PREDSEDNIŠKE VOLITVE

VIDEO in FOTO: Trump pred mikrofon porinil zadržano Melanio

Objavljeno 21. februar 2016 09.35 | Posodobljeno 21. februar 2016 10.05 | Piše: T. L., STA

Nekdanji guverner Floride Jeb Bush je odstopil od predsedniške kandidature. Med demokrati je slavila Hillary Clinton.

NEW YORK – Predsedniška kandidata republikanske stranke Donald Trump in demokratske Hillary Clinton sta upravičila vlogi favoritov in v soboto zvečer zmagala na republikanskih strankarskih volitvah ter demokratskih strankarskih zborovanjih v Južni Karolini oziroma Nevadi. Nekdanji guverner Floride in uvodni favorit republikancev Jeb Bush je odstopil od predsedniške kandidature.

Donald Trump je po sinočnji zmagi na republikanskih strankarskih volitvah v Južni Karolini svojim privržencem povedal, da je zmagovati čudovito, spregovorila pa je tudi njegova žena slovenskega rodu Melania Trump. Navdušeni Trump se je zmage veselil ob visoko noseči hčerki Ivanki in ženi Melanii. Trump je po svojem govoru želel, da nekaj besed spregovori tudi Melania, ki je nato, kot poroča Daily Mail, z rahlim obotavljanjem vseeno stopila pred mikrofon in spregovorila zbranim:

»Rada bi le povedala, da je Južna Karolina čudovit kraj. Čestitam možu, zelo se je trudil za to, rad vas ima, mi vas imamo radi. In gremo naprej v Nevado in bomo videli, kaj se bo zgodilo. On bo najboljši predsednik,« je dejala Melania v svoji značilni okorni in rahlo polomljeni angleščini. 

Večina ameriških medijev ni spregledala Melanijinega govora, ki po pisanju spletnega časnika Detroit News, ni bil načrtovan. David Portnoy je ob njenem govoru zapisal, da sicer ni razumel niti ene besede, ki jo je izrekla, ampak da je bil govor vseeno fascinanten. In Melanio že kar razglasil za najboljšo prvo damo, čeprav je za tak naziv še malce prezgodaj.  

Trenutek, ko je Trump za govorniški oder povabil ženo Melanio. Vir: Twitter

Trump pa je čestital konkurenci, vendar obenem napovedal, da se vojna nadaljuje. Z zmago je osvojil 38 delegatov za konvencijo, osvojil pa bo še večino od 12 delegatov, ki gredo zmagovalcem posameznih okrožij po državi. Doslej jih je zbral najmanj 55, za končno zmago pa jih potrebuje 1237.

Po skoraj 100 odstotkih preštetih glasovih jih je Trump v Južni Karolini osvojil okrog 235.000 oziroma okrog 33 odstotkov, kar je v skladu z anketami pred volitvami. Za drugo mesto se še vedno spopadata senatorja iz Floride in Teksasa Marco Rubio oziroma Ted Cruz, ki si delita po okrog 22 odstotkov glasov. Rubio je že razglasil »zmago«, saj računa, da se bo denar bogatih donatorjev, ki so čakali kandidata za boj proti Trumpu in Cruzu, zdaj preselil k njemu.

Od tekme se je poslovil nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki je podobno kot guverner New Jerseyja Chris Christie v New Hampshiru vse svoje upe stavil na Južno Karolino. V najboljšem primeru bo osvojil šele četrto mesto, če ga ne prehiti še guverner Ohia John Kasich, saj sta imela po 99 odstotkih preštetih glasovih oba po okrog osem odstotkov. Na zadnje mesto se bo verjetno uvrstil temnopolti zdravnik Ben Carson.

Trump je po drugem mestu v Iowi in prvem mestu v New Hampshiru osvojil tudi konservativno Južno Karolino, čeprav si je drznil krivdo za zmešnjavo na Bližnjem vzhodu zvaliti na nekdanjega republikanskega predsednika Georgea Busha mlajšega zaradi vojne proti Iraku. Busha je obtožil, da ni zavaroval Amerike pred 11. septembrom 2001, poleg tega pa se je še zapletel v spor s papežem Frančiškom okrog izgona nezakonitih priseljencev in napovedi izgradnje zidu na meji z Mehiko.

Trumpu je gneča med republikanci doslej koristila. Strankarski vrh si njegove zmage ne želi, prav tako si ne želi zmage izjemno konservativnega Cruza. Kandidati, ki imajo največ možnosti, da na splošnih volitvah pritegnejo širši krog volivcev, so si doslej razbijali glasove med seboj. Trump je po zmagi dejal, da bodo glasovi volivcev kandidatov, ki odstopajo, šli k njemu, vendar se Rubio ne strinja in računa, da bo pobral smetano.

Clintonova zaustavila pohod Sandersa

Clintonova je vsaj začasno v Nevadi zaustavila pohod senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa po njegovi veliki zmagi na strankarskih volitvah v New Hampshiru, ankete pa ji napovedujejo tudi gladko zmago čez teden dni v Južni Karolini, kjer ima veliko prednost pri temnopoltih demokratskih volivcih.

V Nevadi je osvojila 53 odstotkov glasov, Sanders pa 47 odstotkov. Osvojila je tudi 19 delegatov iz države za nacionalno konvencijo stranke, vendar pa Sanders ostaja, saj je osvojil 15 delegatov. Za končno zmago jih je treba zbrati skupno 2383.

Po štetju ameriške tiskovne agencije AP jih ima sicer Clintonova doslej že 503, Sanders pa 70. Všteti so tudi tako imenovani superdelegati, to so ugledni člani stranke, ki na konvenciji glasujejo po svoje ne glede na izide volitev. Kasneje si sicer lahko še vedno premislijo.

Clintonova ima zdaj dobro izhodišče pred tako imenovanim super torkom 1. marca, ko bo na vrsti kar 11 tekem naenkrat. Njena prednost je velika na jugu ZDA, kjer je več temnopoltih in manjšin, Sanders pa se ji je v anketah približal v državah severovzhoda in tam, kjer je večina volivcev belopoltih.

Sanders je nasprotnici čestital za zmago, vendar dejal, da ima njegova kampanja še vedno veter v hrbtu. Olajšana Clintonova, ki je izgubila veliko prednost v anketah iz lanskega leta, pa je v zmagoslavnem nagovoru podpornikom napovedala delo za združitev Američanov, boj za delovna mesta in večjo pravičnost, kar so teme, ki jih poudarja tudi Sanders.

Deli s prijatelji