OGLAS

VIDEO: Tako je Ikea ponižala samske ženske

Objavljeno 31. oktober 2017 19.17 | Posodobljeno 31. oktober 2017 19.18 | Piše: A. K.

Sporni oglas so umaknili, vendar so se ženske vseeno uprle.

Iz Ikee so se že opravičili in umaknili sporni posnetek.

Švedski pohištveni velikan Ikea je priljubljen po vsem svetu, še posebej na Kitajskem, kjer ima kar osem svojih največjih prodajaln od desetih. Kitajci kot obsedeni kupujejo v Ikei, ki pa je pred kratkim tam dvignila veliko prahu z oglasom, zaradi katerega so pobesnele predvsem samske ženske, ki pravijo, da so jih s tem oglasom ponižali.

Kot da samskim Kitajkam, starim 27 let in več, že ni dovolj hudo v družbi, ki jih obsoja. Takim namreč na Kitajskem pravijo »ostanki žensk« ali »ženski ostanki« (šeng nu). To so po definiciji Kitajske ženske zveze iz leta 2007 neporočene ženske nad starostjo 27 let, ministrstvo za izobraževanje pa je termin dodalo svojemu uradnemu slovarju.

Sporni oglas prikazuje žensko, ki večerja z očetom in mamo, ta pa ji v nekem trenutku zabrusi: »Če prihodnjič domov ne pripelješ fanta, me nikoli več ne pokliči mati!« Nekaj trenutkov za tem pozvoni moški s šopkom rož v roki, za katerega pa se izkaže, da je Ikein dostavljavec. Oče in mati kar skočita od veselja, mladenič pa se jim pridruži pri večerji …

Kaj so želeli sporočiti samskim ženskam s tem oglasom, ni povsem jasno. Ali pa tudi je, odvisno od osebe, ki video gleda, so se pa Kitajke takim sporočilom uprle.

Ikea je video kasneje umaknila in se opravičila.
 

Deli s prijatelji