MIROVNICA

VIDEO: Po 35 letih šotorjenja pred Belo hišo je umrla

Objavljeno 06. februar 2016 20.45 | Posodobljeno 06. februar 2016 20.45 | Piše: A. P.

V 81. letu starosti se je poslovila najbolj vztrajna protestnica v ZDA. Videla je Reagana, oba Busha, Clintona in Obamo, njo so predsedniki ignorirali.

Connie se je rodila v Španiji.

Minuli konec tedna je umrla Concepcion Connie Picciotto, legendarna mirovnica, ki je šotorila pred Belo hišo vse od leta 1981. V tem času je postala znana osebnost ameriške prestolnice, saj je v svojem šotoru vztrajala tri desetletja in pol ter kljubovala vsem vremenskim razmeram, ker je poskušala ustaviti uničenje sveta. Connie je prišla v New York 1960. iz Španije, kjer je osirotela in živela z babico. Najprej je delala kot receptorka na španski ambasadi, nekaj let pozneje pa se je poročila z imigrantom iz Italije. Skupaj sta 1973. posvojila siroto Olgo. Pozneje so se zgodile številne nečednosti in Connie je staknila duševno bolezen, zaradi katere je bila hospitalizirana. Nekako je končala v Washingtonu in pričela svoj boj za boljši svet. Sprva je protestirala v paru z Williamom Thomasom, še enim aktivistom, ki je pred Belo hišo zdržal 25 let, vse do svoje smrti leta 2009. Strokovnjaki so razkrili, da je bil njen protest najdaljši v zgodovini Združenih držav Amerike.

Seveda vztrajanje na prostem ni bilo preprosto. Connie je ves čas nosila čelado za zaščito. V dolgih letih so jo večkrat napadli, enkrat jo je zadel taksi, sama pa trdi, da so jo preganjali člani tajnih služb. Po zakonu ne bi smela spati na javni površini ali zapustiti kraja protesta, zato so jo večkrat zamenjali prostovoljci, da se je šla lahko odpočit. Leta 2013 je ostal njen šotor prazen in so ga odstranili, nato je stala na mestu, vse dokler ji ga niso vrnili. Bila je trdoživa, prestala je strašna neurja, vročino in snežne meteže. Bila je tam, ko so vladali Ronald Regan, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush in Barack Obama. V vsem tem času nihče prišel do nje in je ogovoril, čeprav so jo ves čas videvali.

Connie je umrla v domu za brezdomce, stara 80 let. Na tisoče ljudi je izrazilo sožalje, ko so izvedeli za njeno smrt. Na kraj njenega šotorjenja so pričeli odlagati cvetje. Uradno izjavo je dala tudi Bela hiša, vendar ni znano, ali je bil o njeni smrti obveščen tudi Obama.

 

Deli s prijatelji