PISMA

VIDEO: Šok! Janez Pavel II. imel »tesno prijateljstvo« s poročeno žensko

Objavljeno 15. februar 2016 15.07 | Posodobljeno 15. februar 2016 14.54 | Piše: STA, S. U.

»Lani sem iskal odgovor na besede ‘pripadam tebi‘ in končno, preden sem zapustil Poljsko, sem našel odgovor – škapulir.«

Dokumentarec ne trdi, da je papež prekršil svojo zaobljubo celibatu s poljsko filozofinjo in pisateljico Ano-Terezo Tymieniecko.

LONDON – Papež Janez Pavel II. je imel zelo tesno prijateljstvo s poročeno Poljakinjo, ki je trajalo več kot 30 let. Njuno razmerje je razvidno iz pisem, ki so prikazana v dokumentarcu britanskega BBC, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Dokumentarec ne trdi, da je papež prekršil svojo zaobljubo celibatu s poljsko filozofinjo in pisateljico Ano-Terezo Tymieniecko, a ton nekaterih pisem jasno nakazuje na močna čustva med njima. Skupaj sta taborila, smučala in hodila na sprehode.

V pismu iz leta 1976 jo imenuje darilo od boga. »Moja draga Tereza, pišeš o razdvojenosti, a jaz ne najdem odgovora na te besede,« je napisal.

»Lani sem iskal odgovor na besede 'pripadam tebi' in končno, preden sem zapustil Poljsko, sem našel odgovor – škapulir,« je napisal v pismu iz septembra 1976.

Škapulir je bil obesek z nabožno podobico, ki ga je takrat še kardinal Karol Wojtyla podaril Ani.

Novinar BBC Edward Stourton, ki je posnel dokumentarec, je dejal, da so v poljski narodni knjižnici odkrili več kot 350 pisem, prva segajo v leto 1973, zadnje pa je bilo poslano le nekaj mesec pred njegovo smrtjo leta 2005. »Mislim, da sta bila več kot prijatelja, a manj kot ljubimca,« je dodal.

»Njuno tesno prijateljstvo je bilo prepredeno s čustvi in filozofskimi idejami, iz teh pisem pa je jasno razviden trud, da ga ohranita in hkrati obdržita v primernih krščanskih okvirih,« je še povedal Stourton.

BBC je videl le pisma, ki jih je poslal Janez Pavel II. in ni imel vpogleda v pisma Ane-Tereze, ki je umrla leta 2014.

Janez Pavel II. je bil papež med letoma 1978 in 2005, Katoliška cerkev pa ga je po njegovi smrti razglasila za svetnika.

 

Deli s prijatelji