ŽIVALSKI SVET

V Yellowstonu bodo odstrelili tisoč bizonov

Objavljeno 13. januar 2016 17.26 | Posodobljeno 13. januar 2016 17.27 | Piše: Staš Ivanc

Rangerji nacionalnega parka in govedorejci se bojijo, da bi divji bizoni okužili navadno govedo z brucelozo in požrli vso travo na prostranih pašnikih.

Bizoni so ena glavnih atrakcij Yellowstona. Foto: Reuters

V ameriškem nacionalnem parku Yellowstone se zavzemajo, da bi letos pozimi zmanjšali slovito čredo bizonov, in to za kar tisoč živali. Lotili naj bi se predvsem tistih, ki so zatavali v Montano, jih polovili in izročili ameriškim staroselcem, da jih zakoljejo. Vsakoletni odstrel bizonov v Yellowstonu sproža ostre odzive borcev za pravice živali, čeprav si rangerji prizadevajo predvsem, da tisti, ki so zašli v Montano, ne bi okužili tamkajšnjega goveda, ki se prosto pase, z brucelozo, nalezljivo bakterijsko boleznijo, ki jo prenašajo številni med njimi.

Prevelika čreda

Yellowstonski bizoni so zadnja ameriška populacija čistokrvnih divjih bizonov in so ena glavnih atrakcij za milijone turistov, ki vsako leto obiščejo nacionalni park, ki se razlega med Wyomingom, Montano in Idahom. Število živali, ki jih je treba odstreliti, se spreminja iz leta v leto, letošnji odstrel pa bo največji po zimi 2007/2008, ko so čredo zmanjšali za več kot 1600 glav. V parku jih trenutno živi okoli 4900, z odstrelom (pretežno samic) pa bi se radi približali ciljni številki 3000.

Bruceloza, ki lahko pri brejih kravah povzroči spontani splav, je v središču že tradicionalnega spora med montanskimi rančerji in zagovorniki pravic divjih živali v Yellowstonu. Prve poleg bolezni skrbi tudi, da bi bizoni požrli travo na prostranih pašnikih, na katerih se pase navadno govedo.

Živali, predvidene za odstrel, po navadi polovijo in jih izročijo indijanskim plemenom, ki živijo v tem delu ZDA, nekaj pa jih postrelijo lovci. A tudi Indijanci niso enotni glede zmanjševanja črede v Yellowstonu. Medtem ko nekateri odstrel podpirajo, pa člane plemena Blackfeet (Črna noga) iz Montane spominja na boleči del ameriške zgodovine, ko je množični lov bizone spravil na rob izumrtja. »Njihovo pobijanje je sramotno,« zatrjuje duhovni voditelj Črnih nog Jimmy St. Goddard.

Deli s prijatelji