, oviranje pravice ter uvažanje avtomobilov z napačnimi navedbami. Preiskava pa še ni končana.

Podjetje bo moralo plačati 2,8 milijarde dolarjev kazni v kazenskem procesu in 1,5 milijarde dolarjev v civilni tožbi. Poleg tega pa je Volkswagen že pristal na okrog 17,5 milijarde dolarjev odškodnine lastnikom vozil in prodajalcem ter na popravilo škode okolju.

ZDA bodo obtožile dodatnih šest zaposlenih v podjetju zaradi zarote pri zavajanju ZDA in strank podjetja, kršenja okoljevarstvenih zakonov in prevare.

Poseben računalniški program

Volkswagen je konec leta 2015 priznal, da je imelo okrog 11 milijonov avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije škodljivih plinov, kot je dušikov oksid, kot pa so bile dejanske med normalno vožnjo na cesti.

Kljub škandalu, ki je v ZDA lani povzročil padec prodaje v primerjavi z letom 2015 za 7,6 odstotka, je Volkswagen na globalni ravni dosegel prodajni rekord. Lani je prodal okrog 10 milijonov vozil, kar je za štiri odstotke več kot leta 2015.

Deli s prijatelji